De ce e bine sa iesi din casa in fiecare zi

Motivatie 18.12.2013 Livia Caled

Statul in casa nu face pe nimeni fericit, ba dimpotriva, prelungit pe perioade mai lungi poate duce la depresie si la o stare de plictis existential, din care nu e prea simplu de iesit. Psihologii recomanda iesitul si plimbatul pe afara in fiecare zi, indiferent de cat de ocupat esti sau cat de frig este afara. Daca iti este greu sa iesi din casa fara motiv, gaseste-ti ceva de cumparat si fa o plimbare pana la magazin, tot e mai bine decat nimic.

Care sunt cele mai importante beneficii pe care ti le aduce iesitul din casa zilnic?


1. Te ajuta sa te concentrezi mai bine

Potrivit psihologilor, plimbatul in aer liber te ajuta iti pui gandurile in ordine si sa te detasezi de probleme. Faptul ca te relaxezi te ajuta sa te concentrezi mai bine la lucrurile pe care le ai de facut.

2. Te elibereaza de stres

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

O plimbare in aer liber te ajuta sa gestionezi mai bine o situatie stresanta. Studiile au aratat ca hormonul stresului, cortizolul, scade in momentele petrecute afara.

3. Te energizeaza

Aerul curat nu face decat sa te energizeze si sa te determine sa faci miscare. Cu cat stai mai mult pe afara, cu atat o sa fii mai ferit de sedentarism si o sa ai o viata mai lunga.

4. Iti schimba starea de spirit

Daca in casa aveai o stare de plictis si lene, atunci cand iesi afara, starea ta mentala se poate schimba la 180 de grade, si asta fara sa faci mare lucru.



5. Iti aduce necesarul de vitamina D

Vitamina D este sintetizata in organism doar sub influenta luminii naturale, la nivelul tegumentului. Vitamina D iti intareste imunitatea, previne racelile si infectiile respiratorii, iti da energie si te ajuta sa previi bolile cronice.

6. Te ajuta sa dormi mai bine

Cu cat faci mai multa miscare in aer liber, cu atat o sa dormi mai bine. Studiile au aratat ca persoanele care obisnuiesc sa iasa zilnic din casa, la plimbari sau alergat, au o calitate a somnului mai buna fata de cei care stau in casa dupa birou sau au weekend-uri in care nu ies deloc la aer liber.

7. Iti mentine creierul sanatos

Numeroase studii au demonstrat ca exista o relatie apropiata intre activitate fizica in aer liber si functiile creierului. Un studiu a analizat efectele pe care le are o jumatate de ora de miscare pe zi in aer liber asupra femeilor de peste 65 de ani. Concluzia este ca persoanele care ies zilnic din casa au o minte mai agila cu cativa ani, comparativ cu cele sedentare.

Studiile au mai aratat ca un alt lucru important pentru a avea o sanatate de fier si o stare psihica buna sunt excursiile. Schimbarile de mediu pe care le aduc vacantele reusesc sa schimbe starea psihica, dintr-una constransa si blazata, intr-una libera si fericita. Asadar, nu iti petrece concediul acasa si pleaca undeva sa te relaxezi, fie ca e la tara, fie ca e la munte sau la mare, o beneficiezi de foarte mult aer curat si o sa te intorci cu bateriile reincarcate.

 

 

 

Tags:
aer liber
statul in casa
sedentarism
iesit din casa
sanatate aer liber
iesitul afara
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare