De ce gresesti daca scoti cartoful din alimentatie

Bietul cartof a ajuns sa fie pus la colt pana cand a fost uitat de toata lumea. Ca ingrasa, ca n-are strop de substante nutritive. Dupa atat de multa carne cata am mancat de sarbatori, am decis sa-l studiem mai cu atentie. Asa au facut si unii cercetatori si au aflat ca bietul cartof e chiar plin de vitamine, minerale si fitochimicale. E drept, restictii exista, dar asta nu inseamna ca trebuie sa il scoatem de tot din alimentatia noastra. 

Un cartof mediu contine 2% din necesarul zilnic de calciu, care, alaturi de fier, fosfor, magneziu si zinc contribuie la sanatatea oaselor. Potasiul, calciul si magneziul scad tensiunea arteriala, iar potasiul, vitaminele C si B6 sustin functionarea inimii. Colina din cartof te ajuta sa dormi mai bine, dar este buna si pentru muschi si memorie, iar folatul previne aparitia celulelor canceroase. Unele studii au arata ca acodil alfa lipoic din cartof are efect protector impotriva tesutului nervos si ajuta la controlul glicemiei. 
 
In plus, un cartof mediu are 164 de calorii, 0,2 grame de grasime, insa nu are pic de colesterol, 37 de grame de carbohidrati, 4,7 grame de fibre si 4,3 grame de proteine. Desi ai tot auzit ca nu trebuie sa mananci cartofi pentru ca ingrasa, ar trebui sa faci fix invers pentru ca te ajuta la slabit. Gratie continutului mare de fibre ajungi sa te saturi imediat si sa nu mai fie nevoie sa mananci prea mult, ceea ce inseamna un consum mai mic de calorii. 
 
 
Ca sa beneficiezi de tot ce-ti aduc bun cartofii, trebuie sa stii sa-i alegi. Cauta-i pe cei tari, sanatosi, fara urme de incoltire sau cu pete verzi pentru ca acestea sunt semnele prezentei unui compus toxic care cauzeaza probleme circulatorii si respiratorii, diaree, crampe musculare si dureri de cap. 
 
Dupa ce i-ai ales, pastreaza-i la o temperatura de 7 - 10 grade Celsius, pe balcon sau in pivnita. Tine minte sa nu-i asezi langa ceapa, caci se strica reciproc. Nutritionistii recomanda sa mananci cartofii cu tot cu coaja, dupa ce ii speli foarte bine, pentru ca aceasta contine quercitina, un flavonoid care are proprietati antiinflamatoare si antioxidante. 
 
Cele mai recomandate modalitati prin care ii poti gati sunt fierberea sau prepararea la cuptor. Unele studii au aratat ca, daca sunt supusi la temperaturi peste 120 de grade Celsius, cartofii produc o substanta care favorizeaza aparitia cancerului, de aceea ar trebuie sa eviti sa ii prajesti. De asemenea, mare atentie la cantitatea de sare cu care ii asezonezi!
Tags:
cartof
meniu
beneficii
proprieteti
nutrienti
mancare
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare