De ce legumele congelate ar putea sa fie mai sanatoase decat cele proaspete

Intotdeauna ai crezut ca fructele si legumele proaspete sunt mult mai sanatoase decat cele congelate, cumparate la punga din supermarket. Aceasta credinta s-ar putea dovedi a fi un mit si iti explicam mai jos de ce. 

Fructele si legumele sunt culese atunci cand sunt coapte, insa imediat dupa aceea calitatea lor si valoarea nutritionala incep sa scada. Fructele si legumele congelate, pe de alta parte, in afara de faptul ca sunt taiate micut astfel incat arata ca si cand ar fi din plastic, sunt la fel de sanatoase ca cele proaspete, doar ca pentru mai mult timp
 
Inainte de a fi congelate, fructele si legumele sunt introduse in apa fierbinte, apoi rapid in apa rece pentru a le pastra calitatile si pentru a fi curatate bine. Enzimele ajuta legumele si fructele sa se coaca, dar dupa punctul maxim de coacere, aceste enzime incep sa le strice si sa le reduca valorile nutritionale. Procesul de inghetare nu face decat sa opreasca enzimele sa actioneze dupa punctul de coacere. Daca sunt inghetate, legumele isi vor pastra calitatile pentru mai mult de un an
 
 
Asadar, legumele congelate ar putea fi mai sanatoase decat niste legume proaspete, dar care au stat pe taraba prea mult timp. 
 
In plus, legumele congelate sunt de multe ori mai ieftine decat cele proaspete si mai usor de preparat. Nu trebuie sa mai tai, sa speli si sa fierbi mult timp, pentru ca legumele la punga iti vor usura foarte mult treaba. 
 
Atentie sa nu le confunzi cu pungile cu semipreparate care contin de obicei si orez, paste sau carne. Daca vrei sa cumperi asa ceva, te sfatuim sa citesti bine eticheta, ceea ce ar fi bine sa faci in cazul tuturor alimentelor pe care le cumperi, chiar si cand este vorba de fructe si legume congelate.
 
 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

 

Foto: Hepta

 

Tags:
legume
congelate
proaspete
piata
mancare
sanatate
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare