Dieta Atkins

Dieta Atkins este un regim care se bazeaza pe eliminarea din alimentatie a zaharului si a carbohidratilor. Autorul acestei diete, doctorul Robert Coleman Atkins a considerat ca o dieta saraca in calorii nu duce neaparat la scaderea in greutate. Principiul dietei Atkins se bazeaza pe faptul ca principala sursa de energie a organismului sunt zaharurile si carbohidrati, nutrienti care in cursul proceselor metabolice se transforma cel mai repede in energie. Eliminarea zaharului si a carbohidratilor din alimentatie obliga organismul sa consume grasime ceea ce implicit duce la scaderea in greutate.

   

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Teoria lui Robert Coleman Atkins, teorie care sta la baza dietei Atkins si care a fost confirmata de nutritionisti, sustine ca excesul de greutate este consecinta instabilitatii metabolice, a dezechilibrelor si a excesului de zahar si carbohidrati.

Dieta Atkins exclude complet din alimentatie pastele, produsele alimentare pe baza de cereale, amidon, legume si dulciurile. Fara zahar si carbohidrati metabolismul se activeaza si se „reorienteaza”, catre arderea grasimilor si a proteinelor. Aceasta determina reducerea depozitelor de grasimi dar si reducerea masei musculare. Acestea este si unul dintre efectele negative ale dietei Atkins. In plus, faptul ca in cursul dietei Atkins sunt interzise legumele verzi si salate, determina posibile dezechilibre nutritionale.

Dieta Atkins se bazeaza pe consumul de alimente bogate in proteine (orice fel de tip de carne, peste, oua), accepta grasimile atat cele de origine vegetala, cat si pe cele de origine animala si lactatele.

Unul din marile avantaje ale dietei Atkins este faptul ca este un regim care determina pierderea in greutate fara niciun fel de frustrari sau stres psihologic, in ceea ce priveste cantitatea de alimente consumata. Poti manca ce vrei, in orice cantitate atata vreme cat respecti strict regula alimentelor permise. Nu este nevoie sa calculezi numarul de calorii consumate, iar rezultatele dietei sunt palpabile si relativ rapide.

Respectand dieta Atkins slabesti intre 2 si 3 kilograme pe saptamana. Dieta poate fi respectata circa trei luni de zile, interval in care poti scapa de pana la 10-15 kilograme.

In cursul dietei Atkins sunt recomandate suplimente de minarale si vitamine, care sa compenseze lipsa aportului natural de vitamine, ca urmare a faptului ca in cursul dietei este interzis consumul de fructe si legume. Este obligatoriu sa bei cel putin doi litri de apa, pentru a sustine si ajuta procesele de digestie care sunt private de aportul fibrelor. Nutritionistii recomanda suplimente alimentare pe baza de fibre vegetale ca un mod eficient de a combate riscul cresterii valorii colesterolului din sange, situatie pe care dieta Atkins o favorizeaza, ca urmare a aportului crescut de grasimi, scrie Zone Regime.

Chiar daca are avantajul de a nu lasa loc senzatiei de foame, dieta Atkins este destul de monotona. O poti pigmenta cu multe condimente, ardei iuti, ierburi aromate si catitati reduse de suc de lamaie si otet. Dieta accepta cantitati mici de fructe olaginoase (nuci, migdale, alune) si din cand in cand cate un fruct de avocado.

Revenirea la un regim alimentar normal se face treptat, pentru a reduce riscul reacumularii kilogramelor pierdute. La finalul dietei trebuie introduse in alimentatie in primul rannd alimentel bogate in fibre, pentru a reduce valoarea colesterolului si ulterior fructele. 
 
Dieta Atkins, poate ca nu este cea mai buna dintre dietele clasice, dar este cu siguranta o dieta comoda si eficienta.

Tags:
dieta atkins
carbohidrati
zahar
calorii
matabolism
fibre vegetale
carne
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
1 Comentarii
  • didi
    1. didi 13.05.2012 14:43

    http://slabeste-natural-sanatos.blogspot.com/2012/05/dieta-atkins.html

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare