Dieta bogata in fibre

Diete clasice 01.09.2008 dietetik

Alimentele bogate in fibre ajuta mancarea sa ajunga mai repede in intestine si largesc peretii intestinului gros. Substantele cu fibre absorb de multe ori apa si produc balonarea si eliminarea gazelor.
Dieta bogata in fibre regleaza tranzitul intestinal, excretiile se vor produce mult mai usor. Consumul de fibre previne aparitia hemoroizilor, ajuta la tratarea diabetului, la combaterea colesterolului si la cancerul de colon.

Fibre impotriva colesterolului

Fibrele insolubile se gasesc in grau, secara, tarate si in alte grane dar cel mai mult le intalnim in legume. Fibra solubila se dizolva in apa si se formeaza o substanta gelatinoasa in intestine. Fibra solubila de intalneste in ovaz, in fructe, in tarate, in orz si in legume. Printre alte beneficii ajuta la scaderea colesterolului cu pana la 15%,  prin excretii multiple. Fibrele solubile si insolubile trebuie consumate in fiecare zi.

Fibrele si cancerul de colon

Cancerul de colon reprezinta o problema destul de mare de sanatate. Aceasta boala este din ce in ce mai des intalnita la persoanele care au trecut de varsta de 40 de ani. Cele mai multe situatii de cancer la colon incep printr-un polip, care are forma unei ciuperci. Cu timpul acest polip se dezvolta si in cazul unor persoane poate deveni cancerigen. De obicei cancerul de colon poate fi vindecat, daca acel polip este eliminat prin interventii chirurgicale la timpul corespunzator. Dieta bogata in fibre joaca un rol important in combaterea cancerului.

Pentru a imbunatatii dieta dumneavoastra, consumati alimente care contin cat mai multe fibre. Puteti incerca:  cereale integrale din tarate, sau  paine din faina integrala; sucuri de fructe cu pulpa, naturale 100%; fructe uscate – prune, caise, stafide; radacionase – morcovi, gulii, cartofi; legume crude – varza, ardei.

Este necesar sa indepliniti urmatoarele reguli:

I – Beti o cantitate mare de lichide; suc natural de fructe sau de legume si apa plata. Beti cel putin 6 pahare de apa pe zi.

II – Mancati incet, mestecati mancarea in totalitate inainte sa o inghititi; aceste etape permit salivei, sucului gastric, ficatului si pancreasului sa digere mancarurile mai usor.

III – Serviti masa la intervale egale de timp.

Tags:
fibre
celuloza
hemiceluloza
pectine
guma
mucilagiu
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare