Dieta disociata

Dieta disociata este una dintre primele diete care au fost create de nutritionisti. Ca metoda de pierdere a kilogramelor in plus acesta dieta, care si-a dovedit din plin eficienta, este veche de circa 30 de ani si a ramas in continuare una dintre cele mai folosite diete. Desi este criticata dieta disociata este una dintre cele mai folosite, dar si una dintre cele mai recomande celor care vor sa slabeasca.

Dieta disociata se bazeaza pe principiul separarii diferitelor grupe de alimente, al monotoniei alimentare, in functie de tipul dieteti disociate aceasta excluzand grasimile sau carbohidratii din alimentatie. Dieta accepta eliminarea din alimentatie inclusiv a frunctelor si legumelor, fapt care i-a adus mereu cele mai multe critici, dar eficienta dietei face ca aceste neajunsuri sa fie trecute cu vederea.  

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

- Principiul dietei disociate: categoriile de nutrienti, fiecare in parte consumat separat nu se acumuleaza, deci nu ingrasa.

- Cantitatea de alimente consumata nu conteaza, atata vreme cat nu amesteci carbohidratii cu proteine si grasimile cu carbohidrati.

 

Prin urmare cantitatea de alimente conumata nu conteaza, atata vreme cat nu amestecam carbohidratii cu proteine si grasimile cu carbohidrati, la aceeasi masa. Planul alimentar al dietei disociate se bazeaza pe consumul unei singure categorii de alimente la fiecare masa. Sunt excluse complet din dieta pastele fainoase, painea sub orice forma si dulciurile, iar aportul de grasimi este limitat la doua linguri de ulei vegetal pe zi.

Dieta disociata este considerata o dieta rapida, pentru ca efectele apar dupa numai doua-trei zile de dieta. Unul din marile dezavantaje ale dietei este faptul ca la incetarea regimului, kilogramele pierdute se pot reacumula destul de repede. Dieta disociata nu ridica probleme in ceea ce priveste senzatia de foame, pentru ca nu are restrictii cu privire la cantitate, desi recomanda un aport caloric zilnic care sa nu depaseasca, in cazul femeilor, baremul a 2000 de calorii. Monotonia alimentara la care obliga dieta este un alt element care vine in sprijinul scaderii in greutate.

Dieta disociata poate fi respectata pentru o perioada de patru saptamani, pana al trei luni. Scaderea in greutate nu este constanta, existand perioade de stagnare, dupa care, daca regimul continua, pierderea in greutate se reia. Dieta disociata este foarte adaptabila si se preteaza pentru a fi personalizata in functie de stilul de viata al celui care o respecta. Mai mult, dieta cu proteine este o derivata a dietei disociate.

In prima saptamana a dietei scaderea in greutate este cea mai accentuata. Cu toate acestea pentru prevenirea efectului yo-yo dieta trebuie tinuta macar doua saptamani. Planul alimentar recomanda consumul unui singure categorii de alimente, alta in fiecare zi. Dieta accepta si o combinatie alimentara mai variata, respectiv o singura categorie de produse alimentare, la fiecare din cele trei mese ale zilei, dar scaderea in greutate este mai putin eficienta. De exemplu: lactate dimineata, carne la pranz, legume seara.

Planul alimentar saptamanal al dietei disociate

Luni carne (pui, curcan, dar fara peste), marti legume, in orice cantitate, dar fara cartofi, pregatite in mod sanatos, cu foarte putine grasimi si daca se poate cu minimum de sare, imbunatatite cu otet basamic (nu cu suc de lamaie) si ierburi aromate, miercuri lactate degresate, joi exclusiv fructe, vineri exclusiv peste, iar sambata si duminica oua si lactate, pentru variatie.

Printre deficientele dietei disociate se numara unele carente nutritionale, care pot sa apara mai ales daca dieta este urmata un timp indelungat. Nu sunt excluse nici unele probleme de tranzit intestinal, deoarce organismul nu poate digera mancarea in mod normal, fiind privat de aportul de fibre. Problema este insa in cea mai mare masura rezolvata printr-un consum sporit de apa. Oricum sunt obligatorii minim doi litri de apa plata pe zi. Sucurile de legume sau fructe si bauturile indulcite sunt excluse, explica Zone regim.

Dincolo de avantaje si dezavantaje cert este faptul ca dieta disociata este una dintre cele mai folosite, ceea ce-i demonstraza eficienta.

Tags:
dieta disociata
alimentatie sanatoasa
regim de slabire
dieta pentru scaderea in greutate
carbohidrati
proteine
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare