Dieta flexitariana

Diete clasice 25.04.2016

 

Termenul ”flexitarian” cunoscut si ca ”semi-vegetarian” se refera la o persoana care este vegetariana in cea mai matre parte a timpul si ocazional mananca carne. Termenul a fost inventat in anul 2003, insa abia de curand a intrat in uz deoarece specialistii in nutritie au concluzionat ca foarte multe persoane nu pot fi 100% vegetariene si atunci pot decide sa urmeze o dieta semi-vegetariana sau flexitariana.

De ce sa fii flexitarian?
 
De ani de zile, cercetarile au demonstrat ca o dieta vegetariana are numeroase beneficii pentru sanatate. Mai mult decat atat un studiu recent a demonstrat ca cei care inceraca sa devina vegetarieni si consuma carne foarte rar, urmeaza o dieta mult mai sanatoasa decat cei care se declara consumatori de carne. De exemplu, cei care se delcara vegetarieni obisnuiesc sa consume mai multe fructe si legume si mai putini cartofi prajiti decat cei care consuma carne, au demonstrat autorii studiului.
De asemenea, indicele de masa corporala al vegetarienilor este cu 2-3 puncte mai mic decat al celor care consuma carne.
Iar vestile bune nu se opresc aici pentru cei care se gandesc sa renunte la carne: daca ai o stare buna de sanatate, faptul ca mananci mai putina carne te va ajuta sa ramai slaba.
 
Cum sa renunti la carne?
 
In ciuda cercetarilor, multi consumatori de carne se ingrijoreaza ca daca vor renunta la carne nu isi vor mai asigura necesarul zilnic de proteine. Specialistii spun ca proteinele nu ar trebui sa fie un motiv de ingrijorare. Intre-adevar avem nevoie de proteine, insa cantitatea acestora depinde de necesitatile fiecaruia in functie de caloriile pe care le consuma si de activitatea fizica zilnica. Poate dupa o masa fara carne s-ar putea sa nu te simti pe deplin satisfacuta si sa ai in continuare senzatia de foame, insa daca alegi alimentele potrivite, cu siguranta nu va fi asa. Alege alimentele bogate in fibre si legumele bogate in proteine precum soia, fasolea sau quinoa care sunt si foarte gustoase si foarte sanatoase.
De asemenea, daca renunti la carne, trebuie sa te asiguri ca obtii de undeva dozele necesare de fier si vitamina B12. Fierul se gaseste in legumele cu frunze verzi si in fasole, insa vitamina B12 provine doar din surse animale. De aceea multi aleg varianta octo-lacto-vegetariana ca sa-si poate lua nutrientii din lactate si oua. Altfel, foarte multi vegetarieni se confrunta cu un deficit de vitamina B12.
 
 
Tags:
dieta
flexitariana
semi vegetariana
fara carne
proteine
salbire
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare