Dieta ketogenica: ce este, la ce ne ajuta si cum o tinem in mod corect?

Diete clasice 07.06.2017 dietetik
Dieta ketogenica a aparut mai intai ca o necesitate, fiind folosita in tratarea pacientilor cu epilepsie. S-a constatat ca acest tip de dieta, bazata in special pe un consum ridicat de grasimi naturale si pe eliiminarea aproape in totalitate a carbohidratilor din alimentatie, i-a ajutat pe pacientii suferinzi sa reduca si sa aplaneze intensitatea perioadelor convulsive.
 
Odata cu aparitia medicamentelor destinate acestor tipuri de reactii la boala, notorietatea acestei diete a inceput sa dispara, insa s-a constat, ulterior ca ea are un efect miraculos si asupra depozitelor de grasime in exces si ca este un modalitate excelenta de a pierde din greutate.
 
Pierderea kilogramelor in plus se realizeaza prin ketoza (cetoza), procesul de ardere naturala a grasimilor din organism, in absenta carbohidratilor. Practic organismul produce energie, consumand grasimile in exces, proces care are atat beneficii estetice, eliminand kilogramele in plus, cat si psihice, fiind o metoda de ameliorara a mai multor afectiuni neurologice: Epilepsie, Alzheimer, Parkinson, Autism, Depresie, Traumatisme craniene.
 
Dieta ketogenica, utila pentru persoanele bolnave de cancer.
 
Intrucat este o dieta saraca in zaharuri, acest tip de alimentatie nu hraneste celulele canceroase, ajutand astfel in profilaxia acestei afectiuni cronice. Testele realizate pe soareci de laborator au aratat o micsorare a tumorilor canceroase, in special a cancerului de prostata si a celui gastric.
 
Dieta ketogenica este bogata in grasimi sanatoase si proteine, pe parcursul ei fiind recomandat consumul de ulei de cocos si a alunelor, migdalelor si a altor uleiuri vegetale si de asemenea a proteinelor provenite din carne, oua, si lactate.
 
Ce alimente avem voie sa consumam?
 
Alimente recomandate:
 
Carne de orice fel (porc, vita, peste, pui, fructe de mare), oua (inclusiv galbenusul)
 
Legume (varza, conopida, broccoli, sparanghel, zuchinni, vinete, masline, spanac, ciuperci, castravesti, salata verde, avocado, ceapa, ardei, rosii, etc.
 
Lactate: unt integral, smantana, iaurt, si branzeturile bogate in grasimi.
 
Nuci si seminte: migdale, alune, nuci de macadamia, seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac, etc.
 
Alimente permise in cantitati moderate: 
 
Radacinoasele: morcovi, cartofii dulci, napi, etc.
 
Fructe: se consuma in portii mici, o data pe zi.
 
Alcool: vin, vodka, whisky, cocktail-uri fara zahar.
 
Ciocolata neagra: se recomanda cea cu continut de 70% cacao.
 
 
 
Alimente strict interzise:
 
Zaharuri: sucuri cu indulcitori, bomboane, prajituri, produse de patiserie, inghetata, cereale, indulcitori
 
Fainoase: paine, paste, orez, cartofi, cereale, muesli
 
Uleiuri procesate: margarina, uleiurile de gatit
 
Berea: contine foarte multi carbohidrati care sunt de evitat in acest tip de dieta
 
Odata cu urmarea acestei diete se recomanda practicarea sportului regulat, care ajuta la tonifierea masei musculare, dupa pierderea in greutate si la evitasurse:rea acumularii excesului de piele, rezultat in urma slabirii.
 
Proportia ideala atat pentru pierderea in greutate cat si pentru incetinirea celulelor canceroase este de: 40% grasimi, 30% proteina, 30% carbohidrati. In cazul epilepsiei, procentele vor fi de 75% grasimi, 20% proteina, 5% carbohidrati.
 
 
Sursa: dailyhealthpost.com, ncbi.nlm.nih.gov.
 
Tags:
dieta ketogenica
diete
slabire
alimente dieta ketogenica
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare