Dieta pentru guta

Secretia de acid uric de-a lungul digestiei poate sa atinga cel mai ridicat prag, daca dieta este bogata in alimente bogate in purine, cum ar fi acelea bogate in proteine, organe de la animale, unii pesti grasi, unele tipuri de legume cum ar fi: fasolea uscata, lintele si ciupercile. Cand purinele sunt metabolizate (sunt descompuse in celule) acestea formeaza acidul uric. In ceea ce priveste nivelul normal de acid  uric acesta serveste ca si antioxidant si ajuta la prevenirea leziunilor peretilor vaselor de sange. Cert este ca, o cantitate prea mare de acid uric va cauza formarea de cristale de acid uric, care sunt depozitate in tendoane, rinichi si in alte organe. Aceasta acumulare se refera la acele persoane care sufera deopotriva de artrita si guta.

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Purinele in dieta moderna
O dieta bogata in purine, obezitatea, consumul frecvent de alcool si terapia cu diuretice poate contribui major la cresterea exagerata a nivelului de acid uric la persoanele care sufera de guta. Cercetari preliminare sugereaza ca rezistenta la insulina poate juca un rol major in dezvoltarea gutei. De fapt persoanele cu diabet neuropatic pot sa gaseasca benefica o dieta saraca in purina tocmai pentru ca restrictioneaza consumul de purine.

 

Guta si diureticele
Guta apare ca si efect secundar al unor diuretice. O parte din tratamentul pentru guta recomanda consumul de apa din belsug, iar cei care urmeaza un regim ce impune restrictii in ceea ce priveste consumul de fluide nu-si pot permite un asemenea risc. Devreme ce persoanele ce sufera de guta urmeaza o dieta restrictiva, cand li se spune ca dieta include un set de restrictii panica isi face loc.
Cu toate ca este posibil sa urmezi ambele seturi de restrictii cu determinare si rabdare.

 

Alimente interzise
De ce alimente interzise? Pentru ca acestea contin suficiente purine cat sa agraveze situatia. Iata care sunt acestea: bere, ansoa, organe de animal (creier, rinichi, ficat), sosuri grase, drojdie de bere, sardine, hering, scrumbie.
Pe de alta parte exista alimente care au un continut moderat de purine si acestea pot fi consumate cu moderatie, ca de exemplu: peste proaspat si peste de apa sarata, carne, carne de pasare, supele cu carne, sparanghel, ciuperci, conopida, legume, fulgi de ovaz, tarate, germeni de grau, paine din cereale integrale, oua si cereale.

 

Tags:
guta
acid uric
purine
dieta sanatoasa
pestele gras
tofu
ulei de masline
ulei de rapita
suc de cirese
suc de capsuni
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]
 
Articole similare
Aboneaza-te la RSS
5 Comentarii
  • camelia
    1. camelia 01.10.2009 15:07

    Pana la urma soia are sau nu un continut bogat de purine? in acest articol pe de-o parte se spune ca proteinele din soia au un continut bogat de purine, iar pe de alta parte TOFU ( care este branza din soia) este incadrat ca aliment benefic in boala numita GUtA. Care este adevarul? As vrea sa stiu carnea de pasare ( pui, curcan) poate fi consumata si in ce cantitate?

  • Vizitator
    2. Vizitator 13.02.2010 23:05

    Da, aveti dreptate. Este un haos (tipic romanesc) in ce priveste alimentatia in guta. Din ce am mai citit eu rezulta ca puii si curcanii nu sunt admisi in dieta. Cat priveste soia, e un mister total...Eu nu am gasit nimic...Nimeni nu stie...

  • Vizitator
    3. Vizitator 28.03.2010 12:28

    Este o dezinformare totala pe internet legat de alimentatia in guta. Nici medicii nu spun cu exactitate ce se poate manca si ce nu in aceasta situatie. Asadar, puiul, curcanul, salata verde, otetul de mere, ceaiul, cafeaua, ciocolata, ridichile, coacazele, rosiile, nucile, alunele, painea alba, sunt permise sau nu in alimentatia celor cu guta? Ar fi tare bine daca cineva de specialitate si-ar asuma raspunderea in a face o lista cu alimentele permise, in functie de continutul de purine din fiecare aliment. Toate articolele contin exact aceleasi informatii, in plus multe contradictii in privinta a ceea ce este permis sau ce este mai putin benefic, in alimentatia bolnavilor de guta.

  • FLORIN stefan
    4. FLORIN stefan 15.03.2011 16:05

    ma numesc florin , am 15ani sunt din busteni, si vin cu o mare rugaminte la dumneavoastra. vin sarbatorile de paste, iar noi nu avem ce pune pe masa . tata nu lucreaza doar mama, si lucreaza la matura pe strada in frig si ger pentru 500 de lei pe luna.tata este operat la picior.din banii acestia mama trebuie sa plateasca datoriile la magazin , datoriile la oameni care ne mai dau bani imprumut, si noi numai ramanem cu nimic.va cer ajutorul ca sa ne ajutati si pe noi cu ce puteti ca sa punem cate ceva de sarbatori pe masa. va trimit acest mesaj de la calculatorul unui vecin care ne mai ajuta si dansul din cand in cand.va rugam din tot sufletul sa ne ajutati cu ce puteti ca sa ne facem si noi sarbatorile de paste ca orice om.Am vrea si noi ca orice om sa avem si noi un cozonac si un ou rosu. dar daca nu avem nu putem face nimic. Dintr-un singur salariu, adus de mama, nu ne putem permite absolut nimic, pentru ca avem datorii la magazine care ne dau pe datorie, si trebuie sa dam inapoi si banii celor ce ne mai ajuta din cand in cand.si noi numai ramanem cu nimic ca sa ne punem pe masa de paste.Va rugam din tot sufletul, daca puteti sa ne ajutati si pe noi cu ce puteti, ca sa ne putem face si noi aceasta mare sarbatoare cum trebuie, cum si-o fac toti oameni. numai cu ajutorul dumneavoastra putem fi si noi mai fericiti de paste. daca vreti sa ne ajutati, va las numarul meu de telefon, si daca vrei sa ne ajutati, ma puteti suna 0723022632. va multumesc si cred ca aceasta scrisoare, nu o veti arunca.

  • emilian titus taran
    5. emilian titus taran 12.03.2013 12:15

    DIETA RECOMANDATA IN AFECTIUNILE DE GUTA LEGUME: Se indica in cantitati mari in stare proaspata sau dupa prelucrarea culinara Castraveti, telina, vinete, ridichi de iarna, rosii proaspete, ceapa, zarzavaturi, ardei grasi rosii, morcov, porumb, usturoi, mazarea, pastaile, cartoful, fasole verde, orez, praz, marar, varza rosie, ghimbir, dovlecei, linte. FRUCTE Se indica in cantitati mari in stare proaspata Nuci, mere, banane, piersici, pere, cirese proaspete, ananas, kiwi, affine, portocale, lamai, capsune, zmeura, coacaze negre, agrise, caise, prune, struguri, masline, mandarine, migdale, papaya, avocado, pepene galben. CONDIMENTE Se indica a se folosi variat Acid citric, vanilie, scortisoara, frunza de dafin, marar, verdeata, patrunjel, otet, lamiae, cimbru, rosmarin, menta, ghimbir, urzica, papadie. PAINE Paine de grau, faina calit. I si a II-a, produse cu adaos de tarate. Se limiteaza aluat dospit Paine alba si cereale, semintele de in, paste fainoase, taitei, macaroane, budinca, germeni de grau, mamaliga, germeni de orz, fulgi de ovaz, tarate, cereale integrale. LACTATE DEGRESATE Se indica a se folosi variat Branzeturi cu putine grasimi, uleiul de masline, untul, brânzeturile nesărate, branzeturi nefermentate, branza de vaci, smantana, cascaval, unt de arahide, branza tofu, oua (3 pe saptamana), laptele dulce sau batut. LICHDE 6-8 pahare de apa sau ceaiuri pe zi Supe, ceaiuri, sucuri de fructe, bauturi carboazoase, sucul de cirese, supe-creme de legume, piureuri, preparate fara grasimi , supe vegetariene cu cartofi, sucul de capsuni CARNE Carnea si pestele se folosesc in stare fiarta sau pot fi prajite dupa ce au fost fierte in prealabil Somonul, carne macra, carne de pui fara piele, parjoale, perisoare, sufleu din carnea fiarta in prealabil, sufleu din pestele fiert in prealabil.

Lasa un comentariu
 
codul de validare
 
Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
 
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare