Digestia perfecta

Secrete 23.02.2010 Madalina Stama

Ca nu te-ai putut abtine cu atatea bunatati care-ti stateau in farfurie, ca nu ai mai mancat demult niste slana, ciorba cu afumatura, friptura de vita si placinta. Ca nu tu ai fost de vina, ci ele, mancarurile, care fara pic de jena iti dansau in fata cu miscari lascive.. Poate ca-mi vei zice ca auzeai si o voce launtrica care-ti spunea:”Mananca-ne, nu o sa spunem nimanui ce ai facut!”

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Ca astfel de episoade sa nu se mai repete, ca stomacul tau sa nu fie pedepsit cateva ore la sedere la orizontala pe canapea, iti voi da cateva sfaturi pentru o digestie usoara. Insa, tine de tine daca le vei respecta. Stai linistit, printre sfaturi nu este inclus si acela de a purta o pereche de ochelari de sudura, pentru a nu mai vedea dansul lasciv al mancarurilor. Ar fi o barbarie, nu? Totusi, iata si sfaturile.

 

1. Bautul apei intre mese

Inainte de a vedea cum sta treaba cu bautul de lichide intre mese, vreau sa te intreb daca iti amintesti cand mama te certa ca nu este voie sa bei apa in timpul mesei? Cel putin eu una o pateam. Pentru ca poftele se uneau, imi era sete pe de o parte, iar pe de alta imi era foame, ma apucam sa beau si sa mananc in acelasi timp, si uite asa, de fiecare data, reuseam sa-i albesc cateva fire de par, caci se pare si acum inca mai comit aceasta greseala.

Apa este buna daca se bea  intre mese si nu in timpul acestora. Asa cum bine ziceau mamele. Cum ar putea sa dauneze un astfel de prost obicei? In primul rand, sa vedem care este rolul acestei licori inodore, insipide si incolore in imbunatatirea digestiei. Daca este bauta intre mese asigura lubrifierea intestinelor si o buna absorbtie a nutrientilor (din hrana) si eliminarea resturilor de mancare.

 

Si-atunci, ca sa previi neplacerile cauzate de proasta asociere a alimentelor, pentru ca mai apoi sa te vaiti ca “aoleu burta mea!”, este bine sa bei suficienta apa, dar inainte de mese. Hmm…Daca ar fi sa facem un calcul, asta ar insemna 8-10 pahare cu apa pe zi. Mai precis, doua dimineata, dupa ce te-ai trezit, unul, cu o jumatate de ora inainte de fiecare masa, si un alt pahar la doua ore dupa masa. Uff, cam multe pahare cu apa, nu!? Dar, nu este asa. Reprezinta cantitatea necesara.

Iti marturiseam, ceva mai devreme, ca am reusit sa-i fac mamei multe fire de par albe uitand de fiecare data ca nu este bine sa bei apa in timpul mesei, caci nu intelegeam pe-atunci ce poate fi atat de rau in asta. Daca esti uimit, cum eram eu pe-atunci, afla ca, band apa in timpul mesei, nu faci decat sa diluezi sucurile digestive. Si cand spun ca le diluezi, intr-adevar le diluezi, caci acestea isi pierd din eficienta, iar digestia se realizeaza mult mai greu.

 

2. Cate putin din fiecare

Aparent s-ar parea ca-ti cer imposibilul spunandu-ti ca este bine sa mananci diversificat, dar sa stii ca nu este chiar atat de greu. Mancand putin din mai multe grupe de mancare reusesti sa ai o buna digestie, respectand si aceasta regula. Nu uita ca trebuie sa mananci cat mai diversificat de-a lungul zilei.

 

3. Fara domnul Haplea la masa!

Stii ce se zice despre oamenii care mananca mult? Ca mananca ca Haplea. Ei bine, daca te simti stresat, nu-ti cauta confortul psihic in mancare, ca vei deveni inca o ruda de-a lui Haplea, vei manca doar-doar ca sa te simti mai bine. Asa ca, incearca sa te linistesti, discuta despre ceva ce-ti face placere sau da pe gatlej continutul unui pahar cu apa. 

 

4. Mesteca cum trebuie

Nu, nu i-am luat rolul mamei tale de a te bate la cap. Stiu ca par vorbele ei, dar zau, ca nu este nimic gresit in ele. Nu fa precum Napoleon, care manca in graba si nici nu-si mesteca mancarea, care desi avea parte de scene de-a dreptul apocaliptice, cu el intins pe p''odea vaitandu-se de stomac, nu se putea dezlipi de acest prost obicei, de care tinea cu dintii, ca deh masa nu-i importanta. Ba este, si este important si daca mesteci mancarea cum trebuie, ca mai apoi sa nu te vaiti de durere de stomac.

 

5. Fructe+legume=not good

Cu toate ca sunt sanatoase, alegand sa mananci fructe si legume la aceeasi masa nu faci decat sa incetinesti digestia. Solutia? Mananca-le separat! In schimb, poti combina fara nicio durere de stomac legumele cu proteinele, dar nu si proteinele cu carbohidratii.

 

6. Mananca numai cand ti-e foame

Daca ciugulesti ceva inainte de masa nu faci decat sa prelunesgti digestia, ceea ce ar stresa organele. Chiar daca pare greu de crezut, pana si organele pot sa devina stresate.

Tags:
digestie
dureri
apa
lichide
mese
portii
proteine
legume
carbohidrati
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare