Efectele adverse ale dietelor drastice de slabit - parerea nutritionistului

Motivatie 04.08.2016 dietetik

Da, ati citit bine. Slabitul, mai ales cel rapid determinat de dietele hiperproteice sau de alte scheme gandite pentru a se pierde cateva kilograme pe saptamana, pe care nu le recomand absolut deloc, duce la efecte adverse. De aceea fiti atenti! Daca vedeti ca incepeti sa va “rotunjiti”, luati masuri repede. Nu asteptati sa acumulati mai mult de 2-3 kg, ci incepeti sa corectati alimentatia.

Slabirea drastica afecteaza pielea

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Haideti sa ne referim la aspectul estetic intai. Pentru ca datorita aspectului cei mai multi dintre noi doresc sa slabeasca rapid. Pierderea in greutate va aduce dupa sine probleme ale aspectului pielii, dar si de fermitate a tesutului muscular. Mai ales daca se pierd peste 20 – 25 kg. Aceste efecte nu se pot rezolva cu masaj sau doar cu sport. Daca pierderea este mai mare, pentru a scapa de pielea in plus se ajunge la metode chirurgicale.  

Acumularea de tesut adipos subcutanat determina cresterea circumferintelor si, automat, intinderea pielii. Fenomenul duce la degradarea fasciculelor de colagen si la pierderea elasticitatii pielii.

Degradarea colagenului este de cele mai multe ori ireversibila si e cu atat mai vizibila cu cat suntem mai inaintati in varsta. Nu exista o limita de kilograme sub care aceasta degradare sa nu apara. Depinde de fiecare persoana in parte.

Pielea isi pierde elasticitatea pe masura ce ne ingrasam

Nu se vede de multe ori, pentru ca e intinsa la maxim. In cazul in care continuam sa ne ingrasam, apare un moment in care pielea pare sa se rupa, moment in care apar vergeturile, initial colorate apoi albe sidefii. Vergeturile nu dispar decat cu tratamente pe termen lung si nu total.

Scaderea in greutate va aduce dupa sine pierderea de tesut adipos subcutanat, deci circumferintele scad. Daca scaderea e rapida, pielea nu are cum sa isi revina si ramane “larga” la fel ca un ciorap care ne este prea mare. Ea nu mai sta intinsa perfect. Suprafata abdomenului, coapsele, soldurile incep sa arate ca o saltea veche, cu denivelari, chiar daca nu mai e prea multa grasime. E doar pielea lasata care nu mai poate strange tesutul de dedesubt. Pot aparea cute si pliuri ale pielii iar forma corpului, pentru ca nu e “strans” de piele, sa lase de dorit. Pulpele sa falfaie, sanii sa se lase, atat la femei cat si la barbati, fundul sa nu mai fie ferm. Poate ca la varste tinere lucrul asta nu e asa de vizibil. Dar, in timp, toti o sa platim tributul degradarii pielii cu semnele inconfundabile ale unui proces de slabire candva.

Cat ajuta sportul?

Cand ne apucam de slabit ne spunem ca daca facem sport, tonusul “carnii” se va pastra. Depinde de la ce plecam si unde ajungem, depinde de cat putem inlocui tesutul adipos cu cel muscular. La barbati e ceva mai simplu, la femei e mult mai greu daca nu imposibil. Pentru ca oricat de lucrat ar fi un muschi, daca pielea de pe el nu este intinsa si nu strange tesutul de dedesubt, fie va face cute sau pliuri, fie va tremura in timpul mersului sau alergarii. Masajul ajuta putin, dar daca nu e continuat toata viata, pielea va redeveni flasca. Exceptiile le numaram pe degete.

Cunosc multi care au plecat de la ideea de a obtine un corp perfect dupa ani de zile de abuzuri. Au asteptat cu nerabdare sa ajunga la greutatea aceea "ideala". Si au descoperit apoi ca dupa mult efort, corpul lor refuza sa capete forma visata.

Organismul este suprasolicitat

Alte efecte ale slabitului tin de starea de sanatate, de suprasolicitarea organismului intr-un proces de slabire accelerat. Ganditi-va ca pierdeti 5 kilograme intr-o saptamana. E mult! In parte aceste kilograme sunt grasime, in parte muschi. Nu exista nici un proces de pierdere in greutate in care sa nu se piarda deloc masa musculara. Dar nu e asa o problema daca facem sport. Se recupereaza. Grasimea eliberata din depozite incepe sa circule prin corp. Ea trebuie metabolizata cumva, iar produsii rezultati eliminati.

Se suprasolicita astfel ficatul, rinichii, sistemul circulator, inima. Sa zicem ca din cele 5 kg pierdute 4 sunt grasime. Tot corpul este solicitat aproape la fel de mult ca atunci cand am mancat aceasta grasime. Intr-o saptamana! Si asta nu e tot. Tesutul adipos reprezinta locul unde organismul stocheaza toxine gen pesticide, conservanti, emulgatori, parabeni, metale grele, etc. Toate aceste toxine sunt eliberate brusc in circulatie fortand organismul sa le elimine. Efortul este enorm. Apar efecte adverse ca oboseala, izbucnesc alergii nestiute, boli autoimune, ameteli, modificari de ritm cardiac, caderea parului, fluctuatii de tensiune, probleme hepatice, renale.

De obicei, ne speriem si concluzionam ca abstinenta a dus la lipsa de nutrienti, vitamine. Si ne repezim sa mancam iar. Dar adevarul e ca de cele mai multe ori ritmul scaderii in greutate nu e adaptat organismului si starii de sanatate la acel moment sau ca dieta abordata nu e potrivita.

Fara supravegherea unui specialist e destul de complicat si trebuie sa va asumati ca puteti declansa afectiuni nebanuite daca aveti deja anumite sensibilitati. Cum ar fi o litiaza biliara, dar si multe altele.

Exista si situatii in care efectele adverse apar mai tarziu si cei mai multi dintre noi nu le mai asociem cu un proces de pierdere in greutate din trecut. Pot trece ani.

Dupa cura de slabire, te poti ingrasa repede la loc

Mai apare un efect important si anume cel numit “yo-yo”. O scadere rapida in greutate duce la o usurinta foarte mare de a pune la loc ce am pierdut daca nu chiar mai mult si repede. Tote aceste fluctuatii conduc organismul printr-o serie de etape foarte grele si solicitante pentru el, etape care vor duce la boala in final.

Ce e de facut?

O sa va puneti intrebarea legitima: bun si ce fac daca m-am ingrasat? Stau asa? Evident ca nu.

Primul pas este preventia. Asa cum va spuneam la inceput, daca vedeti ca incepeti sa va rotunjiti, nu asteptati. Analizati-va comportamentul si stilul de viata si opriti procesul. Cand spun sa analizati nu va uitati doar la ce mancati, ci mai ales la ce beti. Multe calorii sunt ingerate din lichide.

Analizati, de asemenea, calitatea mancarii si cat e de naturala si fara chimicale adaugate.

Continuarea articolului cu mai multe solutii de minimizare a riscurilor dietelor de slabit o puteti citi aici.

Acest articol ne-a fost oferit de Camelia Hoinarescu, specialist in Nutritie, membru al Ordinului Practicienilor de Medicina Complementara din Romania, maestru in arta culinara, cu o experienta de peste 10 ani in industria alimentara. 

Cititi si Interviu Camelia Hoinarescu: Doar schimbarea alimentatiei nu reprezinta calea spre sanatate.

 

Tags:
diete drastice de slabit
parerea nutritionistului
slabire
diete
nutritionist
camelia hoinarescu
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare