Febra Musculara

Fitness 17.12.2008 dietetik

Ea apare de obicei in muschii supusi unui efort cu care nu au fost obisnuiti. Contractiile negative, sau excentrice produc o febra mai mare in zona de mijloc a unui muschi, in timp ce contractiile concentrice produc o febra mai mare in zonele din apropierea tendoanelor.

In al doilea rand, intensitatea mare a antrenamentului produce o febra  profunda, in timp ce un antrenament cu greutati mai  mici si repetari multe produce o febra  superficiala.

Iata deci un indicator al zonei din muschi atinsa cu predilectie de un anumit tip de antrenament. Apare cu o intarziere de aproximativ o zi sau mai multe ore, are un varf de intensitate de aproximativ 1-3 zile de la antrenament si trece complet intr-o perioada de 4-7 zile, toate acestea in functie de intensitatea antrenamentului.

Mitul “depozitelor de acid lactic” este fals! In trecut, se sustinea faptul ca febra musculara apare din cauza “depozitelor de acid lactic” formate in muschi in urma exercitiilor intense. Ori, s-a dovedit ca aceasta ipoteza este eronata deoarece acidul lactic este eliminat din muschi foarte rapid. Aproape 95% din acest acid este eliminat din muschi dupa aprox. o ora si jumatate de antrenament, deci prea rapid pentru a putea genera febra musculara. Acidul lactic provoaca, de fapt, oboseala musculara si nu febra musculara.

In realitate, nu se stie exact care este cauza exacta aparitiei febrei musculare, dar cea mai plauzibila explicatie este data de distrugerea celulelor musculare prin antrenament cat si stresul oxidativ provocat de radicalii liberi produsi in timpul antrenamentului. In fibrele musculare apar rupturi din cauza tensiunilor create in timpul exercitiilor cu greutati.

Pauza este absolut necesara muschilor atinsi de febra.
Specialistii considera ca un muschi trebuie sa fie complet refacut inainte sa fie antrenat din nou. Asadar, nu este indicat un nou efort pina nu dispare febra musculara. Este gresita informatia potrivit careia febra musculara dispare daca se continua efortul!

Antrenamentul in timpul febrei musculare este contraindicat. In general, daca se mai simte in muschi o usoara durere, crampa, arsura, sau senzatie de tensiune, ar fi bine sa se mai acorde cel putin o zi de pauza muschiului respectiv. Durerea simtita in muschi este produsa de substantele descopuse din fibrele musculare afectate, care sunt preluate ne nervii senzitivi locali ce transforma informatia in impuls nervos trimis la creier. Acesti nervi sunt si afectati de antrenament, deci au nevoie de refacere; tocmai de aceea, febra nu este resimtita imediat, ci dupa cateva ore sau dupa o zi. Daca se forteaza din noul muschiul, aceste cai nervoase sunt supraincarcate, se blocheaza si nu mai transmit impulsurile catre creier.

In general, febra musculara se poate utiliza ca un indicator al eficientei unui antrenament, dar nu este o masura sigura si nu este recomandata de toata lumea. Se considera ca o febra usoara este indicatorul unui antrenament bun, in timp ce o febra prea puternica poate sa indice un antrenament prea intens pentru capacitatea muschiului respectiv si nivelul sau de antrenament. De asemenea, lipsa febrei musculare dupa un antrenament poate sa indice un antrenament sub pragul de stimulare a musculaturii. Totusi, asa cum am mai spus, nu este un indicator sigur, toleranta la durere fiind diferita de la o persoana la alta, cat si legatura intre febra si progrese.

Exista persoane care progreseaza fara sa faca febra, iar altele fac febra si totusi nu fac progrese. Febra musculara nu ar trebui sa dureze mai mult de 3-5 zile. Ea nu trebuie sa fie foarte puternica deoarece “in acest caz” muschiul a fost solicitat prea mult. O febra musculara prea puternica poate afecta muschiul pe perioade si de la trei saptamani, timp in care nu se face antrenament maxim.

Cateva sfaturi in caz de febra musculara:

- reducerea intensitatii/volumului antrenamentului

- consumul crescut de carbohidrati si proteine dupa antrenament

- utilizarea unor suplimente nutritive, precum creatina, a unor antioxidanti care ajuta foarte mult in refacere.

- incalzirea inainte de antrenament.


Vlad Matasa
Consilier BodyCare&Fitness
www.bcf.ro

Tags:
depozite de acid lactic
pauza
antrenament
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
1 Comentarii
  • Vizitator
    1. Vizitator 04.07.2010 00:59

    Am inceput sa fac sala acum cateva zile. Ieri cand am ajuns acasa a inceput sa ma doara mana stanga si nu mai pot sa o intind pana la capat.Ma doare ingrozitor.Am senzatia de parca m-ar tine ceva.Ce trebuie sa fac???

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare