Fitnessul si alaptarea

Fitness 09.12.2009 Ramona Bunescu

Incepi sa auzi si sa citesti din ce in ce mai des ca, daca ai construit un bebelus in 9 luni, iti va lua tot pe-atat sa revii la forma initiala. Este foarte adevarat, dar la fel de adevarat este ca iti poti reveni chiar mai repede daca mananci adecavat si faci exercitii fizice.  

S-a facut acum vreo 15 ani un studiu pe doua grupuri de proaspete mamici. Jumatate a primit instructiuni pentru exercitii fizice post-partum, in timp ce cealalta jumatate nu. Doamnele care au exersat au nevoie de 16 zile pentru a se simti din nou in putere, pe cand cele care au stat degeaba au avut nevoie dublul acestui timp sa se poata misca in voie. Mi-aduc aminte ca nici mie nu mi-a spus nimeni ca as putea exersa in primele doua luni si am stat cuminte in banca mea. Eram tot timpul obosita, adormeam ziua odata cu bebe si m-am simtit in putere cam dupa 30 de zile de la marele eveniment,  De aceea, inainte de a porni la fapte, e bine sa lasi deoparte folclorul mostenit de la bunica, matusa, soacra si restul gastii si sa te documentezi parcurgand cele mai noi stiri in materie.  

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Iata o veste buna: cateva studii relativ recente arata ca femeile care aleg sa alapteze pierd mai repede din grasimea de pe partea inferioara a corpului decat cele care n-au alaptat. Sarcina favorizeaza depunerile adipoase in partea inferioara a corpului, care, dupa nastere, sunt metabolizate in procesul de producere a laptelui matern. Probabil in virtutea acestui fapt, mamele care alapteaza au tendinta de a pastra un surplus de 3-5 kilograme pana cand intarca. Este felul corpului de a se asigura ca poate asigura nevoile nutritive ale copilului alaptat.  

Un alt studiu recent spune ca mamicile care au tinut o dieta de 1800 de calorii/zi timp de 10 saptamani si-au mentinut lactatia la aceleasi cote ca si mamicile care nu au tinut cura de slabire, iar copiii lor nu au avut absolut deloc de suferit. O dieta mai severa, insa, poate compromite lactatia.  

De asemenea, se pare ca exercitiile fizice usoare nu afecteaza absolut deloc cantitatea sau calitatea laptelui matern. Din contra, volumul acestuia poate creste, iar numarul de calorii pe care il va contine va fi mai mare! Totusi, inainte de a exersa e bine sa alaptezi. Singurul inconvenient este ca laptele secretat imediat dupa un calup de exercitii fizice contine mai putina proteina IgA (responsabila cu imunitatea). Dupa 10 minute, continutul de IgA scade cu 60%, dupa 30 de minute scade chiar cu 73%. Dar, dupa o ora, nivelul acestei proteine din lapte revine la normal.  

Tags:
fitness
alaptare
slabire dupa nastere
pierdere kilograme sarcina
slabire alaptat
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare