Flavonoizii

Rolul pozitiv al flavonoizilor pentru sanatatea umana

Alcatuirea chimica a flavonoizilor este complicata si nu dorim sa va plictisim, insa sub denumirea de flavonoizi se regasesc o sumedenie de grupuri chimice de substante. Totusi, cea mai cunoscuta categorie aparte sunt flavonolii, din aceasta facand parte mult mai cunoscuta quercitina (cea care da culoarea strugurilor verzi sau albastri). Un alt flavonoid care va poate suna cunoscut este ginkgetina, care provine de la copacul Ginkgo.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

De ce sunt flavonozii utili pentru sanatatea noastra? Fiindca protejeaza structura celulelor, functionand in organism exact ca niste antioxidanti, fiindca ajuta vitamina C (de fapt, vitamina C si flavonozii se ajuta reciproc in toate functiile organismului), controleaza inflamatiile organismului si au o puternica activitate antibiotica. Ultima calitate a fost demonstrata in cadrul studiilor asupra virsului HIV si a herpesului.

Flavonoizii pot juca un rol important in prevenirea sau chiar tratarea mai multor afectiuni comune pentru sanatatea umana, cum ar fi:

  • Alergiile;
  • Astmul;
  • Candida;
  • Diabetul;
  • Guta;
  • Hemoroizii;
  • Deteriorarea vederii;
  • Migrena;
  • Ulcerul stomacal;
  • Dermatita atopica (mancarimi).

Iata si cateva semne transmise de organism care pot sugera ca organismul are nevoie de un aport mai sporit de flavonoizi: sangerari ale nasului, raceli sau infectii minore dese, umflaturi mari si rapide ale zonelor corpului in urma unor contuzii usoare, invinetiri rapide in urma unor lovituri.

Prin urmare, daca nu consumati des fructe sau legume este foarte probabil sa aveti deficienta de flavonoizi in organism. Fuga la piata!

 

 

Unde gasim flavonoizii?

Spectrul vegetalelor care sunt pline de flavonizi este extrem de larg, insa un continut mai ridicat se regaseste in mere, caise, rosii, pere, zmeura, capsuni, afine, fasole neagra, varza, struguri, ceapa, patrunjel. Apoi, bauturile naturale obtinute din fructe sau din legume, cum ar fi vinul, au un continut ridicat de flavonoizi. Si ceaiul verde este o bautura bogata in flavonoizi, o cana de ceai verde de calitate pe zi asigurand aproape intreaga cantitate de flavonoizi necesara unui organism tanar, de pana in 30 de ani.

Un lucru important si interesant: cantitatea de flavonoizi este mai ridicata in coaja fructelor sau legumelor, cu exceptia citricelor. In acest caz, flavonozii sunt mai prezenti in cuticulele albe care inconjoara feliile acestor fructe, cum ar fi coaja subtire aproape transparenta ale feliilor de portocale si firisoarele albe care brazdeaza si despart feliile.

Firesc, flavonoizii pot fi introdusi in organism si sub forma de suplimente alimentare (capsule), cele mai cunoscute fiind quercitina sau rutinul. O doza recomandata este in jur de 1000 de mg pe zi.

 

 

Supradoza de flavonoizi face rau?

Chiar si in urma unei infuzii mari de flavonoizi (peste 150 de grame de fructe sau legume proaspete pe zi, care este o cantitate considerata suficienta pentru sanatatea organismului), nu au fost constatate efecte nedorite. Deasemenea, nici in studiile asupra femeilor insarcinate nu au fost constatate efecte adverse.

Persoanele care sufera de inima si folosesc unul dintre urmatoarele trei medicamente, nifedipina, felodipina si verapamil, pot consuma mai mult grapefruit, deoarece un flavonoid din acest fruct, naringina, creste absobrtia acesteor medicamente.

 

 

Cum afecteaza gatitul flavonoizii?

Caldura, gradul de aciditate si gradul de procesare pot avea un impact dramatic asupra flavonoizilor. De exemplu, fierberea spanacului face ca jumatate din cantitatea toata de flavonoizi sa dispara, iar in cazul cepei, tot la fierbere, dispar cam 30% din flavonoizi. In general, orice fierbere in exces duce la pierderea cantitatii de flavonoizi asa ca nu exagerati cu fiertul vegetalelor. De aceea este atat de recomandata metoda gatitutlui la aburi.

Tags:
flovonoizi
gingko biloba
vitamina c
herpes
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]
 
Articole similare
  • Alimente sexy Experiente

    Alimente sexy

    04.11.2014

    Este ceea ce mananci! Totul trece prin farfurie, si sanatatea, si tonusul, si dragostea. Dovada aceste alimente sexy care-ti pot transforma viata. Incearca si ai sa vezi! Ca sa nu mai vorbim despre...

    mai mult
  • Litchi te ajuta sa slabesti Secrete

    Litchi te ajuta sa slabesti

    07.08.2014

    Prima oara cand ne-am intalnit ne-am tratat cu un aer suspect. Am intorc micile fructe acoperite de platosa lor rozalie pe toate partile si m-am uitat la ele intrebandu-ma ce fel de exotisme au mai...

    mai mult
  • 8 fructe si legume care contin mai multa vitamina C decat o portocala Secrete

    8 fructe si legume care contin mai multa vitamina C decat o portocala

    05.08.2014

    Parintii ne-au obisnuit de mici sa mancam portocale pentru ca au un continut mare de vitamina C, dar exista si alta fructe si legume care sumt chiar mai importante din acest punct de vedere. ...

    mai mult
  • Ce boala grava poate ascunde herpesul News

    Ce boala grava poate ascunde herpesul

    19.12.2013

    Organismul transmite semnale. Important este sa stim sa le citim. Infectia cu virusul care determina aparitia herpesului ar putea fi unul dintre factorii care favorizeaza aparitia bolii Alzheimer,...

    mai mult
Lasa un comentariu
 
codul de validare
 
Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
 
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare