Gastrita: alimente permise si interzise

Afectiuni 24.05.2017 Livia Caled
Gastrita este una dintre cele mai comune afectiuni ale stomacului si este provocata de alimentatia haotica si deficitara, bogata in alimente acide, inmultirea bacteriei Helicobacter Pylori in stomac, oboseala, stresul, noptile nedormite, alcoolul in exces, dar si de starile de suparare si depresie. Gastrita, netratata la timp, poate duce la ulcer si la alte afectiuni grave ale stomacului, asadar, daca ai fost diagnosticat cu aceasta afectiune, incearca sa iti schimbi regimul alimentar cu unul mai simplu si mai sanatos. De asemenea, ai grija sa mananci mai putin si sa nu iti supraincarci stomacul la fiecare masa, evita sucurile carbogazoase si impune-ti sa pastrezi un program al meselor.

Cum se manifesta gastrita? 
 
Crampele abdominale severe, arsurile gastrice, problemele de tranzit intestinal, balonarea si gazele intestinale sunt simptomele de baza ale gastritei. Daca observi ca de la alimentele picante sau prajite experimentezi aceste simptome, atunci scoate aceste alimente din meniu. Fiecare persoana cu gastrita trebuie sa isi ajusteze meniul in functie de reactiile pe care le are la anumite alimente.
 
Care sunt alimentele permise in gastrita?
 
- iaurturi si produse lactate cu mai putine grasimi;
- legume fierte sau coapte;
- piureuri de legume;
- verdeturi;
- supe si ciorbe usoare;
- carne slaba de pasare;
- oua fierte;
- peste;
- compot;
- fructe mai putin acide (banane, mere, pepene);
- cereale integrale;
- unt de arahide;
- nuci, seminte, alune;
- covrigi;
- biscuiti fara crema.
 
 
 
Ce alimente sa scoti din meniul tau?
 
- alimentele picante;
- alimentele prajite;
- mancarurile semi-preparate;
- sosurile grase;
- dressingurile pentru salate;
- produsele lactate grase;
- gogosile;
- varza cu ciolan afumat;
- micii, carnatii;
- salamul picant;
- cafea, ceai negru, ciocolata;
- cartofi prajiti;
- sosuri cu faina;
- produse de patiserie;
- alcool;
- prajituri cu mult zahar si grasimi.

Ce alimente sa consumi cu moderatie?
 
- sucuri naturale de fructe;
- suc de rosii si rosii;
- fructe;
- ceapa, usturoi.
 
In general, cand tii o dieta pentru gastrita este important sa eviti alimentele care se digera greu si care irita mucoasa stomacului.
 
 
Tags:
gastrita
alimente gastrita
alimente permise gastrita
alimente interzise gastrita
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare