Gatitul mai sanatos si cu putine grasimi
Ce sunt grasimile? Asa cum stim cu totii, grasimile fac parte dintr-o categorie importanta pentru corpul nostru. Grasimile se gasesc in stare semi-solida si ajuta la absorbtia vitaminelor.
Exista 3 tipuri mari de grasimi: grasimi saturate, grasimi mononesaturate si grasimi polinesaturate. Grasimile care provin de la animale sunt in general grasimi saturate iar grasimile care provin din legume sunt grasime nesaturate. Grasimea saturata se afla in stare solida si cantitatile excesive pot genera cresterea colesterolului. Gatitul cu putine grasimi, inseamna eliminarea grasimilor sau reducerea grasimilor. Asta nu inseamna ca nu puteti sa folositi ulei, insa cheia este folosirea ingredientelor degresate.
Iata 20 de sfaturi pentru reducerea grasimilor atunci cand gatiti:
1. Cand trebuie sa folositi ulei intr-o cratita sau tigaie, aveti 2 alegeri: puteti sa folositi o cratita sau tigaie din teflon sau sa folositi un spray cu ulei in loc de unt sau ulei.
2. Taiati cat mai multa grasime de pe carne si taiati pielita de pe carnea de pui.
3. Gatiti cu carne slaba si taiata subtire.
4. In loc sa prajiti mancarea, folositi gratarul sau inabusirea prin metoda “bain marin”. valabil si pentru legume
5. Folositi mereu lapte degresat, mai ales in cartofii piure.
6. Folositi sosurile de soia, ulei de masline, ierburi sau condimente si chiar fructe pentru a marina mancarea.
7. Pentru inghetata, prajituri si torturi folositi smantana degresata.
8. Evitati consumul de carne rosie, grasa, cat de mult posibil.
9. Alegeti carnati de pui sau de curcan in loc de carnati de porc si de vita.
10. Folositi 2 albusuri de ou, in loc de un ou, (sau 3 albusuri, in loc de 2 oua) in prajituri si mancaruri.
- 1
- 2
3 Comentarii
hahaha, nu e bain marin, ci bain marie..... poate va gandeati la andreea marin sau la petre marin....
asta e valabil pentru cei sedentari,la oamenii activi psihic si fizic nu mai conteaza acest lucru, intrucat cor pul la efort fizic are nevoie de proteine si grasimi,lipide si glucide in cantitati mult mai mari!!!!!!!
Un articol foarte important si instructiv, dar nu este suficient. Trebuesc sa fie publicate cat mai multe articole pe aceasta tema.