Glutamina

 

In ultimii ani glutamina a devenit foarte populara in randul sportivilor fiindca s-a constatat ca grabeste procesele de recuperare fizica si fiindca sporeste masa musculara.

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Rolul pozitiv al glutaminei pentru sanatatea umana

Practic, glutamina reprezinta carburantul necesar celulelor din intestinul subtire al stomacului. In mod normal, organismul nu ajunge sa aiba un nivel scazut de glutamina, decat in cazul unor traume fizice majore cauzate de infectii grave. Cele mai mari consumatoare, chiar devoratoare de glutamina din organism sunt celulele intestinului subtire, celulele renale si celulele sistemului imunitar. Iata care sunt afectiunile in care glutamina joaca un rol important de prevenire, tratare si chiar de vindecare:

  • Alcoolism;
  • Alergiile la mancare;
  • Efectele secundare ale chimioterapiei;
  • HIV/SIDA;
  • Sindromul colonului iritabil;
  • Arsuri severe;
  • Colite ulceroase;
  • Dezvoltarea infectiei cu candida.

 

Unde gasim glutamina?

Alimentele bogate in glutamina sunt cele bogate in proteine, cum ar fi varza, sfecla rosie, carnea de vita, pui sau de peste, sau fasolea si toate tipurile de produse lactate. O dieta bogata in astfel de produse, deci si in glutamina, poate avea urmatoarele efecte pozitive pentru organism:

  • Mentinerea sanatatii tractului intestinal;
  • Asigurarea unei balante echilibrate a nivelului de acizi din stomac;
  • Mentinerea masei musculare.

Semnele sau obiceiurile organismului care indica faptul ca este nevoie de un aport mai mare de glutamina sunt: arsurile severe, racelile frecvente, sindromul colonului iritabil, masa musculara scazuta. Categoria cea mai expusa unor deficiente de glutamina sunt sportivii, dar si persoanele care muncesc fizic mai mult. Deasemenea, in mod natural, persoanele in varsta, care au o masa musculara mai scazuta, au o deficienta constanta de glutamina.

 

Supradoza de glutamina face rau?

Nu se cunosc efecte negative in urma aportului normal de glutamina din alimentele care contin acest aminoacid. Nici la suplimentele de glutamina nu se cunosc astfel de efecte secundare pentru marea majoritate a oamenilor. E adevarat insa ca in cazul formulelor intravenoase de suplimente care contin glutamina, s-a constata ca exista riscul aparitiei toxicitatii la ficat. Suplimentele de glutamina se gasesc sub forma de pudra proteinica. In fine, persoanele care sufera de epilepsie trebuie sa foloseasca precaut glutamina, fiindca medicatia pentru epilepsie poate bloca orice aport al glutaminei in organism.

 

Cum afecteaza gatitul glutamina?

Nu exista pana in acest moment studii care sa arate ca diferitele metode traditionale de gatit ale alimentelor (fiert, prajit, cuptor, gratar, aburi) pot sa afecteze nivelul de glutamina din aceste alimente.


Tags:
glutamina
sport
vindecare alergii
arsuri
hiv
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]
 
Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare
 
Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
 
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare