Gourmetul din caserola: Viorel Copolovici

Interviuri 15.09.2009 Jeanette

Dietetika: De ce gatesti, domnule Copolovici?

  

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Viorel Copolovici: G?tesc pentru c? îmi place foarte mult chestia asta ?i m? distrez de minune dirijând oale, cr?ti?i ?i ingrediente. În plus, mâncarea bine g?tit? e unul dintre motivele cele mai sincere de bucurie pentru cei din jur. "Cum arat?, cum miroase, ce gust are" este un trio senzorial c?ruia prea pu?ini îi rezist?, iar eu m? str?duiesc s? nu-l transform într-o dezam?gire pentru aceia care ajung s? guste din ceea ce g?tesc eu. Da, g?tesc pentru c? îmi place s? v?d oameni ferici?i în jurul meu.
 
 

D: Mai ramane timp si de altceva sau, gata, suntem bucatari?

 

V:
Nu sunt buc?tar pentru c? nu am studii de specialitate, nu am lucrat niciodat? într-un restaurant ?i abia de curând am avut ocazia s? g?tesc pentru zeci de oameni. Deci mai degrab? a? zice c? sunt un individ care are ocazia s?-?i satisfac? o pasiune ?i s-o transforme treptat într-o ocupa?ie zilnic?. Sigur c? mai r?mâne loc pentru o mul?ime de alte treburi.

Sunt partener activ în Bakemono Publishing & Development, în portofoliul c?reia mai de?in un site de con?inut (Hohoscop.ro) ?i unde voi mai dezvolta alte proiecte online. Pe alt plan, cu Ratatouille Management, propria mea întreprindere, produc pachetele IVR (Interactive Voice Recording) în limbile român?, englez? ?i maghiar? ale unui important operator de telefonie mobil? ?i inten?ionez s? extind acest tip de activitate pe pie?e str?ine. Este o ni?? foarte interesant?, mai ales în perioadele de criz?. Tot cu Ratatouille ofer ?i servicii de consultan?? în comunicare.

?i n-a? încheia capitolul ?sta f?r? s? amintesc muzica, o alt? pasiune mai veche pe care abia anul ?sta am început s-o "hr?nesc" mai serios. Studiez canto ?i tehnici de emisie sonor? cu Decebal Stan, la Rock School, ?i fac parte dintr-unul dintre proiectele muzicale ale ?colii, al?turi de Dorin Boerescu (prietenul ?i partenerul meu de afaceri), C?lin Rot?ru? (?eful Arbo Interactive) ?i al?i doi "?colari".
 


"G?titul acas? e sigur, e relaxant, e creativ, e rewarding. G?titul cu prietenii sau cu oameni cu care împar?i interese comune e deja aproape un spectacol."
 
 

 
D: Spune-mi despre pranzul din Caserola. De ce, cum si incotro.
 
 

V: "Prânzul din caserol?" este forma pe care am dat-o pove?tii culinare. Este un concept lansat pe blogul meu la începutul anului, o idee care s-a bucurat de simpatie ?i care a fost primit? foarte bine de la bun început. Sigur c? ne place s? mânc?m la restaurant, sigur c? ne place s? socializ?m la mas?, dar vine un moment în care parc? ?i-ai dori s? ?tii mai exact ce con?ine farfuria din care m?nânci, cum a fost preparat? mâncarea ?i a?a mai departe. Dac? treaba asta intervine ?i pe fundalul unei dorin?e mai vechi de a crea, de a le face oamenilor din jurul t?u câte-o bucurie gustoas? din când în când, r?splata este cu atât mai mare. G?titul acas? e sigur, e relaxant, e creativ, e rewarding. G?titul cu prietenii sau cu oameni cu care împar?i interese comune e deja aproape un spectacol.

Reîntâlnirea cu Dorin Boerescu, pe care-l ?tiu de vreo zece ani, a însemnat, printre altele, ?i mai mult? încredere în conceptul meu ?i în direc?ia bun? pe care mi-a? fi dorit s-o urmez din punctul ?sta de vedere. El ?i Orlando Nicoar?, care la un moment dat mi-a sugerat s? fac un site separat pe teme gastronomice (pe vremea când totul se întâmpla pe blogul personal) mi-au dat încrederea ?i sprijinul de care am avut nevoie ca s? insist ?i s? perseverez pe tema asta.

"Office Tour" este o prim? modalitate prin care fac ca o parte dintre bun?t??ile care apar pe site s? ajung? ?i în farfuriile cititorilor mei. Mergem în birourile companiilor implicate în comunicare ?i nu numai, g?tim pe loc ?i le oferim o mostr? din ceea ce înseamn? "Prânzul din caserol?" dincolo de ecranul monitorului. Drumul din viitor al "Prânzului..." e destul de lung, ?tiu acum destul de exact cum arat?, dar î?i propun s? discut?m despre asta la momentul potrivit.
 

D: Aici ma gasesti :-). Acasa cine face mancare?
 


V: Buc?t?ria este sanctuarul meu. Sigur, e o exagerare, dar ?tiu cel mai bine unde-mi sunt toate cele de care am nevoie ?i cât m? pot întinde, în func?ie de spa?iu. So?ia mea, Anca, g?te?te rar în primul rând pentru c? nu prea are loc de mine. Face mai degrab? dulciuri ?i, ai s? râzi, e mult mai precis? ?i mai "tehnic?" decât mine. Marele ei supliciu, îns?, este dezastrul de dup? g?telile mele furtunoase, problem? pe care o las pe ea s-o rezolve de cele mai multe ori.

 


D: Care este "the ultimate place" unde ai mancat si unde ar trebui sa mergem neaparat?
 
 

V: În ultima vreme am scris destul de pu?in despre restaurante, în primul rînd pentru c? n-am mai ie?it. Poate ?i din lips? de timp, poate ?i din lipsa unor tenta?ii suficient de mari. Ajung destul de rar s? încerc restaurante noi inclusiv dintr-o mare lehamite de servicii proaste ?i mojicii servite de osp?tari pe banii mei. Port un mare respect buc?t?riei de la Quattro Stagioni (cel vechi) ?i unei p?r?i din echipa de osp?tari. Îmi pare r?u c? vara asta nu am ajuns "La Parfene", cherhanaua de pe malul lacului Snagov unde mi-a pl?cut tare mult anul trecut. Mi-e dor de "Alex", restaurantul unguresc din Sinaia, unde majoritatea mânc?ilor destuld e rafina?i pot avea o experien?? pl?cut?. Despre toate astea g?si?i referin?e pe "Prânzul...", dar cine n-a mâncat pâine poroasp?t? cu salat? greceasc? în Grecia, probabil c? m?nânc? degeaba orice altceva.

 

 

D: Dar "the ultimate food" ?
 


V: Cea mai nou? re?et? de limb? de vac? pe care am descoperit-o de curând. Fiart? în mirodenii ?i sc?zut? în sos de vin dulce, aromat. 
 
 
" În definitiv, dac? noi nu mai descoperim nimic nou, cei ce vin dup? noi ar trebui s? se mul?umeasc? doar cu modele ?i inven?ii prea vechi, prea mult în urma timpurilor pe care le vor tr?i ei."
 
 

D: Daca ar fi sa faci numai si numai ce iti place, cum s-ar desfasura o zi?
 


V: Poate p?rea destul de anapoda, îns? cred c? fac din ce în ce mai mul?i pa?i în direc?ia asta. M? trezesc devreme, pe la 6.30. Încep ziua cu scrisul "hohozodiilor", pe care le citesc cu adev?rat abia pe la prânz ?i aproape c? nu recunosc c? eu le-am scris. Apoi editez imaginile ?i textul pentru propunerea zilei pe "Prânzul din caserol?". Uneori mai am ?i altceva de scris, a?a c? dureaz? mai mult. M?nânc de diminea?? pe la 8.30, în timp ce verific pagina din Facebook a "Prânzului", conturile de Twitter ale "Prânzului..." ?i "Hohoscopului", mailuri ?i a?a mai departe. Încerc s? ies din cas? c?tre birou înainte de zece, îmi v?d de întâlniri ?i alte cele pân? spre sear?, când de obicei ies pe undeva sau merg la repeti?ii, la Rock School. Nu g?tesc în fiecare zi, ci mai degrab? în weekend. Încerc s? nu m? culc niciodat? mai târziu de 12.30 ?i prefer s? merg mult pe jos. Nu am carnet ?i consider c? a? fi un dezastru la volan. Am f?cut ?coala ?i m-am plictisit teribil, a?a c? mi-am spus "un tâmpit mai pu?in pe ?oselele patriei". So?ia mea e "?oferul" familiei ?i conduce admirabil.
 

D: Ne spui o reteta pentru oameni care apreciaza bunataturile?
 


V: Nu ?tiu dac? ai v?zut, pe "Prânzul..." nu prea folosesc cuvântul "re?et?". Îl g?se?ti uneori din motive practice, oamenii caut? "re?ete" pe Internet. Doar c? eu nu prea cred în a?a ceva. Nici în via??, nici în buc?t?rie. Re?etele sunt variante verificate de al?ii, pe care e?ti tentat s? le respec?i 100%. Dac? nu ai tot ce scrie într-o re?et?, preferi s? abandonezi treaba. Dac? nu faci totul cum scrie în carte, e?ti convins c? asta este cauza e?ecului ?i ajungi s?-?i plantezi o ditamai pepiniera de frustr?ri în propria con?tiin??.

Probabil c? singura "re?et?" pe care a? putea s-o recomand cititorilor vo?tri ar fi s?-?i stimuleze creativitatea ?i intui?ia ?i s? le urmeze instinctiv. Sigur c? e nevoie de c?r?i, sigur c? e nevoie de mentori ?i modele, dar numai prin prisma experien?ei, nu ca un drum de urmat cu religiozitate. În definitiv, dac? noi nu mai descoperim nimic nou, cei ce vin dup? noi ar trebui s? se mul?umeasc? doar cu modele ?i inven?ii prea vechi, prea mult în urma timpurilor pe care le vor tr?i ei.

Tags:
viorel copolovici
dorin boerescu
orlando nicoara
pranzul din caserola
interviu
gourmet
bakemono
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare