Hrana pentru creier

Oamenii de stiinta au facut o lista cu cea mai buna hrana pentru creier. Nu mai este un secret ca ceea ce mancam are efect direct asupra celulei nervoase. In plus nevoile creierului sunt speciale, iar o alimentatie sanatoasa trebuie sa sustina si sa satisfaca toate nevoile creierului, dar trebuie sa tina cont si de intensitatea activitatii acestuia.

In functie de ceea ce mancam suntem  mai inteligenti, mai inspirati, mai activi si mai inventivi sau din contra, mai lenti, mai calculati, mai meditativi. Diferite alimente pot induce buna dispozitie, somnul sau pot excita celula nervoasa. Yahoo green sustine ca totul este o chestiune de echilibru si de moderatie, mai ales atunci cand este vorba despre hrana pentru creier.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

O cafea te trezeste si te energizeaza, dar nu poti bea doar cafea. Un pahar de vin te binedispune si te relaxeaza, dar excesul te scoate din functiune cel putin o zi. Si exemplele pot continua.

Un meniu sanatos, echilibrat si care sa-ti redea buna dispozitie este format din carne de curcan sau de pasare, produse lactate, mai ales branzeturi slabe nefermentate, iaurt si lapte. La acestea se adauga cateva legume: spanac, broccoli, ardei iute care sunt printre preferatele creierului. Combinatia de minerale si vitamine fac din acestea o adevarata hrana pentru creier. Este dovedit ca cei care consuma cantitati mari de fructe si legume reduc cu pana la 75% riscul de a face boala Alzheimer.

Avocado, toate fructele rosii, ouale, afinele, pestele gras si ciocolata cresc semnificativ si imediat capacitatea de memorare si puterea de concentrare. Tot in categoria hrana pentru creier intra si mierea, seminte oleaginoase, alunele, cerealele si fructe confiate pentru cantitatea mare de minerale pe care le contin.

Cel mai important este fierul, in absenta caruia capacitatea de concentrare scade dramatic. Asa se explica oboseala generala si lipsa de rezistenta la efortul intelectual al celor care sufera de anemie prin lipsa de fier.

Carbohidratii sunt o adevarata hrana pentru creier, iar dietele restrictrite care ii exclud complet din alimentatie pot produce daune celulei nervoase. Creierul este un foarte mare consumator de energie. Arderile care se produc in creier pot tine aprins un bec, iar asta nu este o gluma. Eficienta mecanismelor cu totul speciale care se consuma la nivelul celulelor nervoase au nevoie de un flux continu de nutrienti, iar cea mai buna sursa o reprezinta carbohidratii, glucidele fiind hrana preferata a creierului. 

Daca si-ar putea comanda singur ce sa manance creierul ar cere: cereale integrale, unt de arahide, nuci si seminte, humus, morcovi, telina, stafide, ciocolata, oua, lapte, carne de curcan, peste si multa apa. Toate intra in categoria hrana pentru creier.

Tags:
hrana pentru creier
alimentatie sanatoasa
calorii
carbohidrati
diete cu putine calorii
legume
fructe
fier
anemie
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare