Intelege corect etichetele produselor alimentare

Secrete 11.12.2008 Madalina Stama

Gandeste-te pentru o secunda, daca ai fi stiut ca un produs pe care l-ai cumparat este daunator pentru sanatatea ta, l-ai mai cumpara? Cu siguranta nu! Cum putem sti? Putem sa aflam numai daca citim etichetele si ne informam cu privire la produsii chimici adesea regasiti in alimente. Pentru ca exista si situatii in care anumite persoane dorind sa aiba grija de santatea lor citesc etichetele produselor alimentare, dar nu inteleg mai nimic si atunci situatia nu prea se schimba. Iata cateva ghiduri despre produsii chimici regasiti in alimente, despre existenta carora poti stii numai daca citesti eticheta si bineinteles vei stii sa o interpretezi.

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Lista ingrendientelor este in ordine descrescatoare in functie de importanta acestora. Ceea ce inseamna ca primii compusi chimici trecuti pe eticheta sunt predominanti, in timp ce restul se regasesc in cantitati mai mici.
Sarea si zaharul ar trebui sa fie la coada listei.


Daca incerci sa cauti produse cu grasime integrala reaminteste-ti de lista grasimilor, dar in grame. Procentajul grasimilor regasite in lista se refera la doza zilnica si nu la procentajul caloriilor grase din produs. Pentru asta va trebui sa te uiti in capul listei pentru caloriile grase si va trebui sa le imparti la totalul caloriilor pentru a obtine procentajul care te intereseaza. Poti sa estimezi de exemplu daca numarul caloriilor grase este jumatate din numarul total al caloriilor atunci procentajul este de 50% (calorii grase).

 

Conservele, produsele alimentare congelate contin mult sodiu.
Atunci cand vrei sa cumperi produse care au carbohidrati, alege produsele care sunt foarte putin procesate. Iata cateva sfaturi legate de carbohidrati: etichetele la paine ar trebui sa contina cuvantul integral, adesea vei gasi faina integrala, dar nu te lasa inselat de apararente nu este exact ceea ce tu cautai, de fapt este painea procesata cu cereale integrale, adaugate pentru culoare. Cerealele integrale ar trebui trecute primele pe eticheta.


Carbohidratii de calitate ar trebui sa contina fibre si zahar. Incearca sa eviti carbohidratii care au zero fibre. De asemenea, carbohidratii care nu au nimic inafara de fibre nici ei nu-s buni pentru organism, pentru ca nu-i asigura acestuia nutrientii necesari. Insa, ramane la latitudinea ta daca iti doresti in meniu mancaruri procesate. Sfatul nostru este sa incerci produsele naturale, integrale.

 

Produsii chimici din alimente
Alimentele sunt adesea grupate in liste ale ingrendientelor tocmai pentru a expune compusii intr-un fel anume.
Uneori acest lucru este realizat intocmai ca la carte, iar alte ori exista tot felul de trucuri la mijloc.
Majoritatea oamenilor inteleg ca produsii chimici trebuiesc pusi in ordine descrescatoare, in functie de cantitate, cu alte cuvinte ingrendientul de baza trebuie sa se regaseasca in capul listei. Adesea cand o persoana cauta un baton proteic ar fi uimita sa vada ca respectivul produs contine multe proteine si zero zahar.


Daca un aliment contine zahar si maltodextrina, cel de-al doilea produs chimic nu trebuie sa se afle in capul listei, intrucat are indexul glicemic mare. Ce trebuie sa inteleaga un consumator din acest lucru? Ca respectivul produs alimentar este bogat in zahar, are multe proteine si foarte putin zer. Unele etichete contin anumite precizari. Si este important sa intelegi exact ce se incearca sa se comunice consumatorului.

 

Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare