Kiwi

PROPRIETATILE DE BAZA

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Fructul de kiwi are un aport excelent de vitamina C: practic, un singur fruct mediu, de 75 de grame, poate asigura pana la 95% din necesarul zilnic al organismului uman pentru aceasta pretioasa vitamina. Fibrele, potasiul (continut mai ridicat decat o banana), cuprul, magneziul, vitamina E si manganul sunt restul de nutrienti important continuti de fructul de kiwi.

 

Mai multe studii internationale facute asupra grupelor de fitonutrienti au relevat ca fructul de kiwi are calitatile cele mai importante dintre fructele exotice atunci cand vine vorba despre protejarea DNA-ului uman. Fibrele din kiwi ajuta la reducerea nivelului colesterolului, ceea ce duce in final la scaderea sanselor aparitiei bolilor inimii.


S-a constatat ca fructul de kiwi contine enzime care au capacitatea de a elimina toxinele din colon, prevenind astfel aparitia cancerului in aceasta zona.


Copiii care sufera de astm au rezultate excelente in scaderea semnelor bolii atunci cand consuma in mod regulat kiwi. Un astfel de studiu a fost facut mai multi ani de zile in randul a mii de copii din Italia, tara mare producatoare si consumatoare de astfel de fructe.
Contraindicatii: persoanele care sufera de boli ale rinichiului sau ale vezicii biliare este bine sa evite consumul masiv de kiwi fiindca acest fruct poate scadea nivelul de calciu din organism; si persoanele care au alergie la latex trebuie sa evite consumul de kiwi;


Calorii: 45 la un fruct mediu de 75 de grame.


ATENTIE CE CUMPARATI SI CUM  DEPOZITATI


Pont: Cand alegeti un kiwi, strangeti-l usor intre degetul mare si cel aratator; daca fructul este putin moale, atunci e copt si se afla la maturitate, urmand sa fie si dulce; daca nu se lasa si e tare, inseamna ca nu este copt; daca este prea moale, atunci este trecut;


Acasa, daca ati achizitionat kiwi inca necopt,il mai puteti tine la temperatura camerei maxim o saptamana, insa ferit de lumina soarelui sau de surse de caldura. Daca doriti sa grabiti procesul de coacere, atunci asezati fructul de kiwi intr-o punga de hartie, tot la temperatura camerei, alaturi de banana, pere sau de un mar.


CELE MAI UTILE INTREBUINTARI CULINARE


Kiwi este consumat cel mai mult in starea sa naturala, proaspata, dupa ce i-a fost indepartata coaja poroasa. Daca va decideti sa faceti o salata de fructe in care sa puneti si kiwi, este important sa adaugati de-abia la final acest fruct, fiindca dupa ce este taiat, fructul de kiwi dezvolta enzime care fragezesc nu doar propriul fruct, ci si pe cele cu care intra in contact. Oricum, este recomandat ca fructul de kiwi sa fie consumat in totalitate, si nu lasat jumatate sau mai putin pentru consumul ulterior, fiindca se degradeaza rapid.


Maruntit, kiwi este un excelent toping pentru prajituri, in special tarte, sau creme (budinca). Sucul proaspat din kiwi este delicios, insa este mai gustos in combinatie cu alte fructe, cum ar fi marul sau capsunile. In fine, e bine de stiut (si poate de incercat) ca unele bucatarii, in special din Asia, combina fructul de kiwi cu preparatele din peste.


CONCLUZIE:

Fructul de kiwi este folosit si pentru tratamente cosmetice (aplicarea de felii pe ten, pentru 15-20 de minute) dar este util si pentru diete, existand o dieta de doua saptamani pe baza de kiwi si branza de vaci, cu un consum de 200 de grame zilnic. Aflat pe locul trei in topul concentratiei de vitamina C, dupa portocale si struguri, fructul de kiwi ramane iubit pentru textura sa cremoasa, pentru gustul dulce si racoritor, dar si pentru calitatile energizante si de prevenire a mai multor afectiuni.
 

Tags:
kiwi
vitamina C
fibre
potasiu
cupru
magneziu
vitamina E
mangan
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]
 
Articole similare
  • 15 motive pentru care ai nevoie de magneziu Secrete

    15 motive pentru care ai nevoie de magneziu

    25.02.2014

    O deficienta de magneziu se traduce printr-o lipsa de energie, batai neregulate ale inimii, insomnii, crampe musculare si, in general, o stare permanenta de oboseala. Cele mai importante surse de...

    mai mult
  • 7 metode naturale de calmare a tusei Afectiuni

    7 metode naturale de calmare a tusei

    25.10.2013

    Pe langa faptul ca tusea ne afecteaza calitatea somnului si ne creeaza un mare disconfort la nivelul cailor respiratorii, ea reprezinta si un disconfort social prin faptul ca ajunge inevitabil sa...

    mai mult
  • Invinge balonarea Stiati ca?

    Invinge balonarea

    24.10.2013

    Stim toti ca cea mai eficienta metoda pentru a avea un abdomen sanatos este sa ardem calorii la sala, in antrenamente cardio. Balonarea, pe de alta parte, intervine oricate exercitii ai face. Asa...

    mai mult
  • Mananci non-stop? Secrete

    Mananci non-stop?

    23.09.2013

    Sigur vi s-a intamplat pana acum: nu mancati nimic mare parte din zi si apoi gustati ceva. Apoi mai gustati inca ceva si nici nu stiti cum de ati ajuns sa devorati jumatate din mancarea gatita...

    mai mult
Aboneaza-te la RSS
4 Comentarii
  • dida
    1. dida 11.05.2009 14:32

    imi place kiwi si-l mananc destul de des

  • clau
    2. clau 15.05.2009 12:57

    f bun

  • Vizitator
    3. Vizitator 27.04.2010 08:47

    ff bun pt copii

  • uk dress
    4. uk dress 14.12.2010 04:24

    imi place kiwi si-l mananc destul de des

Lasa un comentariu
 
codul de validare
 
Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
 
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare