Lamaile

Lime, varianta verde a lamaii, este  mai mica la dimensiuni, insa are un continut mai mare de zahar si de acid citric decat lamaia normala.

PROPRIETATILE DE BAZA


Vitamina C este atotputernica in continutul acestui fruct. Atotputernica fiindca este, aproape, singura vitamina prezenta in lamaie! Continutul de vitamina B, de calciu sau de fier este aproape nesemnificativ. Flavonoizii si fitonutrientii din lamaia galbena si din lamaia verde au puternice calitati antioxidante, anti-inflamatorii, antibiotice si anticancerigene.

Lamaia are si calitati purificatoare, gratie proprietatilor sale nutritive. Efectele consumului regulat de lamai sunt benefice ai pentru sistemul digestiv.

Continut caloric: 32 la 100 de grame.

CELE MAI UTILE INTREBUINTARI CULINARE

Lamaile se folosesc cel mai des in starea naturala. Exista doua metode clasice de folosire a unei lamai: stoarcerea si taierea in felii. Evident, toata lumea stie de folosirea feliilor de lamai la prepararea pestelui, fie la gratar, fie la cuptor.

Sucul de lamaie, combinat cu ulei de masline, sare si piper, poate fi un excelent dressing pentru salate. Apoi, sucul de lamaie, ca si cel de lime, mai este folosit, alaturi de miere si de apa plata, in prepararea unor delicioase si sanatoase lemonade: folositi jumatate de lamaie medie la un pahar de 500 de militiri. Oricum, lamaia se afla la baza altor nenumarate bauturi, cum ar fi ceaiul sau sucurile naturale.

Ca sa dea cat mai mult suc, tineti inainte lamaia la temperature camerei, cel putin o ora, sau rulati-o cateva minute in palme sau pe o suparafata tare.

Coaja de lamaie rasa este folosita de gospodine in prepararea mai multor prajituri sau checuri. In fine, sucul de lamaie albeste maioneza si poate fi un inlocuitor excelent si pentru otet.

LA CE TREBUIE SA FITI ATENTI CAND CUMPARATI SI DEPOZITATI LAMAILE

De fiecare data alegeti lamaile coapte, in defavoarea celor care mai au pana sa ajunga la maturitate. Lamaile sunt complet coapte daca sunt galbene in totalitate, fara a mai avea mici puncte sau mici dungi verzi. Apoi, verificati sa fie tari la pipait si sa atarne greu. Daca alegeti sa cumparati lime, trebuie sa le alegeti cu coaja verde inchis, dar avand grija sa nu aiba pete maronii.

Acasa, le puteti tine fara probleme o saptamana la temperatura camerei, dar fara a le expune la soare. Dupa o saptamana insa, isi pierd din calitati, intrand in procesul de uscare interioara. In frigider lamaile se tin maximum 4 saptamani.

Ca si in cazul altor fructe care se comercializeaza in marile magazine, si lamaile sunt acoperite cu un strat invizibil de ceara, menit sa le apere pana la ajungerea in magazine. De aceea, e bine fie sa spalati foarte bine coaja unei lamai, chiar daca nu o folositi, fie sa cumparati lamai organice.

CONCLUZIE:
Lamaia este si un excelent si sanatos substituent al sarii, prin urmare poate fi folosita cu succes de catre persoanele care nu au voie sa aiba un consum de sare prea ridicat. Se spune despre lamaie ca este dusmanul celulitei (arde grasimile mai rapid), asa ca sucul de lamaie trebuie folosit cat mai des, fara a abuza de el insa, de catre persoanele care tin la propria silueta. Pentru cei care sunt pasionati si au nevoie de diete, exista chiar si o dieta bazata pe lamai, care detoxifica organismul, slabirea fiind doar un element secundar.
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare