Lectia de bucatareala: conservele

Vrei sa te bucuri tot anul de bunatatea si aroma fructelor? Pune-le in borcane! Conservele facute in casa sunt cea mai buna solutie pentru a avea la indemna fructele care iti plac, pastrate in mod sanatos. Tinem azi, lectie de bucatareala si vorbim despre secretele conservelor.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Conservele preparate in casa prin fierbere, sunt ecologice, sunt sanatoase. Pentru toate aceste preparate, daca se respecta cateva reguli simple, nu este necesar sa adaugi nici conservanti, nici aditivi. Iata regulile de baza:

  •  pentru dulceturi si compotruri, gemuri si zacusca alege mereu borcane mici, de maximum 800 de grame.
  •  foloseste borcane cu capace, care se inchid ermetic.
  •  nu refolosi capacele, decat daca sunt cu din categoria celor cu arc sau cu filet.
  •  toate intrumentele pe care le foloseti in timpul fiertului si al transferului compozitiei in borcane trebuie sterlizate inainte. Se tin in apa clocotita pentru cel putin zece minute.
  •  nu umple borcanele pana la refuz.
  •  dupa ce sunt umplute si infiletate, intoarce borcanele cu fundul in sus si lasa-le sa se raceasca in aceasta pozitie. Continutul borcanului nu face crusta, nu mucegaieste si se izoleaza perfect.
  •  dulceata, gemul sau zacusca se pun cat se poate de fierbinti in borcane. Ca sa nu se sparga borcanele, punele pe o planseta de lemn si ai grija ca borcanele sa nu se atinga intre ele.

Esentiala este si calitatea ingredientelor. Alege fructe si legume proaspete. Toate trebuie spalate foarte bine si lasate sa se scurga inainte de a fi tocate, taiate sau fierte. Exista si exceptii. Fructele foarte delicate (zmeura, afinele), nu se spala. Se aleg toate impuritatile si fructele stricate si se pun la fiert (cu zahar). Foloseste ulei de floarea soarelui, nu ulei de masline, otet de foarte buna calitate. Daca pui miere, aceasta se adauga la finalul procesului de fierbere (in otetul pentru gogosari, de exemplu), si niciodata la temeperaturi mai mari de 50 de grade.

Durata sterlizarii in apa, prin fierbere, a borcanelor trebuie sa tina cont de marimea borcanelor si de continut.

Pentru zacusca si legume este necesar circa o ora si jumatate, iar pentru fructe, dulceturi si gemuri 30 de minute.

Zacusca

Foloseste cu incredere scortisoara care este un excelent conservant natural pentru dulceturi, gemuri si compoturi. Presara un varf de cutit de pudra de scortisoara inainte de a pune capacul. Continutul se va pastra in perfecta singuranta si nu face mucegai, scrie cuisineaz.com.

Frunzele de telina si hreanul sunt conservanti naturali pentru legume. Tot ce trebuie sa faci este sa le adaugi in compozitie. Conservat natural sunt su boabele de piper, boabele de mustar si cateii de usturoi. Combina-le dupa cum se potrivesc in retetele tale.

Magiun de prune

Dar, despre retete pentru conserve, gemuri si zacusca o sa mai vorbim.

Tags:
conserve
gem
dulceata
muraturi
scortisoare
hrean
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare