Legumele si fructele lunii august

Pentru ca august este ultima luna plina de vara este bine sa profitam si sa mergem cat mai des la piata, ne asteapta multe legume si fructe de sezon. 
 
Iata mai jos care sunt cele mai importante legume si fructe specifice lunii august:
 
1.Pepenii de toate felurile, galbeni si rosii
Ce ar fi verile fara pepeni? Acestia nu numai ca au putine calorii, dar ne si hidrateaza bine pe timp de canicula. Pepenii contin mult beta-caroten, sunt o sursa importanta de licopina (antioxidant si anticancerigen) si au efect diuretic. Pepenii sunt indicati, mai ales, in curele de detoxifiere, ei ajutand organismul sa se curete de toxine. Consumul regulat de pepeni ajuta rinichii sa se mentina sanatosi, nu ingrasa, scad riscul de imbolnavire de cancere, au un usor efect laxativ, mentin intestinele sanatoase, ajuta la regenerarea tesuturilor si regleaza secretia de tiroida.

2. Vinetele
Fibrele, potasiul, magneziul, cuprul, vitaminele B1, B3 si B6, acidul folic si manganul sunt elementele de baza din compozitia unei vinete. Un puternic antioxidant din vinete este nasuninul, un fitonutrient care protejeaza foarte bine deteriorarea celulelor, nasuninul actionand cu mare succes la sanatatea creierului uman. Un alt avantaj adus de nasuninul din vinete a fost observat in protectia sistemului vascular, acesta scazand colesterolul din sange. 

3. Afinele
Au cel mai mare numar de antioxidanti dintre toate fructele, esentiali impotriva oxidarii celulelor si formarea radicalilor liberi, ajuta la inhibarea bacteriilor de tip E.coli, foarte periculoase pentru stomac si intestine atunci cand se activeaza in organism, iar antocianozidele din afine (cele care dau culoarea albastru inchis) impiedica procesul de deteriorare a vederii. De asemenea, protejejeaza creierul de pierderi de memorie si de probleme degenerative cauzate de varsta. Afinele mai sunt recomandate in caz de ulcer gastric, gripa, angina pectorala, si diverse inflamatii la nivelul gatului si sunt excelente pentru detoxifierea organismului. 
 

4. Dovleceii
Desi fitonutrientii din dovlecei nu sunt in numar prea mare, s-a constatat ca sucul natural obtinut din presarea acestei legume, chiar daca nu are un gust prea placut, are efect benefic in lupta impotriva cancerului. Alte efecte benefice ale consumului regulat de dovlecei (4-5 portii pe saptamana, o portie avand cam 180 de grame): asigura protectie cardiovasculara, produc un efect general anti-inflamator, amelioreaza simptomele artritelor si afectiunile oculare. Demn de mentionat este si faptul ca dovleceii sunt saraci din punct de vedere caloric si sunt recomandati in curele de slabire.

5. Fasolea verde
Pe langa faptul ca are putine calorii si este recomandata in curele de slabire, fasolea verde este plina de vitamine si minerale. Consumul regulat de fasole verde ajuta la mentinerea sanatatii sistemului osos, scaderea colesterolului rau, previne aparitia cancerului de colon si intareste sistemul imunitar. Riboflavina (vitamina B2) din fasole verde produce energie si are un rol pozitiv in prevenirea migrenelor. De asemenea, fasolea verde ajuta la refacerea unui organ foarte important pentru organism, pancreasul, organ care uneori face fata mai greu producerii de insulina, care lupta impotriva zaharurilor. 

6. Prunele
Vitamina C (o pruna asigura 10% din necesarul zilnic), vitamina A (sub forma de beta-caroten), fibrele, vitamina B2 (riboflavina) si potasiul sunt cei mai importanti nutrienti ai acestui fruct, cei care include pruna pe lista alimentelor sanatoase. Atat pruna proaspata, cat si cea uscata au fost intens studiate de specialisti, care au descoperit ca cele doua variante ale acestui fruct contin doi fitonutrienti unici, denumiti neoclorogenic si acid clorogenic, care au calitati antioxidante puternice, distrugand unii radicali liberi care ataca celulele umane. La fel, acesti fenoli puternici protejeaza stratul natural de grasimi care compun neuronii creierului uman. E bine de stiut ca prunele sunt foarte bune si ca remediu pentru constipatie, ele avand efect laxativ. 
 

7. Perele
Fibrele, vitamina C, cuprul si vitamina K sunt cele mai concentrate elemente dintr-o para: consumul unei pere medii asigura 15-20% din necesarul zilnic de fibre al organismului nostru. Cuprul din pere este responsabil pentru protejarea organismului de radicalii liberi, care produc pe termen lung efecte grave organismului. Un pahar de suc proaspat de pere asigura 10% din necesarul zilnic de cupru. Fibrele din pere fac chiar mai mult decat simpla asigurare a unei bune functii a sistemului digestiv sau asigurarea sanatatii colonului: scad nivelul colesterolului si micsoreaza sansele de dobandire a cancerului mamar pentru femeile de varsta a doua si a treia.

8. Smochinele
Fibrele, potasiul, calciul, magneziul si manganul sunt cei mai importanti nutrienti dintr-o smochina. Potasiul din acest fruct tine sub control tensiunea , fibrele controleaza nivelul greutatii corporale. Si calciul din smochine este important, asigurand densitatea necesara unui sistem osos sanatos. Continutul de flavonoizi si de polifenoli este semnificativ intr-o smochina, ca si cel de glucide (unul ridicat, de 12 grame la 100 de grame de smochine). Consumul regulat de smochine poate preveni aparitia cancerului de san la femei, in special dupa menopauza. Smochinele fac parte cu succes din categoria fructelor care ajuta la mentinerea unei vederi intacte, inclusive pe timp de noapte. Este bine de stiut ca smochinele au si un caracter laxativ, asa ca persoanele care au probleme digestive isi vor gasi un prieten in acestea.
 
9. Conopida
Conopida contine aliciana, care este o substanta benefica inimii, reducand astfel riscul de a dezvolta afectiuni ale inimii (infarct). Seleniul si vitamina C din conopida fac o echipa buna impreuna si previn bolile prin intarirea sistemul imunitar. O singura portie cu conopida va asigura peste jumatate din doza zilnica recomandata. De asemenea, conopida mentine sanatatea sistemului cardiovascular gratie unui fitonutrient (idole-3-carbinol), care scade nivelul de colesterol rau din sange. Magneziul si potasiul din conopida previn hipertensiunea.
 
 
Tags:
fructe august
legume august
alimente luna august
legume de august
legume luna august
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare