Lentilele care iti intineresc vederea

Afectiuni 11.02.2013 Jeanette

Ai auzit adesea ca, odata cu inaintarea in varsta, vederea isi pierde din acuratete. Daca ai peste 40 de ani, probabil ca ai inceput deja sa te confrunti cu mici probleme oftalmologice, pe care fiecare dintre noi le resimtim in diferite grade. Ce trebuie sa stii este ca ele nu ocolesc pe nimeni si, cel mai important, ca ele trebuie investigate de catre un medic specialist la cat mai scurt timp dupa aparitia simptomelor.


Ce probleme oftalmologice apar dupa varsta de 40 de ani

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!


Cel mai des intalnite afectiuni oftalmologice la grupa de varsta 40+ sunt presbiopia, glaucomul si cataracta. Aparitia lor nu poate fi prevenita, fiind una dintre consecintele imbatranirii organismului. Cataracta debuteaza odata cu aparitia unor mici opacitati in interiorul cristalinului si poate aparea si inainte, si dupa 60 de ani. Simptomele glaucomului apar destul de tarziu in evolutia bolii, astfel ca, de multe ori, este diagnosticat in stadii avansate.
Cea mai comuna problema de acest tip este insa presbiopia. Pentru ca, in timp, cristalinul isi pierde progresiv din elasticitate, ochiul incepe sa aiba dificultati in a vedea clar si a se adapta rapid la diferentele de distanta. Daca si tu ai tendinta de a indeparta un text pentru a-l vedea mai clar, este foarte probabil sa te confrunti cu primele semne ale presbiopiei. Diagnosticul trebuie pus de catre un medic oftlamolog, dupa masurarea refractiei oculare.


Cum tratam presbiopia?


„Exista mai multe metode de tratament a presbiopiei: cea mai des intalnita este purtarea ochelarilor. Pentru tratamentul presbiopiei mai sunt utilizate si lentilele de contact – monofocale sau multifocale, ori chirurgia laser (reducerea dipotriilor cu ajutorul laserului) sau chirurgia cristalinului (schimbarea cristalinului in scop refractiv)”, spune medicul primar oftalmolog Horia Pirga, specialist oftalmolog Essilor. „Cu toate acestea, cea mai comoda si lipsita de riscuri solutie pentru pacient este reprezentata de ochelari”, adauga acesta.


Lucrurile se complica daca suferi si de alte probleme oftalmologice, pe langa presbiopie (miopie, de exemplu). Acest lucru inseamna ca vei avea nevoie de doua perechi de ochelari, si nu de una singura, lucru de ce poate deveni incomod pe termen lung. Solutia pe care numerosi pacienti o aleg este reprezentata de lentilele progresive (multifocale), care incorporeaza dioptrii ce raspund ambelor probleme de vedere. Concret, trecerea de o dioptrie la alta se face lent, cu o zona intermediara care face ca ochiul sa nu perceapa diferenta, oricat de rapida ar fi schimbarea focusului.


Lentilele care iti intineresc vederea


Folosesti in fiecare zi creme de intinerire a tenului, mergi la sala pentru a te mentine in forma si incerci sa mananci cat mai sanatos. Vederea e probabil ultimul lucru la care te gandesti, pentru ca nu pare sa fie afectata prea mult de inaintarea in varsta. Cu toate acestea, ai observat deja ca incepi sa ai mici probleme care iti creeaza o stare de disconfort. Si daca lucrurile stau asa, de ce nu ai incerca o pereche de lentile care te ajuta sa vezi ca inainte?
Tehnologia ultimilor ani a facut posibil ca cea mai noua generatie de lentile progresive, Varilux S Series, sa aduca purtatorului o experient extrem de apropiata de ceea ce inseamna fiziologia ochiului. Astfel, cele mai performante lentile de pe piata sunt concepute pentru a fi adaptate nevoilor individuale ale purtatorilor”, spune dr. Specialist Essilor, Horia Pirga.

Atributele acestor lentile sunt adaptate la problemele specifice ale pacientului, pentru ca acesta sa nu experimenteze vreo stare de disconfort ori dificultati in momentul in care focusul trece de la o distanta la alta. „Pe scurt, ele satisfac simultan nevoia unui camp vizual largit si pe cea a reducerii efectului de valuri”, subliniaza acesta.


In alegerea unor lentile de calitate este foarte important sfatul medicului si al opticianului, care iti pot recomanda cele mai potrivite solutii pentru problemele tale.
 
 

Tags:
essilor
presbiopie
lentile progresive
lentile anti aburire
probleme oftalmologice
varsta
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare