Loma Linda, primul oras fara fast-food

Loma Linda, California, Statele Unite ale Americii. La prima impresie Loma Linda este un oras ca oricare altul. O privire mai atenta arata ca in Loma Linda in niciun magazin nu se vinde tutun si nu se comercializeaza alcool, iar Primaria a decis sa interzica produsele de gen fast-food.

         

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Dupa ce primul restaurant McDonald a fost deschis in Loma Linda, Primaria orasului a reactionat promt si a decis inchiderea acestuia. In plus autoritatile locale au decis sa interzica orice alt tip de restaurante de tip fast-food.

Loma Linda este un oras atipic, dar este un exemplu pentru restul americanilor. Aici traiesc cei mai multi oameni care au trecut de varsta de 100 de ani. Majoritatea locuitorilor sunt vegetarieni si sunt adeptii unui stil de viata sanatos. Foarte sanatos am spune noi, atata vreme cat dieta lor se bazeaza in principal pe legume, fructe, cerale si seminte. In Loma Linda se afla cel mai mare centru al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea, dar si una dintre cele mai respectata Universitati de Medicina, Loma Linda University Medical Center.

Oamenii din Loma Linda considera ca mancarea de tip fast-food, plina de grasimi, zahar si sare este la fel de daunatoare ca si tutunul. Medici foarte vocali de la Centrului de preventie, de la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii considera ca "fast-foodul este un drog, care aduce foarte mult rau sanatatii consumatorilor". Un argument forte, care a stat la baza interziceri restaurantelor de tip fast-food a fost acela ca in Loma Linda nu se mai comercializeaza tutun si bauturi alcoolice de 30 de ani, iar locuitorii orasului sunt un reper de stabilitate si sanatate. Mai mult, sute de mii de oameni vin sa se trateze in spitalele din Loma Linda, acestea fiind printre cele mai performante spitale din SUA.

"McDonald nu se potriveste cu stilul de viata al oamenilor din Loma Linda, pentru care un stil de viata si alimentatia sanatoasa sunt litera de lege", a spus dr. Wayne Dysinger, seful de medicina preventiva de la scoala de medicina, citat de latimes.com. "Exista legi impotriva fumatului. Este timpul sa avem legi impotrva alimentelor de tip fast-food, la fel de daunator pentru sanatatea oamenilor", mai spune Wayne Dysinger.

Loma Linda este un oras cu peste 20.000 de locuitori.  National Geographic, in urma unor studii efectuate in 2005, a confirmat faptul ca Loma Linda este una din cele patru "zone albastre" - respectiv orase cu cel mai mare numar de oameni care traiesc peste 90 si chiar peste 100 de ani. Celelalte zone albastre sunt  Okinawa, in Japonia, Sardinia, in Italia, si Nicoya, in Costa Rica.

Tags:
Loma Linda
fast-food
alimentatie sanatoasa
dieta sanatoasa
tutun
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare