Masuri de siguranta cand pleci in drumetie pe munte

Daca ai chef sa pleci pe munte intr-o plimbare, fie ea mai lunga sau mai scurta, respecta sfaturile de mai jos, caci ti-ar putea salva viata. 

1. Anunta intotdeauna unde te duci 
 
Desi nu este deloc indicat sa pleci singur pe munte, indiferent de cat de usor este traseul, atunci cand totusi o faci, din anumite motive, spune-le celor apropiati unde te duci, care este ruta si in cat timp estimezi ca te vei intoarce acasa. 
 
2. Sa ai o cale buna de comunicatie 
 
Telefonul tau face de toate, pe langa poze iti mai spune si cat ai pana la destinatie, cat timp o sa faci, te anunta sa bei apa si iti numara si pasii. Dar ce te faci daca se termina bateria si ai o urgenta pe munte? Investeste intr-un GPS si vei fi in siguranta. 
 
3. Nu subestima niciodata vremea 
 
Verifica vremea imediat inainte sa pornesti pe traseu si fa asta constant pe perioada plimbarii. Vremea pe munte poate fi foarte schimbatoare, asa ca intoarce-te din drum imediat ce vezi ca se aduna nori negri. Daca te-a prins ploaia sau furtuna in padure, cauta-ti imediat adapost. 
 
 
4. Imbraca-te corespunzator 
 
Nu purta niciodata bumbac pe munte, pentru ca acesta absoarbe transpiratia si va tine hainele lipite de corp. Ei bina, chiar si propria transpiratie poate duce la hipotermie daca temperaturile scad. Pune in rucsac o sapca si o jacheta de ploaie, caci nu se stie niciodata. Mare grija si la incaltari! Alege bocancii in locul sandalelor, chiar daca afara este foarte cald. 
 
5. Apa, apa, apa 
 
Deshidratarea este cel mai mare dusman al oamenilor care isi petrec timp in natura. Cand pleci pe munte, ia-ti la tine mai multa apa decat crezi ca o sa ai nevoie. Poti calcula cate o cana pe ora si in functie de ce traseu vrei sa faci vei sti ce cantitate de apa sa iti iei. 
 
6. Nu uita ce este esential 
 
Pe langa haine si apa, mai pune in rucsac mancare (batoanele energizante sunt perfecte), o trusa de prim ajutor, o lanterna, o frontala, crema cu protectie solara si crema de tantari.
 
Foto: Hepta
Tags:
munte
sport
drumetie
calatorie
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare