Mic si urat

Blog 28.05.2012 Otilia Ignat

Sambata, ca tot romanul, m-am dus la cumparaturi. Cele saptamanale: lapte, fructe si legume, ceva carne si traditionale produse de bacanie. Pentru ca ploua mocaneste si batea vantul, am luat calea supermarketului. Ma invart, aleg una-alta, mai pun cate cava in cos si ma duc voiniceste spre cele doua standuri cu mere. Unele rosii, altele galbene…. Intind mana dupa mere si ma gandesc cu drag la o placinta.

Fructe si legume

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Langa mine o fetita. Mica, palida si plapanda, la cumparaturi cu mamica ei. “Mami, vreau un mar!”, zice fetita si intinde mana dupa un mar mare, rosu, lucios si apetisant, mai ceva ca cel din Alba-ca-Zapada. Raspunsul mamei, in spatele meu, imi aduce fiori pe sira spinarii: “Puiule, esti alergica la mere!”.

O secunda nu am inteles foarte bine ce a vrut mama sa zica. M-am gandit ca nu am inteles eu bine si m-am uitat in jur cautand capsuni sau cine site ce alte fructe cu potential alergen natural. Nu, fetita statea cu marul cel frumos in mana.

Mama fetitei m-a citit uluirea in ochi si fara sa o intreb ceva mi-a spus: “I-am dat suc de mere pe la sase luni, cand am inceput diversificarea. Am cumparat mere frumoase, mari si lucioase, iar fetita mea a dezvoltata o reactie alergica la unele mere. E un efect al organismelor modificate genetic. Dau alegii. Si nu este singurul caz”. Mamica cu pricina s-a intors catre fetita si i-a spus: “Mere cumparam din piata!

Prea multe nu mai sunt de spus. Poate ca ar trebui sa ne gandim de doua ori inainte sa alegem ceea ce mancam si ceea ce le dam copiilor nostri. Cred cu tarie ca ceva mic si urat, este mai sanatos si mai curat, decat ceva mare si... modificat genetic.

Merele de Voinesti, renumitele mere romanesti, atatea cate inca mai sunt, sunt mici, chiar pe jumatatea merelor din marile magazine, mere de plastic care vin cu vaporul de la mii de kilometrii distanta, care se coc artificial si care au fost “adaptate” pentru a ramane proaspete si lucioase luni in sir. Poate ca au vitamine si minerale, dar au potential alergen, ceea ce cred ca este o crima. O crima pe care noi, cumparandu-le, o incurajam.

Merele adevarate au pete si se strica. Sunt mici si urate …

Tags:
Mic si urat
organisme modificate genetic
alergii
mere
fructe si legume
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare