Muraturi speciale

Am rasfoit un caiet cu retete scrise de bunica mea si asa am gasit cateva muraturi speciale, adevarate delicatesuri printre conservele din camara. Struguri, ceapa si usturoi, toate murate, in combinatii aromate si exotice.

Ingredientele le gasesti pe toate drumurile, iar prepararea acestor bunatati nu este cu nimic mai complicata decat a preparatelor traditionale. Este esential sa foloseste sare perfect curata, fara iod, fara antiaglomerant (adausurile obisnuite din sarea de bucatarie), speciala pentru muraturi. Nu folosi sarea de mare, pentru ca nu este buna. La preparatele care au nevoie de otet trebuie sa alegi unul de foarte buna calitate, din vin. Iata cateva retete simple si absolut delicioase.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Conopida murata este inedita si isi gaseste loc foarte bun drept garnitura pentru carne sau mancaruri care merg cu muratur. Ai nevoie de o conopida mare, boabe de piper, o foaie de dafin, marar uscat, sare, apa, otet balsamic rosu, o radacina mica de hrean. Rupe conopida in bucatele si spal-o bine. Pune buchetele de conopida in borcan, adauga hreanul taiat betisoare, piperul boabe si mararul uscat. Pune la fiert apa, si adauga cate o lingura cu sare, pentru fiecare litru. Dupa ce apa clocoteste, lasa-o sa fiarba trei-patru minute cu clocote mari. Da deoparte si adauga o lingura de otet pentru fiecare litru de apa.

Lectia de bucatareala: conservele

Pune apa fierbinte, incet, peste conopida. Sigileaza borcanul. Daca vrei, si daca indraznesti,  poti adauga si un ardei iute mic si rosu, intreg. Este buna de mancat dupa aproximativ trei-patru saptamani, dar poate fi pastrata pana la sase luni la loc rece si intunecat.

Ceapa murata este delicioasa. Merita sa incerci reteta si sa te delectezi cu delicioasa ceapa murata, la masa de Craciun. Ai nevoie de un kilogram de ceapa cat mai marunta (cat nuca). Poti sa folosesti arpagic. Mai ai nevoie de boabe de piper, un ardei iute mic, o radacina mica de hrean, sare, zahar, otet de vin rosu, apa, o frunza de dafin.

Curata ceapa si pune-o in borcan. Ai grija ca ceapa sa ramana intreaga, asa ca nu o indesa in borcan. Adauga mirodeniile, hreanul betisoare si ardeiul iute (mic), intreg.

Pune la fiert doi litri de apa cu doua linguri de sare. Lasa apa sa clocoteasca cu clocote mari, cateva minute. Da deoparte si adauga sase linguri de otet balsamic (rosu) si o lingura de zahar. Cu un polonic pune apa fierbinte, incet peste ceapa. Sigileaza borcanul. Ceapa murata este buna de mancat dupa patru saptamani si poate fi pastrata pana la patru luni la loc rece si intunecat. Saramura care ramane o poti folosi la alte muraturi.

Gutui, struguri si prune murate. Combinatia este un vis! Sunt muraturi dulci, care se aseza foarte bine alaturi de muraturile clasice la masa de Craciun…si nu numai. Ai nevoie de doua gutui mari, doi – trei ciorchini mari si sanatosi de struguri negri, un kilogram de prune brumari. Jumatate de litru de apa si jumatate de litru de otet de vin alb, 500 de grame de zahar, 200 de grame de miere de albine, o lingurita de sare, cuisoare.

Spala fructele si pune-le intregi in borcan, inclusiv gutuile. Strugurii lasa-i pe ciorchine, de pe care dai la o parte toate boabele rele sau patate. Daca borcanul este mare pune mai multe fructe. Siropul este suficient pentru un borcan de sapte litri, plin cu fructe. Siropul poate fi diluat cu inca un sfert de litru de apa.

Pune toate ingredientele, mai putin mierea, in apa, la fiert. Adauga cuisoare si lasa totul sa clocoteasca cateva minute. Da deoparte si lasa siropul cateva minute apoi adauga mierea. Amesteca cu o lingura sterlizata si toarna siropul inca fierbinte peste fructele din borcan. Sigileaza borcanul cu capac sau cu celofan. Sunt bune de mancat in circa patru saptamani si pot fi pastrate pana la cinci luni. Daca deschizi borcanul, trebuie sa pastrezi fructele murate la rece. Mai  poti adauga in acelasi borcan si mere cretesti si pepeni mici.

Usturoi murat. Nu iti poti imagina cat este de bun  pana nu-l gusti. Foloseste borcane mici, astfel incat sa folosesti tot continutul.

Ai nevoie de usturoi, boabe de piper, otet, sare, zahar sau miere si un ardei iute mic. Curata cateii de usturoi si pune-i in borcane. Adauga ardeiul iute printre cateii de usturoi si boabe de piper. Prepara un sirop din 500 de mililitri de apa, 500 de mililitri de otet (alb sau rosu), o lingura de sare si trei linguri de zahar sau trei linguri cu miere (daca folosesti miere, o adaugi in sirop dupa ce acesta a clocotit, si a fost dat deoparte de pe foc).

Fierbe siropul cateva minute si rastoarna-l fierbinte peste usturoi. Sigileaza borcanul. Este gata intr-o saptamana si poate fi pastrat pana la un an.

Tags:
Muraturi speciale
muraturi
ceapa
usturoi
gogonele
castraveti
struguri
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare