Nautul

PROPRIETATILE DE BAZA

Nautul este inca un aliment minune din lunga lista a alimentelor intens recomandate pentru un stil de viata armonios, echilibrat si sanatos. Sa luam exemplu unei cani pline de boabe de naut, echivalentul a 150 de grame. Astfel, aceasta cantitate asigura cu 50% mai mult decat necesarul zilnic de molibden (mineral esential pentru sanatate) al organismului, 80% din cel de mangan, 70% din cel de acid folic, 50% din cel de fibre, 40% din cel de triptofan, 30% din cel de proteine. Cuprul, fosforul si fierul sunt alte elemente bogate din naut.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Ca majoritatea altor specii de boabe sau de fasole, si nautul scade colesterolul prin continutul de fibre, si impiedica acumularea de zahar in sange, fiind un aliment foarte util persoanelor care sufera de diabet sau de hipoglicemie.

Bolile de inima pot fi prevenite si riscurile scazute semnificativ in urma consumului de naut, a fost revelat in urma unui studiu facut in Statele Unite, pe un grup de persoane, timp de 20 de ani. O alta functie a organismului care se bucura de infuzia de naut este functia de scadere a colesterolului negativ, de tip LDL.

Fierul din boabele de naut produce energie, iar magneziul sporeste cantitatea de enzime care produc antioxidanti. Daca te gandesti cum sa renunti la carnea rosie (si te sfatuiesc sa faci cat de rapid acest pas), atunci poti suplini aportul de proteine pierdut cu ajutorul nautului.

Continut caloric: 163 pentru 100 de grame de naut fiert.

Contraindicatii: Persoanele care sufera de guta sau au problem de rinichi trebuie sa consulte un medic nutritionist inainte de a consuma naut, aliment care contine purine, daunatoare acestor categorii de persoane.

 CELE MAI UTILE INTREBUINTARI CULINARE 

Inainte de a le gati, asaza boabele de naut pe o suprafata intinsa si deschisa la culoare, pentru a inlatura eventualele boabe alterate. Dupa acest pas, pune boabele intr-o strecuratoare mare si spala-le sub un jet de apa rece, maximum un minut insa.

Este mai indicat sa tii inainte in apa boabele uscate de naut, pentru a le putea apoi gati mai usor. Cel mai simplu e sa le tii peste noapte intr-un vas cu apa, la frigider. A doua zi trebuie sa arunci eventualele coji care plutesc la suprafata apei si sa mai speli o data toate boabele.

Cum gatesti boabele de naut? Simplu: la fiecare cana de boabe de naut adauga 3 cani de apa. Apoi, vei avea nevoie cam de 65/80 de minute la foc mediu pentru ca boabele sa fie fierte optim.

Daca insa ai cumparat boabe de naut prefierte, spala-le o data si apoi adu-le la temperatura de fierbere in cateva minute, pe foc.

Ce prepari din naut? In primul rand, celebrul humus, nelipsit de pe mesele orientalilor. Amesteca cu mixerul sau cu un robot de bucatarie boabe de naut, fierte conform instructiunilor de mai sus, cu ulei de masline, usturoi proaspat pisat foarte marunt, sos tahini (din seminte de susan) si lamaie.

Vrei sa-ti prepari singur falafel in casa? Uite cum faci: amesteci piureul obtinut din boabele de naut fierte cu ceapa maruntita, patrunjel, chimen si coriandru. Apoi, dupa ce ai facut formele rotunde, ca si cum ai face chiftele, presara seminte de susan pe suprafata chiftelelor de naut, impingandu-le usor, sa se lipeasca. Prajeste-le apoi in ulei incins, insa ai grija sa folosesti ulei proaspat, la prima mana, fara a-l mai fi folosit inainte pentru prajirea altor alimente.

  • Ti-e pofta de un snack sanatos si revigorant? Amesteca intr-un mic bol boabe de naut fierte cu condimentele sau ierburile favorite si mananca-le apoi ca pe alune. Faci salate des? Atunci e cazul sa pui de acum incolo si naut fiert in acestea.
  • Visezi la paste sanatoase? Fierbe paste integrale al dente (iti recomand sa folosesti penne) si apoi amesteca-le cu boabe de naut, ulei de masline, branza feta si oregano.

In fine, daca adaugi boabe fierte de naut la cate o supa nu se va supara nimeni. Din contra, vei descoperi arome si texturi noi pentru o supa sau o ciorba.

Pont: orientalii pun putin bicarbonat de sodiu in apa in care fierb boabele de naut. Urmeaza-i!  

Evident ca cel mai bine ar fi daca ai reusi sa cumperi naut la vrac, insa acest lucru e foarte greu in Romania, poate doar la magazine etnice sa se gaseasca in aceasta forma. Prin urmare, ramane variant nautului imbuteliat la borcane sau la cutii metalice.

Din fericire insa, nautul la conserve se mentine destul de bine, din punct de vedere al nutrientilor, existand o pierdere de maximum 15% de vitamine fata de varianta proaspata. Cel mai mult se pierde continutul de acid folic, cu valori cuprinse intre 40 si 50%.

Oricum, cumpara conserve de boabe de naut care nu contin aditivi sau sare, iar cand deschizi cutia, spala pentru un minut boabele sub un jet de apa rece.

Boabele uscate de naut rezista aproximativ un an de zile intr-un spatiu intunecat si racoros, iar nautul gatit poate fi tinut la frigider maximum 3 zile, dupa ce l-ai acoperit in prealabil.  

  • Nautul era considerat ingredient de baza in prepararea nechezolului, cafeaua surogat a Romaniei comuniste. Adevarul e insa altul, iar faptul ca nautul ar fi compus nechezolul e mai degraba un mit. In fapt, nechezolul era facut in principal din boabe prajite de ovaz, nu de naut.
  • India, Pakistan si Turcia sunt astazi cei mai mari producatori mondiali de naut.
  • Desi multa lume crede ca nautul este doar bej la aspect, exista mai multe sortimente, cum ar fi nautul roz, negru, verde sau maroniu. Nautul s-a cultivat prima oara in bazinul Mediteraneean, in urma cu aproximativ 5.000 de ani, si s-a extins apoi spre India si Etiopia. Grecia Antica, Egiptul Antic si Imperiul Roman – toate aceste civilizatii s-au bazat pe consumul de naut. 

CONCLUZIE: Sarac in grasimi, bogat in fibre, nautul este un excelent aliment pentru cei care vor sa-si tina sub control greutatea. Mai putin folosit si consumat in Romania, trebuie stiut ca nautul este unul dintre cele mai populare legume la nivel mondial, in special in tarile in curs de dezvoltare. Nefiind nici hipercaloric, nautul poate deveni astfel usor o alegere excelenta si sanatoasa in bucataria de zi cu zi a fiecaruia.

Tags:
naut
falafel
humus
fibre
minerale
vitamine
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]
 
Articole similare
Aboneaza-te la RSS
16 Comentarii
  • siginutz
    1. siginutz 29.03.2010 22:31

    ioi, unde e inconu ala cu bale... :) cu tahini si cu ulei de masline cu tot, tot tare imi iese :( ma nerveaza. uare cum sa il fac sa iasa mai ..ca salata de vinete de moale?.... mersi pentru restul de ponturi :)

  • tm-tgm
    2. tm-tgm 19.04.2010 21:52

    fierbe-l bine pina se moaie si dal prin blender cu ceva apa in care a fiert si sa vezi atunci ...... mai bun ca vinetele si nu te mai nervezi.

  • Vizitator
    3. Vizitator 06.09.2010 12:22

    ma duc sa-mi cumpar naut su sa scap de carnea lor aia ,,proaspata''

  • prof dr Milosavlevici
    4. prof dr Milosavlevici 20.03.2011 18:22

    deci cum poti sa spui ca sfatuiesti sa nu se manance carnea rosie ? ai idee ca sunt tipuri de proteine si aminoacizi prezenti DOAR in carnea rosie, esti cretin (a) ? unde ati terminat frate facultatile daca va lasa sa spuneti tampenii atat de mari, in Beirut ?

  • bela
    5. bela 15.04.2011 19:28

    Sunt surprinsa de informatiile primite, mi- au prins bine, multumesc celor care le- au postat, inca ma mai gandesc la renuntatul la carnea rosie,ar insemna sa renunt la mielul de Pasti, la rulada din carne de taurel,si faimosii carnati de Craciun...cantitatile sunt in limita bunului simt. Multumesc pt retete.

  • abc
    6. abc 09.09.2011 16:23

    Molibdenul este MINERAL nu minereu:D

  • vizitator 2
    7. vizitator 2 20.05.2012 11:16

    Nautul boabe se poate cumpara vrac din multe magazine alimentare mari si din magazinele naturiste. De cativa ani. Pretul este intre 6 si 10 lei kg. Dl Milosavlevici cred ca nu a aflat in facultate ca TOTI aminoacizii esentiali , precum si vitamina B12 se gasesc in cantitati mari in algele marine, gen spirulina, chlorella etc. si ca, tocmai de aceea, asiaticii se bazeaza pe aceste plante acvatice in alimentatia lor. Cred ca nu trebuie sa ne bazam doar pe informatiile primite de la profesorii din facultate, mai trebuie sa citim si noi dupa. Nu suntem atoatestiutori niciodata.

  • Lavinia Camelia Urdea
    8. Lavinia Camelia Urdea 08.06.2012 09:38

    Mare adevar graiesti "vizitator 2" , prof.dr. Miroslavlevici e clar ca face parte din tagma medicilor alopati ( spre rusinea mea si eu ), dar nu am sa-mi afisez titulatura pe site-uri , pentru ca am avut inspiratia sa apelez la un medic homeopat in vederea rezolvarii unor probleme grave de sanatate si afisarea titulaturii chiar nu cred ca mi-ar face onoare aici facand parte cum am spus din acest sistem " minunat " numit SANATATE.Am lucrat 10 ani in Anglia in sanatate din care 2 ani intr-o clinica homeopata , asa ca stiu mai bine ca oricine parerea alopatilor despre tot ce inseamna homeopat si naturist. Sunt de 5 ani vegetariana si nu am nici macar o problema de sanatate , fata de perioada in care consumam carne , am 37 de ani dar nu arat mai mult de 30.Studii importante au dovedit prezenta proteinelor si in alte alimente decat in carne , la fel si prezenta aminoacizilor (alge marine , linte , naut si culmea chiar si in porumb) , insa interesul nu este acela ca omenirea sa revina la obiceiurile alimentare bune ci din contra sa papam linistiti carne mai ales rosie doar , doar vom fi mai putini si companiile farmaceutice vor castiga tot mai multi bani!

  • andreea
    9. andreea 13.09.2012 05:02

    buna Lavinia,mi-a placut foarte mult comentariul tau, cum as putea sa iau si eu legatura cu tine?

  • oana diana
    10. oana diana 05.02.2013 23:59

    Naut boabe uscat ,ambalat la punga de 1 kg se gaseste si la metro la aprox 10 lei/ punga

  • angela
    11. angela 18.07.2013 12:44

    vedeti, cite comentarii pentru un bob de naut folositor? multumesc celor cu sfaturi utile.cit despre altii-,,fiecare pasare pre limba ei piere !,,

  • bubu
    12. bubu 16.10.2013 08:59

    foarte faine comentariile,mai ales al dr. Se poate trai fara carne rosie si alba linistit si sanatos. Mult curaj in luarea deciziilor!!!!!!!!!!!!!!!!! PS:sunt vegetariana de 8 ani si am 3 copii minunati de 7,5,2 ani , care nu stiu ce este carnea.

  • Tot eu
    13. Tot eu 04.01.2014 15:59

    Incercati sa il lasati in apa de seara si a doua zi este numai bun.Si referitor la comentariul lui bubu:nu cred ca e bine daca tu esti vegetariana si pe copii tai sa ii faci vegetarieni mai ales ca sunt in crestere si pana la 15-16 ani nu e ok sa fii vegetarian/a

  • LAUR
    14. LAUR 03.02.2014 21:22

    bey prof. dr. docent universitar blablabla, nu te mai da asa grande ca e clar ca esti indoctrinat...lasa ca o sa credem in ce spui tu si o sa murim in continuare de tot felul de cancere; nu inteleg cum iti permiti sa faci tu cretin(a) pe autorul articolului, e clar ca desi oi avea carte, nu ai educatie; fratilor, eu sunt vegetarian de 22 de ani, de cand aveam 17 ani, sunt sanatos tun, nici o boala, foarte rar cate o raceala iarna; acum este adevarat, chiar si vegetarian te poti imbolnavi, daca faci exces de zahar sau nu ai o alimentatie echilibrata, dar va garantez ca se poate trai si fara harne si sunteti mult mai protejati de boli de stomac si alte afectiuni. Faceti sport si mancati echilibrat, veti avea o sanatate de fier.

  • ruxandra
    15. ruxandra 21.03.2014 11:57

    oameni buni,tare ne mai pricepem la critici. nu vine nimeni sa ne ia carnea din farfurie, mancam ce poftim,iar copiii ni-i crestem cum vrem si cum stim. site-ul asta ne da idei bune despre naut;asta cautam,nu?! daca nu ne convine, mai sunt si altele.

  • Alexandra
    16. Alexandra 28.05.2014 09:20

    Cautati pe internet imagini si inregistrari cu Angela Larkins sau dati pe google 70 old woman raw vegan. Dupa ce mama si sora ei au murit de cancer in jurul varstelor de 40/47 de ani, sora ei avand si diabet, aceasta femeie, hippie pe vremea aceea a luat o decizie aparent nebuneasca dar pe care a transformat o intr un mod de viata pentru urmatorii 40 de ani. Traieste in America intr o casa cu o mica curte. toata casa si curtea sunt frumos decorate cu o multitudine de plante, dar nimic nu este decorativ, toate acele plante sunt de fapt alimentele ei pe care si le cultiva de 40 de ani. Bea si mananca tot ce se poate produce in propria i gradinita si casa, fara sa trateze alimentele termic la grade inalte (nu stiu daca le congeleaza in schimb) si alimentatia ei ese compusa numai din fructe, legume, seminte de tot ce va puteti imagina posibil si imposibil ca ar fi samanta si nuci (in traducere libera nuci de fapt se refera la alune, migdale, naut si alte asemenea pe langa nuci propriu zis) Consuma de asemenea si fructe exotice pe care imi este greu sa cred ca le putea cultiva in gradina, in schimb cea mai mare parte din alimentatia sa este acoperita de productia proprie despre care stie cu siguranta ca nu sunt tratate chimic ori stropite cu conservanti, crescute cu hormoni etc. Am uitat sa va spun ce era mai important: nimeni nu o crede ce varsta are si nu intelege de ce este casatorita cu un batranel grasut >))) ea avand alura unei femei de culoare subtirica (dar nu anorexica) si cu o piele formidabila cam ca la 30-40 de ani. Ridurile sunt atat de greu viibile incat te ai putea gandi la operatii estetice. Ei bine, a spus ca nu o sperie operatiile estetice, nu a fost inca nevoie sa faca asta in schimb probabil ca pe la vreo 85 de ani va fi nevoita sa apeleze si la un lifting >)) Sotul spune ca este uimit de capacitatea ei cerebrala si fizica dar mai ales de aspect lamentandu se ca el si prietenii lor de familie au ajuns sa nu mai rada de dieta ei ba chiar sa ii dea dreptate, dar cu siguranta mult prea tarziu pentru a si mai conserva tineretea. Raw veganii au o dieta cam grea de tinut dar daca alternam din cand in cand in cantitati infime cu micile noastre pofte din afara dietei sunt sigura ca si rezultatele vor ramane destul de uimitoare. Aici ma refer la faptul ca ei nu fierb, prajesc, coc sau oparesc nimic. Nici macar ceaiurile la ei nu se prepara prin infuzie. Adica ei nu au nevoie decat de Gradina Eden, de un blender si un storcator de fructe. Mare mi a fost mirarea sa descopar totusi sute de retete imbietoare raw vegan. Sper ca a fost un sfat util >) eu am inceput deja, si avand in vedere ca nimeni nu crede ca am 30 de ani, zic ca nu e prea tarziu pentru mine :P

Lasa un comentariu
 
codul de validare
 
Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
 
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare