Oala de tuci si capacul

Gatesc in felul in care o facea bunica, pentru ca mancarea facuta in casa, batraneste, este mult mai saraca in calorii decat oricare alte preparate, dietetice sau nedietetice. Mancarea preparata in casa nu are aditivi, este saraca in grasimi si pastreaza, in cea mai mare masura, nutrientii, vitaminele si mineralele ingredientelor.

Ce gatesc? Ciorbe si supe, cu sau fara carne, si din cand in cand un bors acrit cu bors adevarat, preparat in casa (instalatia de preparat bors intra in functiune in octombrie si merge non-stop pana in primavara, ca sursa sigura de vitamine), tocanite (cu sau fara carne, dar mereu cu mult marar si patrunjel) si musacale (cu vinete sau cartofi), pui cu smantana (fiert in lapte), perisoare cu sos (de rosii sau de smantana), budinci si sufleuri (doar din legume de sezon), iahnie de fasole (si neaparat bors de fasole, macar o data pe luna), friptura cu sos (de vaca, curcan sau porc), pilaf (cu pui sau legume) si tot felul de mancaruri simple doar din legume (iahnie de dovlecei, de fasole verde, sote de mazare).

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

O zi pe saptamana se mananca peste, iar intr-o alta zi mancare fara carne. La mine acasa sa mananca lapte cu mamaliga, branza cu smantana si ceapa verde, se bea lapte cu paine cu unt si dulceata (dimineata), iar masa de seara se incheie cu un iaurt. Iubesc sa pregatesc in casa dulciuri simple: tarte cu fructe, placinte cu branza, checuri usoare, crema de zahar ars si sarlote cu oua, lapte si faina (nu din plic).

Din meniul meu lipsesc cartofii prajiti, si orice fel de alte mancaruri cu multa grasime si prajeala. In schimb pe masa se afla mereu o ciorba sau o supa, legume la cuptor, salate de zarzavat si fructe (proaspete sau in prajituri). Aceasta politica gastronomica este ceea ce inteleg eu, prin alimentatie sanatoasa, pentru ca sanatos, inseamna in primul rand firesc si normal.

Am doua secrete. Primul este oala de tuci, mare, cu gura larga si pereti grosi, in care se face cea mai buna musaca, cea mai buna tocanita, si unde pregatesc cele mai bune sarmale. Al doilea secret este capacul, pus pe orice oala cu mancare care fierbe.

Oala de tuci ma scuteste de orice fel de grija cand mancarea fierbe pe aragaz sau forfoteste in cuptor, iar capacul este garantia ca aroma, gustul si sanatatea din alimente raman in mancare si nu zboara pe geamul  bucatariei. Exista si o componeta eco. Toata mancarea este gata cu cel putin 15-20 de minute mai repede si in tuci, si in oala acoperita cu capac. Castigul este triplu: mancare sanatoasa, economie de timp si de gaz!

Mai este un secret: cele trei-patru ore pe saptamana in care gatesc (sambata si miercurea), sunt ideale pentru lungi, amuzante si (reciproc) instructive dialoguri cu fiica mea!

Tags:
dieta saraca in grasimi
alimentatie sanatoasa
mancare gatita
bors
vitamine
calorii
calculator de calorii
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]
 
Articole similare
Aboneaza-te la RSS
2 Comentarii
  • Joculete
    1. Joculete 02.09.2010 10:26

    o matusa de-a mea gateste ciorba de orice fal doar in oale de tuci. Zice ca ii iese mai buna.. oare sa fie asa?

  • Download Jocuri
    2. Download Jocuri 02.09.2010 12:58

    Si eu am o cunostinta care gateste in acelasi fel, deci, de cate ori merg pe la ea, ma pun prima data la masa sa manc ceva bunatati ;))

Lasa un comentariu
 
codul de validare
 
Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
 
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare