Obezitatea se naste in copilarie

Stiu ca in adancul lor sunt copii buni, ca pot si ei sa ia note mari la scoala, la fel ca si copiii slabi si frumosi, care sunt apreciati de multi profesori.

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Stiu ca princhideii obezi pot sa rezolve probleme grele de matematica, in timp ce alti copii isi arata talentele la ora de sport. Stiu ca obezitatea nu-i impiedica pe cei mici sa-si arate cei sapte ani de-acasa. Ani pe care unii adulti nu-i au. Si-atunci de ce copiii obezi devin subiectul multor glume proaste? De ce sunt aratati cu degetul pe strada!? De ce sunt marginalizati de parca ar fi niste ciudatenii ale naturii? De ce nu am ocazia sa vad emisiuni pentru copii, moderate de copii care sufera de obezitate? Ca nu ar da bine in cadru?

 

De ce nu vad copii obezi vorbind la televizor despre dreptul copiiilor din intreaga lume? De ce? Sau de ce copiii obezi sunt jigniti atunci cand se deplaseaza cu mijloacele de transport in comun, unde mai mereu e busculada. De ce? Daca au cateva kilograme in plus, inseamna ca aduc busculada dupa ei? Este evident faptul ca obezitatea este impinsa intr-un colt, daca s-ar putea sa nu existe copii si adulti obezi.

 

O gena lipsa ar putea explica obezitatea aparuta in timpul copilariei

Chiar daca pare de necrezut este adevarul pur. Despre copiii obezi se poate afirma cu usurinta ca acestia nu sar peste nicio masa, motiv pentru care rata obezitatii in lume, in randul copiiilor este intr-adevar mare.Si mai nou, oamenii de stiinta ne informeaza ca o mare parte din copiii obezi au lipsa o gena din ADN (acid dezoxiribonucleic), esentiala pentru controlul foamei. Acest lucru ar explica  pofta exagerat de mare a copiiilor obezi.Iacata ca nu sunt niste ciudati, ci sunt copii care au o problema.

 

Si intr-un nou studiu, publicat in Nature (Natura) expertii au analizat ADN-ul a 300 de copii obezi (in varsta de 10 ani, si care cantareau aproape 100 de kilograme). In urma studiului s-a observat ca multi dintre copii aveau lipsa un cromozom, care determina creierul sa reactioneze la leptina.

 

Problema aceasta este extrem de rara, apare doar in procent de 1% din 1200 de copii obezi. Din cauza acestei probleme genetice, copiii obezi au un apetit iesit din comun. Ar manca orice. Chiar te si intrebi cum pot sa manance atat de mult cand tu nu poti manca nici jumatate din ce mananca ei. Motiv pentru care cercetatorii sunt de parere ca odata depistata problema, e randul parintilor sa intervina.

Tags:
obezitate
obezitate infantila
copii
leptina
ADN
cromozom
copilarie
apetit
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare