Patrunjelul

PROPRIETATILE DE BAZA


Vitamina K, atat de utila sanatatii noastre, nu este produsa de propriul organism decat la jumatate din necesarul zilnic. Restul trebuie “procurat” din surse externe. Patrunjelul este planta care ne poate ajuta enorm sa completam cu succes acest necesar. Mai exact, daca luam in considerare patrunjelul care ar incapea in doua linguri, acesta asigura cu mult mai mult decat avem nevoie intr-o zi, adica 153%!

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

 

Si continutul de vitamina C (daca patrunjelul ar avea forma unei portocale, atunci continutul sau de vitamina C, in special al tulpinei, ar fi de patru ori mai mare!)si A este foarte important, precum si cel de acid folic si de fier. Patrunjelul este foarte bogat si in uleiuri volatile sanatoase si in flavonoizi.


Efectele terapeutice si medicinale cele mai importante ale patrunjelului:


- Este un puternic antioxidant, protejand degradarea celulelor;


- Reprezinta un ajutor important pentru bolnavii care sufera de boli ale inimii, gratie acidului folic prezent;


- Previne aparitiei artritei si a artritei reumatoidale;


- Lupta impotriva mai multor tipuri de tumori, in special impotriva celor cancerigene;


- Curata cerul gurii si improspateaza respiratia;


- Ajuta in momentele in care sistemul imunitar este slabit sau daca avem probleme digestive;


- Alte efecte pozitive: combate acneea, nevralgia, anemia, parazitii intestinali, colesterolul in exces, impiedica uscarea conjunctivei si a corneei;


Contraindicatii: persoanele cu probleme de rinichi si de vezica biliara trebuie sa evite consumul ridicat de patrunjel, fiindca acesta scade nivelul de calciu; consumul moderat nu face insa rau; o alta contraindicatie este in cazul femeilor gravide sau in al celor care alapteaza;

 

Continut caloric: 22 la 100 de grame (sau doua la 8 grame, doua linguri).

 


CELE MAI UTILE INTREBUINTARI CULINARE


Patrunjelul se consuma in starea lui naturala, proaspata, insa mai este folosit si in prepararea mancarurilor calde sau pentru preparatele de peste sau de fructe de mare.Fiindca este foarte fragil este indicat sa-l spalati sub un jet de apa chiar cu foarte putin timp inainte de folosire.


Tags:
patrunjel
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
2 Comentarii
  • Valentin
    1. Valentin 07.05.2009 09:30

    Este foarte bun articolul despre patrunjel.

  • nelu
    2. nelu 10.05.2009 11:02

    este adevarat,, ar fi bine daca am stii toti ,proprietatile,,fiecarei plante. multumim pentru informatii.

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare