Piata de noiembrie

Este o adevarata placere sa mergi in piata de zarzavaturi. Piata de noimebrie este ca un curcubeu. Bogatia de legume si fructe din pietele traditionale este incredibila. Asa ca, pentru a avea o dovada am facut poze, ca sa vedeti ce minunatii se gasesc in pietele adevarate. Intrebarea mea este cand ai fost ultima data intr-o piata de zarzavaturi? Pentru ca timpul este mereu o problema am devenit sclavii marilor magazine. Sunt prima care recunoaste asta si imi marturisesc public regretele, dar si schimbarea de atitudine. Cele mai bune alimente se gasesc in piata de noiembrie, la producatorii autohtoni.

    

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

In piata in care am fost eu, era o forfota plina de energie. O zarva tonica care anunta sarbatorile de iarna. La fiecare pas vanzatorii de chemau sa gusti, sa alegi, si erau oricand dispusi sa negocieze, ca la "piata". A fost o surpriza dintre cele mai placute diversitatea de legume si fructe. Pe unele le scosesem deja din lista de cumparaturi pentru le credeam depasite. M-am inselat. Se gasesc inca rosii. Sunt frumoase si gustoase. Ardei grasi sunt pe alese. Si rosii, si verzi. Nu mai vorbesc de ardeii iuti pe care ii gasesti si proaspeti si gata conservati pentru iarna. Am gasit varza si castraveti murati. Deliciosi! Si mult mai ieftini decat produsele din borcane, plini de conservanti.

 

Dar cea mai mare surpriza au fost trufandalele de toamna: ceapa verde, ridichi, loboda si spanac. Dupa cum aratau unele tarabe, pruteai crede ca vine Pastele, nu Craciunul. Ce am mai gasit in piata de noiembrie? Conopida - alba, parfumata si proaspata, broccoli si varza de Bruxelles, dovlecei si praz toate la preturi mai mici decat variantele de plastic din marile magazine. Piata de noiembrie geme de varza alba si varza rosie. Si una si alta sunt adevarate medicamente naturale. Stimuleaza imnitatea si previn virozele. Apropo de viroze. Daca te-ai catapat cu una, nu te duce la farmacie, ci in piata! Cumpara hrean, miere si nuci. Adauga mere, pere si praz. Fiecare in parte sunt medicamente cu mult mai eficiente decat bulinele si prafurile din farmacii. Iar medicamentele din piata de noiembrie nu au nici un fel de contraindicatii! 

Telina si ceapa rosie sta in maldare. Telina are funze verzi, iar aroma pur si simplu te indeamna sa te apuci de gatit. Eu am facut supa crema de telina si salata de cruditati, cu mere, morcovi si telina. Am pus si putin hrean si o legatura de patrunjel proaspat. Combinatia este o adevarata infuzie de vitamine si minerale. Ca sa nu mai amintesc de antioxidanti si de ajutorul pe care mi-l ofera in dieta pentru scaderea in greutate.

Piata de noiembrie geme de verdeturi proaspete. Am gasit marar, leustean si patrunjel. Era si tarhon si cimbru, dar si frunze de telina.  Despre morcovi care pocnesc de proaspeti ce sunt nici nu mai amintesc.

  

La capitolul fructe piata de noiembrie este o bogatie. Mere romanesti parfumate si dulci. Rosii, vezi, galbene, pentru rontait sau pentru placinta, pe alese. Preturile sunt incredibil de mici. Mult mai mici decat cele ale merelor aduse din import si care miros a plastic, din supermarket. Pere, de vreo trei soiuri, gutui si nuci (cu sau fara coaja). Am vazut si castane, si alune de padure.  Despre dovleac si struguri nu mai pomenesc. Pe alese, din toate soiurile.

Piata de noiembrie a fost o adevarata surpriza. Colorata, vesela si plina de arome. Foarte important, preturile sunt mai mult decat accesibile, iar calitatea produselor de la foarte bun in sus. Una peste alta indemnul, sfatul si rugamintea mea este sa mergeti in piata. Piata de noiembrie este o bucurie!

Tags:
piata de noiembrie
noiembrie
dieta de toamna
legume
fructe
alimente sanatoase
dieta pentru scaderea in greutate
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare