Porumbul

Porumbul este una dintre cele mai vechi cereale din lume, provenind din America Centrala, inca de acum 7000 de ani. In fine, alaturi de grau, porumbul este cea mai cultivata cereala din lume.

PROPRIETATILE DE BAZA


O portie de boabe de porumb, apreciata la 150 de grame, are un aport de aproape 25% din necesarul zilnic de vitamina B1, 20% din cel de de acid folic si de fibre. Alti nutrienti esentiali care se regasesc in porumb sunt vitamina C, fosforul, manganul, vitamina B5.

Principalele contributii aduse de porumb la propria noastra sanatate sunt reprezentate de fibre si de acidul  folic. Aceste elemente ajuta la mentinerea unui sistem cardiovascular sanatos, la prevenirea mai multor tipuri de cancer (cel de plamani in mod special), la mentinerea unei memorii intacte, ajuta tranzitul intestinal sau cresterea nivelului de energie din organism.

Continut caloric: 97 la 100 de grame.

CELE MAI UTILE INTREBUINTARI CULINARE

Porumbul are o multitudine de intrebuintari culinare. Dam la o partea partea industriala prin care porumbul este transformat in malai, dar tot ajungem la un produs casnic foarte drag noua: mamaliga.

In starea lui cat mai naturala, porumbul este consumat sub forma de boabe, si aici putem extinde discutia, fie in forma intreaga, de stiulete. Daca-l folosim ca boabe, atunci, cel mai probabil il vom gasi prefiert si conservat. In aceasta stare insa ne e foarte util la salate sau alte retete dietetice.

Stiuletele de porumb mai este consumat in doua feluri, unul mai gustos decat altul: fie fiert si presarat cu putina sare, fie copt la jar. In ambele cazuri insa, sarea trebuie pusa de-abia la final, fiindca introdusa la inceput, aceasta nu face decat sa intareasca bobul de porumb si sa-i diminueze gustul initial.

In fine, celebrele floricele, denumite si popcorn, sunt de multe ori foarte tentante, insa nu sunt foarte sanatoase. Alimentar si industrial, porumbul este folosit si pentru producerea fainii de porumb (celebrele tortilla mexicane sunt facute din faina de porumb) sau a uleiului de porumb, folosit la gatit in multe bucatarii mondiale.

LA CE TREBUIE SA FITI ATENTI CAND CUMPARATI SI DEPOZITATI PORUMBUL

In magazine, e imperios sa cumparati porumbul proaspat care este depozitat in spatii racoroase, fiindca zaharul din porumb se transforma rapid in amidon la caldura. Porumbul proaspat se verifica prin apasarea cu varful unui deget a unei boabe de pe stiulete, care trebuie sa lase o zeama laptoasa.

Porumbul trebuie consumat in ziua in care l-ati achizitionat, daca l-ati luat proaspat. Il mai puteti tine si in frigider, insa doar invelit in frunzele lui naturale si bagat intr-o punga de plastic.

De cele mai multe ori insa, cel putin in ultimii ani si in mediul urban, porumbul se gaseste mai usor conservat, la cutii metalice. Nu este un lucru rau, atata timp cat verificati pe ambalaje sa nu existe alte elemente in compozitia unei cutii, in afara de boabele de porumb, sucul propriu si putina sare. Totusi, este indicat ca si cutiile de porumb sa nu stea in soare sau la surse puternice de porumb.

Din pacate, in ultimii ani, porumbul a devenit o cereala puternic modificata genetic, iar Romania se numara pe un loc fruntas si rusinos in Europa, din acest punct de vedere. Prin urmare, e bine sa stiti din ce sursa provine porumbul achizitionat, iar supermarketurile au obligatia de a afisa aceste informatii.

CONCLUZIE:
Porumbul se mai regaseste si sub forma de cereale, in cutii clasice, asta pentru amatorii de diete. Asa cum se stie, galbenul nu este singura culoare a porumbului, desi e cea mai cunoscuta. Trebuie sa stiti ca porumbul violet, albastru sau negru contine cantitati mai mari de pigmenti antioxidanti. Din pacate, porumbul e folosit mai mult conservat decat natural, asta din cauza distributiei mai facile a conservelor. Daca aveti insa ocazia sa puneti mana pe porumb proaspat, natural si nemodificat genetic, nu ratati aceasta ocazie.
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Aboneaza-te la RSS
3 Comentarii
  • elena buza
    1. elena buza 04.03.2009 22:02

    buna seara ,foarte adevarat ce se spune despre porumb nimic nu se compara cu un porumb proaspat fiert ,imi aduce aminte de copilarie .Foatte interesant articol ,multumim tot mai multe imformatii despre produse sanatoase .Cu stima Elena

  • seneca
    2. seneca 11.03.2009 20:32

    Ni se spune la moldovenii nostri ca sint mamaligari >Da dar cine nu vbrea o brinza de oaie cu mamaliga ,sau un peste crapcean fript si mujdei cu o mamaliga calda . Si apoi sa spui ca ai facut ciroza de la mamaliga

  • Dora
    3. Dora 13.10.2009 12:02

    Buna Cine imi poate spune si mie cum se poate pastra mai bine porumbul, pana acum il pastram in pod dar am multi sobolani, care mi-l imputineaza pana il frec de pe stuleti (asta dupa ce se usuca bine ). Daca aveti o modalitate mai buna de pastrare va rog sa-mi spuneti. Va multumesc anticipat!

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare