Post si dieta - metoda cea mai buna de slabit?

Practic o dieta care sa scoata din calcul consumul de produse lactate, carne, bauturi alcoolice si oua. Postul in general constituie un prilej de detoxifiere a organismului. Alimentatia pe timpului postului trebuie sa fie una sanatoasa, bogata in nutrienti tocmai din cauza excluderii din meniu a carnii, lactatelor si oualelor. Alimentatia difera de la persoana la persoana, in functie de stilul de viata, dar si de factorii de stres din mediul inconjurator. Una peste alta: Post si dieta - metoda, cea mai buna de slabit? 

Este similara dietelor de detoxifiere in urma carora organismul scapa de toxinele acumulate de pe urma unei alimentatii nesanatoase, saraca in nutrienti. Nu numai ca-ti cureti organismul de toate substantele nocive, dar reusesti astfel sa pierzi si cateva kilograme. Meniurile din timpul dietei trebuie sa contina: soia, fructe, cereale integrale, cartofi. De fapt problema apare atunci cand se planifica meniurile. Acestea trebuie sa fie o imbinare perfecta intre alimentele mentionate anterior. Va trebui sa se gaseasca o corespondenta a produselor animaliere in fructe, legume etc. Tocmai pentru ca alimentele interzise in cadrul dietei furnizeasza si ele organismului destui nutrienti. 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

O problema majora este felul in care sunt incluse glucidele si lipidele in meniu. Daca acestea sunt combinate creste riscul depunerii de grasimi. Glucidele nu pot forma tesut adipos fara lipide si invers. Totusi pentru a nu te pripi atunci cand te decizi sa urmezi o dieta este esential sa ceri sfatul unui medic nutritionist. 

Trecerea de la o alimentatie bogata in grasimi animale la una de origine vegetariana nu este usoara. Asa cum am precizat de multe ori in articole, exista nenumarate diete in functie de ceea ce ne dorim, multe dintre ele pot sa dea rezultate, altele nu si asta pentru ca fiecare suntem diferiti, fiecare organism reactioneaza altfel la schimbari mai ales cele care privesc alimentatia, insa de cele mai multe ori obtinerea rezultatelor optime mai depinde si de noi. 

Multe persoane tin dieta si se plang ca nu pot sa slabeasca desi, fara sa recunoasca, incalca multe reguli. Evident ca atunci cand iti impui unele schimbari in ceea ce priveste regimul alimentar este nevoie de ambitie pentru a reusi in ceea ce-ti propui. Multi se plictisesc repede si nu mai au rabdare sa duca dieta la bun sfarsit. In plus, este nevoie si de timp pentru planificarea meniurilor. Includerea fructelor si legumelor in meniul de zi cu zi este benefica pentru combaterea asteniei de primavara. Desi de pe urma postului organismul functioneaza mult mai bine, odata ce substantele nocive au fost eliminate, nu pentru toti dieta de post este benefica. Acest lucru se datoreaza in mare parte activitatii fizice care-i solicita organismului si mai multe calorii. 

Desi exista persoane care depun un efort fizic intens (mai mult de 3500 de calorii) totusi dieta de post nu reuseste sa le restabileasca nivelul energetic.  Nu degeaba am mentionat anterior ca atunci cand te decizi sa urmezi o dieta de post trebuie sa te consulti cu un nutritionist. Persoanele care sufera de diabet, boli ale ficatului, de metabolism sau dezechilibre alimentare (bulimie, anorexie) nu trebuie sa urmeze o dieta de post. Nu exista un sablon de alimentatie pur si simplu se vor introduce in meniu: fructe (glucide), uleiuri vegetale, cartofi, soia, cereale integrale (ideale pentru micul dejun) si seminte (lipide). Toate aceste sunt bogate in nutrienti.

Vitaminele joaca un rol esential in organism si anume acela de a grabi reactiile chimice din corp si de a regla functiile organice. Dieta de post este bogata in fibre polizaharide (provenite din fructe) care te ajuta sa atingi mai usor senzatia de satietate si au o contributie majora in procesul de pierdere in greutate. Fibrele sunt foarte importante in alimentatie tocmai datorita actiunii sale de reducere a nivelului de colesterol. Ideal ar fi sa consumam zilnic aproximativ 40 de grame de fibre. 

Meniu de dieta

La micul dejun poti servi: 2 felii de paine integrala cu ton; 2 felii de paine neagra cu pateu de post; cereale integrale cu o cana de ceai sau de suc.

La pranz poti servi: o salata de cruditati cu un pic de sare si ulei; salata verde cu rosii, ceapa si masline; supa de legume; salata de ton cu salata verde si rosii.

La cina te poti delecta cu: supa de varza; ciuperci umplute cu legume; 200 de grame de peste la cuptor cu legume. Pe langa cele trei mese importante ale zilei se vor include in meniu si doua gustari (una dupa micul dejun, iar cea de-a doua dupa pranz). 
Ca gustare poti lua in calcul: o banana, un mar, 1 grapefruit sau 2 fructe de kiwi.
 

Succes!

Tags:
Post si dieta - metoda cea mai buna de slabit
dieta post
detoxifiere
fructe
soia
cereale integrale
cartofi
uleiuri vegetale
seminte
vitamine
fibre
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
9 Comentarii
  • licagirigan
    1. licagirigan 19.03.2009 13:24

    cum pot sa scap de cateva kg

  • ramona
    2. ramona 27.03.2009 01:23

    E super ! cred ca voi incerca aceasta dieta nu mi se pare grea cel mai mult conteaza sa nu te infometezi.O voi incerca cu siguranta

  • anonimus
    3. anonimus 03.07.2009 00:54

    In primul rand aceasta dieta nu mai este un post ...ci doar o simpla dieta deci nu are nici un rost sa se tina in timpul postului.Postul consta in mancare putina adica doar o felie de paine sa nu ti se faca rau si putina apa...nu ton si fructe si mai nu stiu ce sa te saturi bine...plus multa rugaciune caci de aceea este post.In concluzie daca vrei sa ti o dieta o poti face oricand dar nu este corect sa zici : " o ce bine ca incepe postul ca pot si eu sa mai slabesc putin.."...sa fim seriosi , acum am transformat si postul intro moda...

  • madalinaS
    4. madalinaS 05.07.2009 11:27

    era vorba despre perioada in care postim, cel putin daca unii dintre noi mai faca acest lucru, la acea perioada m-am referit, cum putem manca sanatos/dietetic si in post...

  • siginutz
    5. siginutz 15.02.2010 16:26

    pe mine postul nu ma intereseaza in general, insa regimul da. Si cum suna foarte bine, se prea poate sa il incerc. Imi place ca mentionezi ca nu toata lumea poate tine acelasi regim, ma dispera dietele care circula prin tot blocul de la etaj la etaj.

  • Vizitator
    6. Vizitator 19.02.2010 21:57

    VORBESTI DE TON CA SI CUM AR FI UN FRUCT SAU CEVA DE POST....INTRADEVAR SUNT DEZLEGARI LA PESTE,DAR NU IN FIECARE ZI...

  • elena
    7. elena 06.03.2011 22:00

    Eu am slabit cu fyt form syrup 7 kg ,este siropul cu care a slabit si mama natura.

  • ana
    8. ana 09.07.2011 11:58

    http://adf.ly/22u3U alta cura eficienta

  • INSURANCEseme
    9. INSURANCEseme 11.06.2018 00:04

    Economy of Russia We n we publish all of them hot and global events USA, estimates experts. All negative in the world exists with the quiet tacit consent of the indifferent. No one provides us with incentives. We are People. We are building a civil society. The people are the bearer of sovereignty and the only source of power. No one can usurp power. Useful topics - Government Rhode-island Finance TWITTER FACEBOOK GOOGLE+ newyork

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare