Prajitura de Craciun

Prajiturile de casa, care se pot congela, sunt o adevarata mana cereasca. Le faci cand ai timp, le ingheti, si le ai la dispozitia ta, in Ajun de Craciun, cand fiecare secunda este mai pretioasa ca aurul. Aceasta este una dintre cele mai bune prajituri pentru Craciun. Are o aroma intensa de scortisoara si este indesata cu bucatele savuroase de fructe confiate, nuci si migdale. Ingredientele sunt pentru sase felii groase. Prajitura are nevoie, pentru copt, de o tava cu pereti detasabili, cu diametrul de 20 de centimetri.   

Ca sa prepari prajitura de Craciun ai nevoie de 175 de grame de unt, 200 de grame de zahar brun (neaparat), coaja rasa si sucul de la o portocala, coaja rasa de la o lamaie, trei oua mari, 200 de grame de faina, o jumatate de lingurita de praf de copt, o lingurita cu varf de pudra de scortisoara, esenta de vanilie, doua-trei linguri de coniac, 750 de grame de amestec de fructe uscate (caise, cirese, stafide negre si albe, coaja de portocala din duceata), 100 de grame de miez de nuca, 100 de grame de fulgi de migdale. Pentru final, exact in momentul in care servesti prajitura, mai ai nevoie de circa 100 de grame de coniac.  

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

 

Deliciosul amestec de fructe

Amestecul de fructe, nuci si migdale este secretul acestei prajituri de Craciun. Daca respecti cantitatile, poti folosi orice combinatii vrei. Nucile pot fi inlocuite cu migdale intregi sau cu fistic dulce.

 In ciuda aparentelor, se face foarte usor. Pune intr-un vas incapator untul, fructele confiate (stafidele intregi, caisele, coaja de portocala si ciresele taiate in bucatele mici, cat stafidele), coaja de la portocala si lamaie, sucul de portocala, esenta de vanilie si doua-trei linguri de coniac. Amestecul trebuie sa inceapa sa fiarba, dupa care se reduce flacara si se mai lasa la foc foarte mic inca 10 minute. Amesteca din cand in cand. Da deoparte si lasa sa se raceasca, pana ce nu mai frige, daca incerci compozitia cu degetul.  

 

Ca sa-ti iasa o prajitura cu fata neteda, inainte de a o pune la copt,  fa o adancitura la mijloc  

In timpul acesta pregateste tava pentru copt. Unge-o cu unt si tapeteaza-o cu hartie de copt. Amesteca faina cu scortisoara si praful de copt si cerne totul. Intr-o tigate, pune nucile si migdalele si rumeneste-le uniform. Cu o sticla cu fundul gros sau cu sucitorul piseaza usor nucile si migdalele pana ce se desfac in bucatele de dimensiunea stafidelor.  

Tags:
Prajitura de Craciun
Craciun
Ajun de Craciun
prajitura
fructe confiate
coniac
calorii
congelare
scortisoara
nuci
migdale
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
1 Comentarii
  • carmen
    1. carmen 03.12.2010 15:54

    super! am sa o fac. ma incanta ca este cu fructe. nu prea sunt specialista in prajituri, dar sper sa-mi iasa, mai ales ca am timp...

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare