Redu nivelul de colesterol prin dieta cu rosii!

Daca iti place savoarea rosiilor afla ca o dieta bogata in rosii te-ar putea sa reduci nivelul de colesterol “rau” pentru organism, si ne referim aici la acel colesterol care in exces poate pune in pericol sanatatea arterelor, adica a vaselor de la inima. Pana acum beneficiile consumului de rosii s-a limitat la licopen si atat. Acest antioxidant, asociat cu pigmentul intens al rosiilor, este raspunzator pentru reducerea ratei afectiunilor la inima. S-a realizat un studiu de pe urma caruia s-a aratat ca, femeile cu cel mai mare nivel de licopen aveau un risc cu 34% mai mic de a dezvolta afectiuni cardiovasculare. Un nou studiu realizat in Finlanda ar putea explica motivele pentru care acest lucru este posibil.

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Cercetatorii au ales 21 de voluntari perfect sanatosi, cu un nivel normal de colesterol, care au fost monitorizati timp de sase saptamani.
Pentru primele trei saptamani subiectii au consumat zilnic doua lingurite cu ketchup si doua treimi de ceasca cu suc de rosii. Subiectii care au adoptat o dieta bogata in rosii au observat ca nivelul total de colesterol a scazut cu 6%. Iar acest lucru a fost posibil dupa doar trei saptamani. Totusi multe persoane nu stiu cum poate influenta starea de sanatate un nivel prea mare de colesterol. Ei bine exista cateva motive pentru care trebuie monitorizat tot timpul nivelul acestuia. In primul rand acesta are rolul de a transporta sangele pana la inima ramanand aici.


Apoi nivelul de colesterol creste in interiorul peretilor arterelor si se poate oxida. Prin oxidare trebuie sa se inteleaga procesul in sine in care oxigenul ataca, cu alte cuvinte prin oxidarea colesterolului trebuie sa inteleaga situatia in care oxigenul ataca nivelul de colesterol depus pe peretii arterelor. Asa cum monedele isi schimba culoarea sau cum feliile proaspete de mar devin maro, tot asa colesterolul este afectat de oxidare.
Dar, cand se produce oxidarea, colesterolul trezeste un efect de domino-un raspuns al sistemul imunitar care  mareste inflamatia, crandu-se plagi in interiorul arterelor.
Vasele de sange sunt afectate, iar peretii arterelor devin  mai putin flexibili. Ar trebui sa-ti imaginezi arterele ca pe niste tuburi care se pot contracta sau dilata.
Daca interiorul arterelor se umple sau peretii sunt afectati devine tot mai greu sa se pompeze sange si bineinteles ca acesta este inceputul unor serioase afectiuni de inima.

 

Vestea buna e ca exista multe alimente care reduc nivelul de colesterol, numai daca sunt consumate frecvent. Acestea sunt: cerealele integrale, soia, pestele gras, fasolea si mai nou rosiile. De asemenea, ar trebui sa stii ca antioxidantii regasiti in plante actioneaza ca si protectori ai organismului, prevenind oxidarea celulelor.

 

Tags:
colesterol
rosii
licopen
dieta
antioxidanti
minerale
vitamine
ketchup
suc de rosii
pasta de rosii
salate
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
1 Comentarii
  • motoras
    1. motoras 04.05.2009 17:53

    as dori sa stiu daca dieta cu rosii merge si cu diabetul

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare