Rodia, fructul iernii

Rodia este fructul unui arbore mic care se numeste rodier. Creste din Iran pana la Muntii Himalaya, in India de nord si a fost naturalizat in intreaga regiune mediteraneana, inca din vremea romanilor. Rodia a fost dusa in California de colonistii spanioli dupa 1770, iar rodierul este acum cultivat mai ales in zonele uscate din California si Arizona. Sucul rodiei se bucura de o binemeritata popularitate, in continua crestere.  

Partea buna din rodie sunt semintele bogate in suc. Dulceata acestora difera de la soi la soi. Rodia buna de mancat este cea care are coaja usor stearsa. Rodiile cu coaja foarte rosie sunt  acre, dar merg foarte bine in salate. Semintele de rodie salbatica sunt folosite drept condiment, in gastronomia indiana si pakistaneza. Turcii folosesc sucul de rodie la marinarea carnii, iar in  Armenia, unde rodia este simbolul prosperitatii, din rodie se face un fel de vin foarte aromat. In Grecia semintele suculente de rodie se consuma impreuna cu iaurt si in salate.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

  

Rodia este unul din fructele cele mai bogate in vitamina C, 100 de mililitri de suc furnizand 16% din necesarul zilnic de vitamina C al adultului. Sucul de rodie este o excelenta sursa de vitamina B, acid pantotenic, potasiu si de polifenoli antioxidanti.  

Ca sa nu ai probleme cand o desfaci, ia lectii din filmul de mai jos! 

   

Tags:
Rodia
fructul iernii
vitamina C
vitamina B
antioxidanti
potasiu
calorii
diabet
nutritie sanatoasa
fructe
Craciun
rodie
suc de rodie
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare