Secara

Trebuie sa recunoastem ca piata produselor fainoase este dominata de grau, ca ingredient principal. Cu atat mai mult trebuie sa dam o sansa produselor care sunt realizate din secara (Secale cereale), o cereala mai sanatoasa pentru organismul uman decat graul. Produsele din secara nu numai ca au un gust mai puternic decat cele din grau, dar sunt si mai sanatoase. Industrial, secara este mai greu de prelucrat decat graul si de aceea faina de secara contine in starea finala mai multi nutrienti decat faina clasica de grau. Singurul dezavantaj: secara este un aliment hipercaloric.

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

PROPRIETATILE DE BAZA

Din ce este compusa secara? In primul rand, este o cereala plina de mangan, 100 de grame de boabe de secara asigurand cu 33% mai mult decat necesarul zilnic al organismului pentru acest minereu de baza. Apoi, aceeasi cantitate asigura 55% din necesarul zilnic de fibre. Alti nutrienti importanti: seleniul si triptofanul (50%), fosforul (35%), magneziul si proteinele (25%). Vitamine importante: A,B si K.

Acum sa vedem si care sunt beneficiile consumului produselor din secara:

  • Ajuta la pierderea greutatii, fiindca dau imediat senzatia de saturare, chiar dupa o cantitate scazuta;
  • Scad sansele femeilor de a dobandi pietre la fiere, prin scaderea vitezei de secretie si a nivelului grasimilor din sange (trigliceride);
  • Micsoreaza rata de dobandire a diabetului de tip 2;
  • Persoanele care sufera de diabet trebuie mereu sa aleaga produsele fainoase din secara, in detrimentul celor din grau, fiindca acestea scad nivelul de insulina;
  • Fibrele din secara imping mai rapid toxinele spre colon, favorizand eliminarea mai usoara a acestora; de aceea produsele bogate in fibre au mereu rolul de a preveni aparitia cancerului de colon, protejand eficient celulele sanatoase;
  • Femeile aflate in perioada postmenopauza si care sufera de tensiune ridicata, au colesterolul ridicat sau au diferite afectiuni cardiovasculare trebuie sa consume de 6 ori pe saptamana cereale integrale, in special secara si ovaz; tot in cazul femeilor, secara scade sansele aparitiei cancerului de san, atat in perioada premenopauza, cat si dupa aceea;
  • Un mic dejun bogat in cereale integrale, in primul rand in secara, duce la prevenirea atacurilor de inima si a infarcturilor;
  • Fitonutrientii din secara au o activitate mai dezvoltata indreptata impotriva celulelor canceroase, in comparatie cu cei prezenti in legume sau in fructe, doua grupe de alimente cunoscute pentru calitatile anticancerigene;
  • Multi copii sufera de atacuri de astm, in dferite etape ale copilariei; ei bine, studii efectuate in Statele Unite au aratat ca un consum regulat de cereale integrale (printre care si secara) si de peste scade cu 50% sansele de aparitie a acestor crize;

Contraindicatii: Avand un continut important de gluten, secara nu este recomandata persoanelor sensibile la acest ingredient, insa efectul negativ asupra acestor persoane este mai scazut decat in cauza graului. Este necesara o discutie in prealabil cu un medic nutritionist.

Continut caloric (boabe de secara, neprelucrate): 350 la 100 de grame.

 

CELE MAI UTILE INTREBUINTARI CULINARE

Cele mai comune produse pe baza de secara sunt painea (mai consistenta si mai inchisa la culoare decat cea de grau), biscuitii din secara, fulgii din cereale pentru micul dejun si painea uscata feliata din secara.

Dimineata, puneti intr-un bol fulgi de secara cu putin lapte si cateva fructe de padure. La pranz, puteti fierbe boabe de secara ca si alternativa sanatoasa la orez, servindu-le ca si garnitura sau ca ingredient de baza intr-o delicioasa salata alaturi de ulei de masline, patrunjel si linte.

Va e pofta de un sandvis delicios si inedit? De ce sa nu-l faceti din doua felii de paine proaspata de secara? Vreti sa gatiti acasa clatite sau prajituri? Atunci nu mai folositi faina alba de grau, ci faina de secara. Nu uitati: faina de secara contine mai putin gluten decat cea de grau si este mai bogata in fibre.

 

CUMPARAREA SI DEPOZITAREA PRODUSELOR DIN SECARA

Daca vreti pur si simplu sa cumparati boabe de secara, pentru diete sanatoase sau pentru tratamente speciale, este indicat sa mergeti la magazine specializate in vanzarea produselor naturiste. Aici, asigurati-va ca boabele de secara sunt tinute fie in containere bine acoperite fie in pungi de plastic ermetic sigilate.

Atentie: unii comercianti vand o asa-zisa paine de secara, cand, de fapt, aceasta nu este altceva decat paine din faina alba de grau si apoi caramelizata, asa ca trebuie de fiecare data sa cititi ingredientele de pe ambalajul produselor din secara;

 

INEDIT DESPRE SECARA

  • Este considerata una dintre cele mai tinere cereale ale lumii, fiind cultivata de-abia cu patru secole inainte de anul 0, pe teritoriul actual al Germaniei; in comparative, graul si orzul, de exemplu, au aproximativ 4000 de ani vechime;
  • In trecut, secara era privita ca un aliment pentru saraci, cu exceptia zonei Scandinave si a unei parti importante din Europa Estica (in special Polonia si Rusia), unde a avut mereu rol principal; in prezent, Rusia, Polonia, China, Canada si Danemarca sunt cei mai mari producatori mondiali;
  • Din secara se prepara si unele bauturi alcoolice, cum ar fi berea, whisky-ul sau vodca;

 

CONCLUZIE: Secara trebuie apreciata si pentru gustul sau mai pregnant in comparatie cu graul, nu doar pentru calitatile sale nutritive superioare. Desi ne-am obisnuit sa luam rapid, de-a gata, produse fainoase care sunt facute din omniprezentul grau, trebuie sa ne intre in obisnuinta sa ne selectam mai atent cerealele, atunci cand vine vorba de sanatatea noastra. Secara va fi mereu o alegere sanatoasa. Calorica, e adevarat, insa si graul este un produs caloric.


 

Tags:
secara
alimentul saptamanii
secretele alimentelor
plante miraculoase
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
  • Telina, baza sanatatii Alimentul saptamanii

    Telina, baza sanatatii

    26.04.2013

    Daca saptamana trecuta am vorbit de proprietatile afrodiziace ale ginsengului, saptamana asta ne ocupam de un afrodiziac autohton, care pe deasupra mai poate fi numit si medicament al naturii:...

    mai mult
  • Mai putin grau Sfatul zilei

    Mai putin grau

    14.09.2009

    Multe produse pe care le consumam zilnic contin grau: biscuiti, prajituri, paste, pizza, taitei, pateuri si exemplele pot continua. Insa prea mult grau cauzeaza balonare, retentia apei, eczeme,...

    mai mult
  • Fibre 4 Sfatul zilei

    Fibre 4

    29.04.2009

    Se stie ca avem nevoie cam de 18 grame de fibre zilnic, insa marea majoritate dintre noi nu trecem de 8-9 in fiecare zi, conform studiilor. De aceea e atat de important sa consumam carbohidrati...

    mai mult
  • Paine secara Sfatul zilei

    Paine secara

    26.03.2009

    Astazi propuneti-va sa abandonati painea normala si sa consumati paine de secara. Fibre multe si gluten putin, iata avantajul secarei in fata graului.

    mai mult
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare