Semintele de dovleac mai mult decat o simpla gustare

Secrete 17.07.2009 Madalina Stama

Sa includem in dieta alimente din toate grupele. In plus, este distractiv sa mancati seminte, le puteti adauga in salata de legume, in iaurturi sau consumate impreuna cu bucati de fructe proaspete. Se pot servi crude sau prajite, peste care se poate adauga un praf de sare. Semintele de dovleac constituie o gustare sanatoasa gratie continutului de vitamine si minerale. Un alt motiv pentru care am dedicat articolul de azi acestui subiect il reprezinta proprietatile medicinale ale acestora.

 Oase puternice
Zincul din seminte ajuta la remineralizarea sistemului osos. Este bine stiut faptul ca dupa varsta de 40 de ani organismul absoarbe o mica parte din nutrientii proveniti din hrana, de aceea trebuie sa intervenim cu suplimente nutritive. Osteoporoza este o afectiune care loveste in randul femeilor aflate in perioada post-menopauza. O cauza ar fi dereglarile hormonale, dar si proastai absorbtie a nutrientilor. Conform unui studiu realizat pe 400 de barbati, cu varsta cuprinsa intre 45 si 92 de ani, a iesit la iveala faptul ca exista o stransa legatura intre dieta saraca in zinc si declansarea osteoporozei la solduri si coloana vertebrala.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Semintele de dovleac micsoeraza nivelul de colesterol
Stiti reclama aceea enervanta: “Excesul de sare, zahar si grasimi dauneaza grav sanatatii!”? Imi aduc aminte ca atunci cand a aparut aceasta reclama o puteam viziona fara efort de 10 ori pe cel putin doua-trei canale Tv. Mesajul in sine te capta, iar daca nu ai nicio legatura cu lumea nutritiei reusea foarte usor sa te atraga.

 De atunci am inceput sa fiu atenta si la cat zahar adaug in ceai. De ce va povestesc toate astea? Pentru ca organismul preia excesul de nutrienti si il transforma in depozite de grasimi, iar un nivel prea mare de colesterol ar trebui sa ne ingrijoreze. Riscam practic sa ne imbolnavim de inima. Semintele de dovleac contin insa fitochimicale, care au o structura asemanatoare cu a colesterolului. Se presupune ca atunci cand urmam o dieta bogata in fitochimicale (substante regasite in plante) nivelul colesterolului din sange scade. Astfel se previn unele boli cardiovasculare, prin cresterea sistemului imunitar.

 

O inima sanatoasa

Recunosc ca imi place din cand in cand sa ma uit la emisiuni in care sunt invitati nutritionisti. Delectez subiectele ca pe o amandina. Offf, m-ati prins! Eh, ma mai gandesc din cand in cand la dulciuri, mai ales acum cand sunt la dieta, dar imi potolesc pofta de dulciuri cu un fruct sau un suc natural de fructe.

Nutritionistii ne sfatuiesc sa fim atenti la grasimile pe care le includem in meniu. Sa evitam pe cat se poate carnea gras (de porc) sa mancam carne saraca in grasimi si sa folosim grasimi sanatoase. Grasimi sanatoase? Da! Adica grasimi mononesaturate! Nu pot sa cred ca nu ati auzit.

Pe langa faptul ca sunt bogate in nutrinti (magneziu, mangan, fosfor, fier, cupru, proteine, zinc) semintele de dovelac contin grasimi monosaturate care previn bolile de inima.
Si cand va ganditi ca natura ne-a lasat atatea comori pe care noi le descoperim atat de tarziu.

Tags:
seminte de dovleac
gustare
colesterol
grasimi mononesaturate
minerale
vitamine
fitochimicale
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare