Sfaturi pentru un colesterol sanatos

Chiar daca medicul tau iti va prescrie un tratament medicamentos, pentru reducerea nivelului de colesterol, tot va trebui sa-ti schimbi dieta si sa devii mai activ pentru a tine departe afectiunile cardiovasculare. Multi americani servesc portii uriase, care sunt duble fata de portia recomandata pentru mentinerea sanatatii. Daca procedezi si tu la fel risti sa te ingrasi.

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Dar nu este tot, daca mancarea pe care o servesti este bogata in grasimi, acest lucru iti afecteaza nivelul de colesterol din sange. Ca sa nu te imbolnavesti va trebui sa stii exact cat trebuie sa mananci, de exemplu o portie de peste inseamna exact cat iti incape intr-o palma, la fel si in cazul unei portii de fructe, in ceea ce priveste o portie de legume gatite, orez sau paste ar trebui sa fie exact acea cantitate care iti incape in palmele impreunate.

 

Incepe-ti ziua cu cereale integrale!
Un bol cu faina de ovaz sau cereale integrale iti confera beneficii pentru toata ziua. Fibrele si complexul de carbohidrati din cerealele integrale te ajuta sa-ti simti stomacul plin mult mai repede, asa ca nu vei mai avea tentatia de a manca foarte mult la masa de pranz. Toate aceste alimente reduc nivelul colesterolului rau si te ajuta foarte mult in lupta cu kilogramele in plus. Alte exemple de cereale integrale sunt: orez salbatic, popcorn, orez brun, tarate si faina de grau, integrala.

 

Mai multa fasole, mai putini cartofi!

Ai nevoie de carbohidrati pentru energie, dar unele aduc mai multe beneficii comparativ cu altele. Cerealele integrale cum este orezul brun, pastele din faina integrala si fasolea au mai multe fibre si nu cresc atat de mult nivelul de zahar din sange. Scad riscul de a dezvolta diabet si reduc nivelul de colesterol.
Alti carbohidrati ca: painea alba, cartofii albi, orezul, produsele de patiserie, cresc rapid nivelul de zahar si cresc riscul de dezvoltare a diabetului de tip doi.

 

Fa miscare!
Chiar si 30 de minute de activitate fizica, timp de cinci zile pe saptamana (20 de minute de 3 ori pe saptamana de jogging) poate micsora nivelul de colesterol rau, in timp ce nivelul de colesterol bun creste si cu cat faci mai multe exercitii cu atat mai bine. De asemenea te ajuta sa-ti mentii greutatea si scade riscul dezvoltarii de cheaguri de sange in artere. Nu este nevoie sa faci 30 de exercitii de forta, poti sa faci 10 minute de exercitii dupa care pauza si iar sport.

 

Tags:
colesterol
cereale integrale
fasole
miscare
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
1 Comentarii
  • MITREA LUMINITA
    1. MITREA LUMINITA 17.06.2009 20:35

    Carne cit mai putina ,peste cit mai mult ,suplimente cu lecitina sau omega 3,6,9.;cereale integrale,sucuri naturale din fructe si legume ,miscare,relaxare si meditatie.

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare