Shake-urile proteice

Secrete 15.07.2009 Madalina Stama

Mai tarziu am descoperit gustul bauturilor carbogazoase, da stiu o alegere cum nu se putea mai neinspirata. Ma indopam cu astfel de bauturi fara sa stiu macar ca aveau sa-mi dauneze, pana in momentul in care am fost la doctor, cu o problema banala de altfel. Toate bune si frumoase, in schimb cand m-a auzit ca nu beau lapte mai avea un pic si ii venea sa ma stranga de gat.“Pai stiti domnisoara cate vitamine se gasesc in lapte?” Iar eu mai aveam un pic si intram sub birou de rusine.

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

M-am speriat, ce-i drept cand doctorul mi-a zis ca am hipocalcemie. “Meritele” imi apartineau, nu consumam destule lactate, iar fosforul din bauturile carbogazoase impiedica absorbtia calciului, cu alte cuvinte faceam exact ce nu trebuia. Dar mi-a prins bine acea experienta.
Si pentru ca proteinele constituie caramizile unei alimentatii sanatoase, m-am gandit sa va spun astazi depre modul in care shake-urile proteice ne influenteaza organismul. Nu stiti ce sunt shake-urile proteice? Nu pot sa cred asta?

 

Marturisesc ca am auzit prima data de shake-uri proteice la televizor, cand un antrenor de fitness ii spunea unui elev de-al sau ca pentru a avea masa musculara trebuie sa faca sport si sa consume shake-uri proteice. Proteice? Da, pentru ca proteinele sunt nutrienti care ajuta masa musculara sa se dezvolte. 

 

Ce sunt

Un shake proteic  este o bautura bogata in nutrienti, vitamine, minerale, acizi grasi sau amino acizi, care lipsesc din corp sau nu sunt consumati in cantitati adecvate. In America un shake proteic este considerat supliment nutritiv si trebuie sa intruneasca urmatoarele criterii:

-se prezinta sub forma de capsule, tablete, lichid sau pudra

-este specificat pe eticheta ca este un supliment nutritiv,

-nu inlocuieste o masa obisnuita.

 

Doza zilnica de proteine

Un prieten m-a intrebat ce trebuie sa faca si el ca sa fie solid. Eu m-am uitat uimita la el si ma intrebam de ce vrea asta cand nu are nevoie. Totusi i-am raspuns si pentru ca unii dintre voi sunt in aceeasi situatie, am sa va impartasesc si voua solutia. In primul rand va trebui sa-i aduceti organismului vostru un aport caloric ceva mai mare decat o faceati inainte, sa consumati multe proteine si sa faceti sport. Cu alte cuvinte: Schimbati-va stilul de viata! Da, stiu nu este usor, dar daca va inarmati cu multa ambitie o sa puteti realiza si ce v-ati propus. 

 

Cand ma gandesc cat de suparat era prietenul acesta, saracul de el incerca tot felul de solutii. Imi era frica intr-o zi aveam sa-l vad mancand tone de spanac precum Popeye. 
Bun, sa revenim la lucrurile noastre, va spuneam de doza zilnica de proteine. Cand o persoana adopta o alimentatie saraca in proteine, toate organele interne sunt afectate, inclusiv sistemul imunitar. Barbatii trebuie sa consume zilnic 56 grame de proteine, iar femeile 46 de grame.

 

Evident ca aceasta cantitate poate varia de la persoana la persoana, de exemplu copiii aflati in perioada de crestere au nevoie de o cantitate de trei ori mai mare decat doza unui adult. De ce? Pentru a se asigura o buna dezvoltare a creierului, muschilor si corpului. 
Eu consum zilnic iaurt, in special cel cu fructe si daca nu stiati iaurtul va ajuta sa slabiti, trebuie doar sa cititi foarte bine eticheta si sa alegeti acele sortimente cu putine grasimi sau fara. Nu este greu, nu? 

 

Tags:
shake
proteine
lapte
fructe
glutamina
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
1 Comentarii
  • Andrei
    1. Andrei 05.09.2011 15:56

    Destul de interesanta reteta a doua, aia cu pudra de ciocolata, insa la ~870 de kcal are 47% grasimi. In general se merge pe un alt tip de raport, numit 4-4-1 adica 4 g. proteina, 4 g. carbohidrati si 1 g. grasimi. Cred ca daca mai reduci din nr de oua o poti imbunatati. Mai ales ca nu e chiar indicat sa consumi oua crude :)

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare