Slabeste in post

Stil de viata vechi de secole, postul se practica din diverse motive, fie religioase fie medicale (in vederea detoxifierii organismului). Este si un bun instrument de reglare a greutatii. Totusi, daca nu ai mai postit ca la carte pana acum, e bine sa tii cont de cateva reguli generale. Ma rog, toti am postit in ajunul Craciunului sau in ziua dinaintea Pastelui, dar cati dintre noi stiu cate zile are postul respectiv? :) 

Exista diverse moduri de a posti. O metoda extrema implica sa nu consumi niciun fel de hrana solida, este permisa doar consumarea apei. Nu este deloc recomandat sa incerci asemenea tip de post din prima deoarece corpul tau nu este obisnuit sa reziste fara niciun fel de hrana. Este bine a alegi un tip de post mai bland pentru primele dati.  

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Postul cu lichide – alternativa convenabila la postul negru  

Lumea zice ca e cel mai obisnuit tip de post. Evident, lumea asta nu e crestin-ortodoxa, dar ideea merita retinuta. Postul ortodox, cum banuiesc ca stie toata lumea, exclude produsele animale dar nu si hrana solida. In anumite perioade se poate tine post negru, dar asta implica si o atitudine cucernica, multa rugaciune, etc.  

Postul cu lichide are ca regula generala consumarea sucurilor de fructe si legume proaspete, preparat cu ajutorul unui banal storcator de fructe. Un asemenea tip de dieta se poate tine undeva intre una si sapte zile. Daca nu ai mai postit pana acum, incepe prin a tine o zi de post si mareste gradual cu cate o zi, dupa o pauza oarecare.  

E bine sa consumi o varietate cat mai mare de fructe si legume. De asemenea, germenii (de grau, etc) sunt foarte hranitori. Include si legume cu frunze verzi, de exemplu telina, precum si legume dulci, ca morcovii sau sfecla rosie.   

Merita mentionat aici oarecum ca fapt divers ca mama mea a tinut o astfel de dieta la cateva luni dupa ultima nastere (nu mai alapta). Ca regula generala, consuma cam 100 de mililitri de suc pe fiecare ora. Ea a inclus in dieta si supe. Nu i-a fost foame, s-a simtit foarte plina de energie si itnr-adevar a reusit sa slabeasca de la 85 de kilograme la 65 intr-un an si putin. Reprizele de dieta la ea au tinut mai mult de o saptamana fiecare, dar asta numai pentru ca s-a simtit confortabil. Cele mai spectaculoase pierderi in greutate le-a inregistrat in timpul dietei cu lichide. Acum s-a stabilizat undeva la 65 de kilograme si este foarte multumita de felul in care arata.  

Cand te pregatesti pentru post 

Este bine sa nu te arunci direct in dieta de post. Incearca s-o faci gradual, macar cu o saptamana inainte. Elimina treptat zaharul, cafeaua si produsele care contin cafeina, alcoolul si produsele fast food. In acest fel, corpul nu va simti postul ca pe o lovitura sub centura si iti va fi mult mai usor sa tii dieta pe care ti-ai propus-o, mai ales cand aceasta implica privarea de alimente solide pentru o anumita perioada.  

Precautii necesare  

Persoanele cu nevoi speciale nu trebuie sa se apuce sa tina post fara aprobarea prealabila a medicului care le supravegheaza. In aceasta categorie as include copiii, femeile insarcinate si cele care alapteaza, persoanele care sufera de afectiuni de lunga durata sau boli incurabile, oricine se afla sub tratament medicamentos de orice fel. Daca optati pentru post din motive religioase, trebuie sa stiti ca toate religiile care recomanda postul stipuleaza ca exista personae care fac exceptie de la a tine post (si in religia ortodoxa femeile insarcinate, care alapteaza, copiii si batranii sunt personae care nu sunt obligate sa posteasca). Daca ai dubii, discuta cu indrumatorul tau spiritual despre a tine au nu post intr-o anumita perioada din viata ta.  

Posturile si pierderea greutatii 

Foarte probabil, postind vei scadea in greutate. Totusi, e bine sa tii cont de faptul ca, odata intors la regimul tau normal, organismul are tendinta de a recupera pierderile provocate de o dieta mai saracacioasa. Bine ar fi sa folosesti postul ca pe o trambulina spre o dieta mai sanatoasa pe care sa o respecti mereu de acum inainte. Incepi prin a reduce cantitatile de hrana considerat[ nesanatoasa, asa cum am povestit putin mai sus. Apoi, dupa perioada in care ai postit, cresti numarul de calorii consummate dar adu aceasta valoare la una inferioara celei pe care o consumai inainte de a posti. Peste cateva saptamani, ai putea tine din nou post si repeta procesul.  

A tine post nu e neaparat solutia ideala de a pierde in greutate, insa ajuta foarte mult la detoxifierea organismului si la tranzitia catre o dieta mai sanatoasa.

Tags:
dieta post
slabire in post
dieta primavara
slaba pana la Craciun
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare