Sos de ceapa caramelizata

Am nevoie de multi carbohidrati, si multe din mancarurile din care ii iau merg perfect cu sos. Voiam sa incerc ceva nou, si am gasit asta: sos de ceapa caramelizata. A ajuns pe site fiindca e absolut delicios, si trebuie sa il preparati macar odata. Nu va luati dupa retetele care spun ca se poate preapara si cu supa de ceapa la plic - produsul finit nu are nicio legatura.

Cand ceapa este calita timp mai indelungat, iuteala dispare si sucul ei incepe sa se caramelizeze. Devine dulce, de culoare maro inchis si extrem de aromata. Daca o caliti (cu minim de ulei de masline, in teflon) adaugand o lingurita de otet balsamic si un varf de lingurita de zahar brun, se prepara nu doar repede si sanatos, dar si superaromat. Singurul lucru care cere timp la aceasta reteta e sa toci ceapa si sa o caramelizezi, dureaza aproape o ora cu totul, dar in timpul ce se caleste ceapa mai poti face si altceva.



Ingrediente pentru sos de ceapa caramelizata:



2-3 cepe galbene, mari, tocate marunt pe un suport de pe care se poate scurge si sucul ulterior)
1 lingurita ulei de masline
1 ingurita otet balsamic
sare, piper
1 smantana mica
1 plic maioneza
1 lingurita sos Worcester
2 catei de usturoi tocat
 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!


Mod de perparare sos de ceapa caramelizata



Incalziti tigaia de teflon, adaugati uleiul pana se topeste pe fundul tigaiii, si apoi ceapa. Caliti la foc mediu timp de 10 minute. Daca ceapa da semne ca se usuca, adaugati cate o lingura de apa. Dupa 10 minute, adaugati zaharul, otetul, sarea si piperul. Lasati focul mic si caliti, neacoperit si amestecand din cand in cand, timp de inca 30 de minute. Cand e gata, lasati-l sa se raceasca. Aceasta baza se poate pregati si cu o zi inainte, si tine la frigider. Intr-un castron maricel, adaugati smantana, maioneza si ceapa caramelizata, amestecand, si adaugati treptat sosul si usturoiul. Amestecati cu mixerul pana cand devine omogen.

Serviti rece sosul de ceapa caramelizata. Si cu chipsuri, parerea me :-)

Tags:
ceapa caramelizata
sos
ceapa
otet balsamic
ulei de masline
maioneza
smantana
iaurt
worcester
usturoi
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]
Articole similare
  • Ce tip de ulei sa folosesti la gatit Alimentatie

    Ce tip de ulei sa folosesti la gatit

    28.04.2016

    Orice bucatar are un moment in care se simte intimidat de multitudinea de uleiuri vegetale din magazin si nu stie ce sa aleaga pentru preparatele sale. De la ulei de cocos, la ulei de in si pana la...

    mai mult
  • Fasole verde cu usturoi Retete de garnituri si feluri principale

    Fasole verde cu usturoi

    14.03.2016

    Daca tot e sezonul verziturilor am descoperit aceasta reteta extrem de gustoasa, plina de nutrienti si cu putine calorii. Poate fi folosita ca garnitura sau ca fel principal la cina. Depinde de...

    mai mult
  • Cum sa-ti indulcesti iaurtul? Secrete

    Cum sa-ti indulcesti iaurtul?

    01.03.2016

    Foarte multi oameni sunt innebuniti dupa iaurtul grecesc, insa la fel de multi il evita din acelasi motiv: este greu de echilibrat cu ceva dulce. Incearca una din aceste 5 idei pentru a te bucura...

    mai mult
  • Paste cu ciuperci Retete cu paste

    Paste cu ciuperci

    28.01.2016

     Vrei sa mananci ceva care sa iti tina de foame dar in acelasi timp sa mai reduci consumul de carne? Atunci incearca aceasta reteta de paste cu ciuperci.   Ingrediente de care ai nevoie...

    mai mult
Lasa un comentariu
 
codul de validare
Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare
sati