Spanacul

Cred ca nu este om care sa nu-si aduca minte de desenele animate cu Popeye Marinarul, care puneau in centrul atentiei, din punct de vedere culinar, calitatile spanacului… Intre timp, ne-am facut cu totii mari, poate si gratie spanacului pregatit de parinti. Dar mai consumati acum spanac? Este spanacul un aliment de baza in alimentatia fiecaruia?

Desi provine din Asia centrala si de sud-vest, spanacul este cutivat de mult timp si in Romania. Asa ca este relativ usor de gasit.

LA CE ESTE BUN
Spanacul (Spinacia oleracea) este un excelent aport de minerale pentru organism, in principal fier, magneziu, sulf, zinc, cuprru, potasiu, dar si in vitaminele A, B1, B2, C, E si K. Prin urmare, spanacul este un tonifiant de calitate, provoaca eliminarea viermilor intestinali, creste cantitatea de urina eliminate si, nu in ultimul rand, ajuta la procesul general de crestere a copiilor. Spanacul curata foarte bine si tubul digestiv si ii regenereaza acestuia calitatile pentru care a fost creat din punct de vedere biologic. Aportul de Calciu este inca un avantaj al spanacului, ca si cel de acid folic.

CUM SA GATITI SPANACUL:
Cea mai mare greseala pe care o fac gospodinele dornice sa umple un vas de mancare care sa ajunga familiei pentru o saptamana este sa fiarba exagerat de mult spanacul si sa puna peste el tot felul de sosuri, in principal de tomate.
Modul cel mai comun in care puteti gati spanacul astfel incat sa-i speculati la maximum calitatile este sa spalati frunzele proaspete si sa le folositi in salate. Apoi, este de preferat sa-l gatiti la aburi decat sa-l fierbeti in apa. Daca totusi va decideti sa-l fierbeti, nu-l tineti mai mult de un minut in apa fiarta.

PONTURI
Cand cumparati spanacul de la piata sau de la supermarket, este indicat sa-l preparati in aceeasi zi sau cel mult a doua zi. Nu-l uitati in frigider, cu gandul de a-l prepara peste nu-stiu-cate zile. E mai indicat sa-l congelati decat sa-l uitati in frigider.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Trebuie sa mai stiti ca spanacul este contraindicat celor care sufera de boli hepatice, de reumatism sau de inflamatii intestinale.

CONCLUZIE:
Obisnuiti-va sa folositi frunzele de spanac in acelasi fel in care consumati frunzele de salata: proaspete. Daca va faceti un sandvis, incercati sa puneti frunze de spanac in locul celor de salata. Asa va veti obisnui cu el crud. Daca aveti copii, este obligatoriu sa includeti frunzele de spanac in alimentatia acestora. Daca tineti la parintii vostri, aveti grija sa consume si ei spanac, pentru ca acesta previne osteoporoza si artrita.
In concluzie, daca ati tinut pana acum spanacul in planul secund al preferintelor culinare, e timpul sa-l stergeti de praf si sa-l scoateti in primul rand. E aliatul vostru!

 

Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare