Studiu APC: Inghetata industriala este periculoasa pentru copii

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) a analizat 55 de sortimente de inghetata industriala, cu scopul de a-i testa calitatea. Rezultatele arata ca nu trebuie consumata de catre persoanele obeze, supraponderale, cu intolerante alimentare, diabet si boli cardiovasculare.

„Inghetata industriala a ajuns sa fie un amestec de uleiuri vegetale exotice, despre care nu ni se spune daca sunt hidrogenate sau nu, zer praf, amidon, zahar adaugat si chimicale din belsug. Acest produs, dezechilibrat din punct de vedere nutritional prin continutul ridicat de acizi grasi saturati si zahar adaugat, nu trebuie consumat de catre copii si persoane cu afectiuni cardiovasculare, diabet si boli metabolice. Totodata, trebuie consumat ocazional de catre adulti, in cantitati mici, de 40 - 60 de grame.” a precizat conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC Romania.
 
Dupa ce au analizat cele 55 de sortimente de inghetata, cu ingrediente si arome diferite, APC a constatat ca: 
 
- la inghetata cu ciocolata, cantitatea de cacao din produsele analizate variaza intre 0,1% si 3,2%;
- la inghetata de vanilie, cantitatea de vanilie din produsele analizate variaza intre 0,03% si 0,14%;
- la inghetata cu frisca, cantitatea de frisca din produsul analizat este de 0,2%;
- la inghetata cu lapte, cantitatea de lapte din produsele analizate este de 12%, respectiv 15%;
- la inghetata  cu nuci, cantitatea de nuci din produsul analizat este de 4%;
- la inghetata de alune, cantitatea de alune din produsul analizat este de 3%;
- la inghetata cu nuca de cocos, cantitatea de nuca de cocos din produsul analizat este de 5,5%.
 
Pe langa asta, Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania atrage atentia ca American Heart Association recomanda numai 16 grame de acizi grasi saturati pe zi si numai 11-13 grame pe zi la persoanele cu colesterol ridicat, subliniind ca acizii grasi saturati, la unele produse, ajung pana la 19 grame din 100 grame. 
 
Daca pana acum ti-am atras atentia ca bauturile acidulate au foarte mult zahar si te-am sfatuit sa stai departe de Coca Cola, acum APC ce informeaza ca inghetata este de trei ori mai rea: contine 33 de grame de zahar la suta de grame. In plus, carbohidratii ating la unele produse nivelul de 48 grame din 100 grame de produs. 
 
Legea ii obliga pe producatori sa treaca pe eticheta produselor ingredientele in ordine descrescatoare, adica primul ingredient se regaseste in produsul respectiv in cantitatea cea mai mare, cel de-al doilea ingredient se regaseste intr-o cantitate mai mica decat primul s.a.m.d.
 
La cele 55 de produse analizate, 67% dintre sortimentele de inghetata au primul ingredient laptele fara grasimi, 22% - apa si 11% - zaharul. 
 
La 60% dintre sortimentele de inghetata analizate, al doilea ingredient este reprezentat de catre zahar, in proportie de 13% de catre apa, iar diferenta de 27% este reprezentata de catre lapte degresat, uleiuri vegetale si sirop de glucoza. 
 
Printre alte ingrediente pe care producatorii le folosesc la inghetata, se numara zerul praf, aromele, uleiul de cocos sau de palmier, amidon din orez, din porumb, faina de grau si fibre de bambus. In plus, in cele 55 de sortimente de inghetata s-au identificat 23 de aditivi alimentari, cei mai intalniti fiind E471 si E410.
 
In compozitia fiecarui tip de inghetata industriala se regasesc in medie 24 de ingrediente, comparativ cu inghetata traditionala unde se folosesc in medie 6 ingrediente.
 
 

Problemele de sanatate pe care le cauzeaza aditivii alimentari

 
E 150a – caramel simplu, cel mai utilizat colorant artificial. Poate provoca hiperactivitate si probleme gastrointestinale. Consumul lui nu este recomandat copiilor hiperactivi.
 
E 150d – caramel sulfit de amoniu. Poate provoca probleme intestinale dupa ingestia unor cantitati mari.
 
E 162 – betanina, colorant natural obtinut din sfecla rosie. Nu se cunosc efecte adverse. Poate contine cantitati mari de nitrati si astfel produsele ce il contin trebuie evitate de copii.
 
E 171 – dioxid de titan, colorant artificial. Din studiile efectuate pe animale, s-a observat faptul ca  E 171 ar provoca diferite leziuni la nivelul aparatului cardiovascular, dar si la nivelul ficatului. De asemenea, s-au observat modificari si la nivelul splinei si rinichilor, dar si sistemul imunitar a suferit modificari (negative) in urma administrarii de  E 171. Dioxidul de titan sau E 171 a fost clasificat de Agentia Internationala pentru Cercetare in Domeniul Cancerului ca posibil cancerigen pentru oameni. In Germania, acest aditiv alimentar a fost interzis. 
 
E 202 – sorbat de potasiu, conservant. Este un aditiv ce irita pielea, ochii si mucoasele. Poate fi genotoxic si mutagen pentru celulele sangelui uman.
 
E 296 – acid malic, potentiator de aroma. Concentratiile mari nu sunt permise in alimentele pentru copii, deoarece copiilor mici le lipseste capacitatea de a metaboliza cantitati mari de acid malic.
 
E 322 – lecitine, emulgatori. In general, este sigur. Totusi, unele studii arata ca poate fi descompus de bacteriile din tractul digestiv intr-un compus care poate contribui in timp la aparitia aterosclerozei si a infarctului.
 
E 330 – acidul citric, agent de reglare a aciditatii. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smaltului dentar, acesta favorizand aparitia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor si nu trebuie consumate alimente ce contin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree.
 
E 401 – alginat de sodiu, stabilizator. Este extras din algele brune. Nu se cunosc efecte adverse.
 
E 407 – caragenan, agent de ingrosare. Unele studii au aratat ca poate avea un efect toxic, putand provoca ulcer si cancer. Este interzis in UE in laptele praf de inceput pentru copii, ca o masura de precautie.
 
E 410 – guma de carruba, agent de ingrosare. Poate provoca scaderea eficientei anumitor substante (enzime) care ajuta digestia.
 
E 412 – guma de guar, agent de ingrosare. Poate provoca alergii.
 
E 414 – guma de acacia (arabica), emulgator. Poate provoca alergii si se comporta ca o substanta de balast. Nu se recomanda consumul frecvent.
 
E 417 – guma tara, stabilizator. Poate provoca alergii.
 
E 440 – pectina, agent de ingrosare. Poate fermenta in intestinul gros, provocand flatulenta.
 
E 442 – fosfatide de amoniu, emulgator. Nu se cunosc reactii adverse.
 
E 460 – guma de celuloza, emulgator. Celuloza este insolubila, dar poate fi fermentata in intestinul gros. Concentratiile mari pot cauza probleme intestinale, cum ar fi balonarea, constipatia si diareea.
 
E476 – poliricinoleat de poliglicerina, emulgator. Nu sunt cunoscute efecte adverse.

Incearca mai bine una din cele 5 retete de inghetata de casa!
 
Foto: Hepta
Tags:
inghetata
zahar
copii
obez
E-uri
arome
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare