Studiu APC: Painea feliata contine aditivi si zaharuri care duc la obezitate

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) a studiat 52 tipuri de paine feliata, iar rezultatele sunt ingrijoratoare. Cele mai multe au adaosuri de zaharuri care genereaza boli cardiovasculare si obezitate.

Un roman consuma in medie circa 97 de kilograme de paine pe an, cifra ce asaza Romania pe primul loc in Uniunea Europeana in privinta consumului de paine. Dupa ce au analizat cele 52 de tipuri de paine feliata, inspectorii de la APC au atras atentia consumatorilor in legatura cu urmatoarele aspecte: 
 
In afara tipurilor de fainuri din cereale, in compozitia sortimentelor de paine s-au identificat si alte ingrediente precum: margarina, ulei vegetal de palmier, zahar, faina de soia, faina de fasole, fibre vegetale, glucoza, fibre de citrice, lapte praf, sirop de glucoza, zer praf, ulei vegetal (nu se mentioneaza tipul), ulei de rapita, amidon de porumb, faina de orez, faina de porumb, gluten, grasimi vegetale nehidrogenate, fulgi de cartofi, acid ascorbic, acid sorbic, diacetat de sodiu, carbonat de calciu, cisteina, esteri ai acidului diacetiltartric cu mono si digliceride ale acizilor grasi, propionat de calciu, stearoil 2 lactilat de sodiu, fosfat monocalcic, guma de guar, guma de xantan, hidroxipropilmetilceluloza, mono si digliceride ale acizilor grasi, acid tartric, glicerina, citrat de lecitina, esteri ai glicerolului cu acidul acetic si acizi grasi.
 
La 96% dintre produsele analizate nu se respecta reteta traditionala a painii (faina, apa, drojdie, sare).
 
La 90% dintre produsele analizate s-au identificat mentiuni incomplete referitoare la conditiile de pastrare a produsului (exemplu: a se pastra la loc uscat, aerisit, racoros si ferit de razele soarelui).  Mentiunea corecta si inteleasa de consumator pentru pastrarea acestui tip de produs este urmatoarea: A se pastra la loc uscat, bine aerisit, la temperatura de maxim 20 grade Celsius.
 
La 73% dintre produsele analizate s-au  identificat in compozitia lor conservanti alimentari, iar la 21% dintre produsele analizate s-au identificat cate 2 tipuri de conservanti alimentari. 
 
La 60% dintre produsele analizate, s-a identificat adaosul de gluten, fapt ce arata ca fainurile folosite la fabricarea painii feliate sunt sarace in proteine, au o capacitate redusa de hidratare, deci au o calitate inferioara. 
 
La 56%  dintre produsele analizate s-au identificat adaosuri de zaharuri cum ar fi: glucoza (indice glicemic 100) si sucroza (zahar – indice glicemic 70). Glucoza si sucroza sunt carbohidrati cu indice glicemic mare, deci cu asimilare rapida, fapt ce obliga pancreasul sa secrete insulina, care este hormonul transportator al glucozei din sange. Oferind mai multa energie organismului de cat are nevoie, excesul de glucoza se depune sub forma de grasimi sau colesterol pe vasele de sange, fapt ce provoaca pe termen lung boli precum constipatia cronica, cancer de colon si afectiuni cardiovasculare.
 
La 46% dintre produsele analizate nu se mentioneaza tipul de faina de grau folosita la fabricarea painii.  
 
La 27% dintre produsele analizate se folosesc enzime pentru a imbunatati artificial calitatea fainii. 
 
La 12% dintre produsele analizate s-a folosit margarina. Margarina contine grasimi trans (“cele mai rele”) care genereaza colesterol si predispun la boli de inima.
 

Primele 3 ingrediente din compozitie

 
Ingredientele produselor alimentare trebuie mentionate in ordinea descrescatoare a cantitatii lor, acesta fiind motivul pentru care s-a realizat o analiza a primelor 3 ingrediente prezente pe eticheta (ingredientele aflate in cantitatea cea mai mare) si au reiesit urmatoarele:
 
- La 98% dintre produsele analizate, primul ingredient este reprezentat de catre diferite tipuri de fainuri: faina alba, faina semialba, neagra, integrala si dietetica. Diferenta de 2% este reprezentata de apa. 
 
- La 52% dintre produsele analizate, cel de-al doilea ingredient este reprezentat de apa, iar diferenta de 48% este reprezentata de urmatoarele ingrediente: gluten, ulei de rapita, amidon de porumb si diferite tipuri de fainuri. 
 
- La 40% dintre produsele analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de drojdie, iar diferenta de 60% este reprezentata de apa, zahar, grasimi vegetale, gluten din grau, sare iodata si diferite tipuri de fainuri. 
 

Aditivi alimentari

 
In cele 52 de produse analizate s-au identificat 18 aditivi alimentari, dupa cum urmeaza:
E170 – carbonat de calciu este un colorant de suprafata care in concentratii mari provoaca flatulenta, constipatie si hemoroizi. De asemenea, poate favoriza in timp, tulburari de comportament, dureri abdominale, slabire musculara si pietre la rinichi.
E200 – acid sorbic este un conservant obtinut dintr-un gaz iritant, toxic, incolor denumit keten. Poate produce reactii alergice la nivelul pielii si tulburari respiratorii. 
E262 – diacetat de sodiu este un conservant care indeplineste si functia de reglare a aciditatii. 
E282 – propionat de calciu este un conservant care poate provoca migrene si reactii alergice.
E300 – acid ascorbic este un agent antioxidant obtinut din glucoza si care in cantitati mari poate produce diaree, ataca smaltul dintilor si formarea calculilor la rinichi. 
E334 – acid tartric este un agent de reglare a nivelului de aciditate.
E344 – citrat de lecitina este folosit ca si conservant.
E341 – fosfat monocalcic se foloseste ca agent de solidificare si poate produce tulburari ale tranzitului intestinal. 
E412 – guma de guar, agent de ingrosare. Poate provoca alergii.
E415 – guma de xantan este produsa prin fermentarea glucozei, sucrozei sau lactozei de bacteria mentionata mai sus, apoi precipitata cu ajutorul alcoolului etilic sau izopropilic, uscata ?i maruntita pana ajunge sa fie o pudra foarte fina. Este folosit in industria alimentara ca stabilizator ?i agent de ingro?are.
E422 – glicerina se foloseste ca umectant cu rol in pastrarea hidratarii painii pentru a mentine in mod artificial prospetimea acesteia. 
E464 – hidroxipropilmetilceluloza - Are multiple utilizari, in principal ca agent de ingro?are, dar ?i ca umplutura, fibre dietetice, agent antiaglomerant ?i emulgator. Este similara cu celuloza dar are o solubilitate mai buna in apa
E471 – mono si digliceride ale acizilor grasi - Aditivii E471 contin amestecuri de mono- di-esteri de glicerina ai acizilor grasi prezenti in uleiuri si grasimile alimentare. Mai pot contine si mici cantitati de acizi grasi liberi si glicerina. Aditivul este un emulgator, deci rolul sau principal este de a forma si de a stabiliza emulsiile, prin scaderea tensiunii superficiale dintre cele doua faze lichide nemiscibile.
E472 si E472e – esteri ai glicerolului cu acidul acetic si acizi grasi - Esteri ai grasimilor sintetice, produ?i din glicerol, acizi gra?i naturali si alti acizi organici (acetic, lactic, tartric, citric). Acizii grasi sunt in principal de origine vegetala, dar pot fi folosite si grasimi de origine animala. Produsul, in general, este un amestec de alte produse, cu o compozitie asemanatoare grasimilor naturale partial digerabile esterificate cu alti acizi naturali.
E481 – stearoil 2 lactilat de sodiu este un emulgator si agent de tratare a fainei.
E920 – cisteina este agent de tratare a fainei, nu se adauga in faina integrala, iar diabeticii trebuie sa evite aceasta substanta pentru ca poate interfera cu insulina. 
 
„Painea feliata este un produs care, in cele mai multe situatii, nu mai are nimic din gustul si savoarea painii traditionale. In compozitia ei exista ingrediente care au denaturat reteta acestui produs, cum ar fi: margarina, uleiul de palmier, faina de fasole, faina de soia, fibrele de citrice etc, la care se adauga aditivi alimentari din belsug. Recomand consumatorilor sa consume paine neagra, paine integrala si paine graham, realizata numai din cele 4 tipuri de ingrediente (faina neagra/faina integrala/faina graham, apa, drojdie si sare), deoarece numai asa pot beneficia de substante minerale (calciu, fosfor si fier), fibre, vitamine din complexul B (B1, B2 si B6) si vitamina PP. Totodata, le sugerez sa cumpere paine numai dupa o atenta verificare a ingredientelor, a termenului de valabilitate si sa fie circumspecti la anumite mentiuni nutritionale si de sanatate, care apar pe ambalajul unor produse de acest tip” conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC Romania.
 
"Studiile releva ca in circa 6 din 7 gospodarii se consuma paine alba, in ciuda eforturilor de informare asupra efectelor negative ale consumului de paine alba pentru sanatate. Explicatia este, fara indoiala, legata de pretul mai accesibil al acestui sortiment de paine, fata de pretul altor sortimente mai sanatoase. Este demn de remarcat ca circa un sfert din gospodariile tarii practica preparatul painii in casa, evident in unele cazuri doar ocazional. Poate fi consemnat ca fapt pozitiv faptul ca aproape un sfert dintre consumatori nu mai consuma paine la cina, ceea ce poate fi un succes al constientizarii interesului pentru sanatate" prof. univ. dr. Ion Schileru – Departamentul de Business, Stiintele Consumatorului si Managementul Calitatii, ASE Bucuresti.
 
 
Foto: Hepta
Tags:
studiu
APC
paine
paine feliata
aditivi
zahar
obezitate
grasime
faina
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare