Tabata, antrenamentul eficient de doar 4 minute

Ca sa nu te mai plangi ca nu ai timp sa faci sport, un profesor a inventat un antrenament de doar 4 minute, dar care scoate untul din tine. Presupune exercitii efectuate la intensitate maxima, dar si rezultatele sunt pe masura efortului pe care il depui. 

Cunoscut drept Tabata, programul se rezuma la reprize de 20 de secunde de exercitii fizice efectuate la capacitate maxima, urmate apoi de cate o pauza de 10 secunde. Procedura se repeta de 8 ori, astfel incat dupa 4 minute vei fi terminat deja de facut tot antrenamentul.
 
Poate ca suna simplu, dar nu e deloc. Un antrenor de culturism spunea ca Tabata este un antrenament brutal si ca foarte multi nu reusesc sa ajunga la finalul celor 4 minute, iar cei care duc exercitiile la capat o fac cu lacrimi in ochi. 
 
"Daca te simti bine dupa ce executi exercitiile, inseamna ca nu le-ai facut corect", a declarat Izumi Tabata, profesorul japonez care a inventat aceasta metoda. 
 
Ca sa demonstreze eficienta antrenamentului sau, Tabata le-a cerut unor studenti sa pedaleze la intensitate maxima timp de 20 de secunde, dupa care sa faca pauza 10 secunde si sa reia procedeul de 8 ori. Acestia aveau de urmat aceleasi instructiuni timp de 5 zile pe saptamana. Un alt grup de studenti a pedalat normal timp de o ora, 5 zile pe saptamana, iar dupa 6 saptamani au fost trase concluziile: tinerii care au pedalat in ritm alert si-au imbunatatit conditia fizica cu 14%, fata de 10%, cei din celalalt grup. 
 
 
Iti dam aici cateva sugestii de exercitii pe care sa le faci in antrenamentul Tabata, dar nu exista o schema batuta in cuie. Poti sa alegi orice tip de exercitiu care sa fie foarte intens, singura conditie este sa respecti reteta 20 secunde efort, 10 secunde pauza. 
 
Partea minunata la acest tip de antrenament este ca apare efectul POC (post oxigen consumption), adica muschii necesita mai mult oxigen decat poate oferi respiratia, ceea ce duce la un consum caloric mult mai mare. Asta inseamna ca vei continua sa consumi calorii chiar si dupa 12 ore de la incheierea sesiunii de antrenament. 
 
Daca te-ai hotarat sa incerci acest tip de antrenament, noteaza cateva sfaturi:
  • in pauze nu face nimic altceva decat sa te odihnesti 
  • incalzeste-te foarte bine inainte de a incepe (fa 5 minute de exercitii cardio la intensitate mare)
  • dupa terminarea antrenamentului fa 5 minute de exercitii cardio usoare
  • incepe cu 4 serii de exercitii, adica 2 minute, si mareste timpul treptat
  • nu face acest antrenament daca suferi de hipertensiune sau afectiuni ale inimii
 
Tags:
tabata
antrenament
sport
exercitiu
slabit
slabire
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare