Top 3 trucuri antistres

Fiecare zi aduce cu ea o noua incarcatura emotionala. Probleme la job, disensiuni acasa, mici neintelegeri intre prieteni. Sunt iminente si daca le lasi sa te afecteze, la un moment dat vei claca. Observ cum stresul ma face sa reactionez haotic si usor isteric uneori asa ca pentru a ma proteja, fac apel la diverse metode. Am testat pe propria-mi piele niste strategii si acum pot sa scriu informat un top 3 trucuri antistres.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Stresul poate avea un major impact negativ asupra capacitatii noastre de a gandi pragmatic si a lua decizii corecte. Studiile mai arata ca stresul cronic poate constitui un factor major de depresie si poate declansa maladia Alzheimer.

De ce? Sub stres sistemul limbic – zonele din creier responsabile cu emotiile, motivatia, respiratia, ritmul cardiac si secretia de hormoni – este activat declanseaza un sistem de genul “lupta sau fugi”care stimuleaza secretia de adrenalina si cortizol – responsabile amandoua pentru cresterea ratei batailor inimii, a metabolismului si a presiunii arteriale.

Toate sunt utile atunci cand te afli intr-o situatie in care trebuie sa actionezi pentru supravietuire. Dar nu suntem pe un camp de lupta, nu? Iar situatiile de genul acesta ar trebui sa dureze o perioada finita, nu in fiecare zi. Daca functionam cu toate la maximum nu facem decat sa ne epuizam organismul si sa ne blocam partile din creier responsabile cu amintirile recente.

Stresul cronic ne “ajuta” chiar sa ne adaptam cu starea asta si uitam practic sa ne mai protejam de daunele pe care le poate face.


Cum lupti cu stresul ?


In loc sa te resemnezi si sa traiesti pur si simplu in starea asta, mai bine lupti cu stresul. Vei avea un confort psihic mult mai mare si iti vei proteja creierul de eventuale daune asupra sistemului cognitiv. Iti prezint top 3 trucuri antistres.

  1. Fa sport. Studiile arata ca aerobicul, fitnessul sau orice fel de exercitiu fizic ajuta la stimularea sinapselor si iti imprastie stresul din corp. Un studiu realizat anul trecut a descoperit ca persoanele care faceau putin sport inregistrau un nivel mai ridicat de stres decat cele care erau mai active. Sportul te ajuta sa ai un somn de calitate, reduce depresie si creste gradul de incredere in tine datorita stimularii secretiei de endorfine.
  2. Relaxeaza-te. Usor de zis, greu de facut. Relaxarea prin meditatie, tai chi, yoga si plimbari lungi scade presiunea arteriala, stimuleaza metabolismul si scade tensiunea musculara. De asemenea te ajuta sa te descurci mai bine in situatii de stres si sa iti construiesti o rezistenta mentala, care stimuleaza functiile cognitive. Ia-ti salteaua de yoga si fa o sedinta de meditatie.   
  3. Socializeaza. Stiu ca e destul de dificil sa faci asa ceva in perioade de stres. Mie imi vine sa urlu la oricine e in preajma cand am perioade de genul acesta, insa e important pentru sanatatea ta mentala sa nu te izolezi. Studii citate de Huffingtonpost.com arata ca singuratea e legata de cresterea depresiei si a riscului de boli cardiovasculare.  

Alte trucuri antistres presupun o gandire pozitiv, un ceai impotriva stresului si sesiuni cat mai dese de ras. De tine depinde sa ai o viata sanatoasa, hai incearca!

 

 

Tags:
Top 3 trucuri antistres
scapa de stres
relaxare
endorfine
sport
aerobic
fitness
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare